Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!

422 млн. лева на ден губи икономиката ни заради почивните дни
5 яну 2018 09:00,
233
Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!
Снимка: Dnes.bg

Близо 422 милиона лева губи българската икономика за всеки неработен ден през тази година, изчислява Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България.

"Според средносрочната бюджетна прогноза на правителството брутният вътрешен продукт през 2018 г. ще бъде 105 609 000 лева. Прието е, че средно на ден произвеждаме 0,4% от този брутен продукт. Или с всеки неработен ден пропускаме да създадем близо 422 млн. лева", обясни изчисленията си той.

Още по темата

През тази година ще работим 249 дни, вместо 252, колкото сме работили преди да се промени методиката за определяне на почивките заради празниците. Според новото правило, ако празникът се пада в събота или неделя, неработен е следващият понеделник. Така се оказва, че през 2018 г. ще почиваме 3 дни повече.

"Или за тези дни няма да произведем 1,267 млрд. лева БВП. Като имаме предвид, че 37% от него се преразпределя в бюджета, то загубите за хазната ще са в размер на 467 милиона лева", пресмята председателят на АИКБ пред "Труд".

Според бизнеса обаче от почивните дни губят и работниците. Причината е, че в производството например заплатата се изчислява на база заработено, а не е постоянна величина.

"Средната заплата у нас е 1037 лева, по данни на НСИ за последното тримесечие на 2017 г. Правителството залага ръст от 6,6% за тази година, което означава, че тя ще стигне 1105 лева или 13 265 лв. за година. Ако разделим сумата на 249 работни дни, излиза, че на ден получаваме по 53 лева", обясни Васил Велев.

По думите му, като не работим тези 3 дни, на практика заплатата ни намалява с близо 160 лева.

Първият дълъг уикенд тази година ще бъде около 3 март, който се пада в събота, и ще се почива до 5-и. Втората поредица почивни дни ще бъде за Великден – от 6 до 9 април.

Третият дълъг уикенд ще е за 6 май – Гергьовден, който е в неделя. Четвъртата почивна поредица дни ще е за Деня на независимостта – 22 септември, който се пада в събота.

Най-дългата почивка тази година ще е около Коледа, когато ще се почива цели 5 дни – от събота до сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SharkТи си готов да станеш работодател..Дерзай
164
0
 
40
 
! Отговори
Митко - любопитко преди 6 години
Откога краденето на еврофондове и феодалната почти безплатна експлоатация на човешкия труд у нас се нарича българска икономика ?!
163
0
 
22
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 162. Наистина така е, за много неща има да мисли работодателя. Например - как да скрие ДДС, как да се направи така, че да плаща по-малко осигуровки, как да излъже някой клиент, ама така че да не се усети и пак да дойде лапнишарана, откъде да спести от материал, че трЯЯ се купува нова талига и т.н и т.н ей такива все едни важни неща има да мисли работодателя.
162
0
 
7
 
! Отговори
До абсурд преди 6 години
А защо искаш концлагери..
161
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иване Иванеее, язък ти за името, хабиш го само
160
0
 
0
 
! Отговори
До абсурд преди 6 години
Ти комунист ли си?
159
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работниците почиват, ние губим!ми работете вие бе, кой ви пречи?
158
1
 
4
 
! Отговори
ZZP NL преди 6 години
Aman ot pisman biznesmeni,ne stiga che horata gi eksploatirate za parche hlab a sa nedovolni eyyyyyyyy golemi gadove.Kato ne vi otirva a kolko danitsi i kriyat tva ne go kazvat ami dokaraye si ot afrka ili ot aziya presni robi be.V nay skoro vreme nema da bal chovek da vi raboti za jilti stotinli.
157
5
 
8
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До 162Да, така е! Трябва да мисли и да отговаря за много неща, нали затова е РАБОТОДАТЕЛ!Накрая кой яде баницата, служителя или работодателя?!?!?Това, че българина е мързелив - така е!НО, в Бъглария поговорката "Той се прави, че ми плаща, аз се правя, че работя", е актуална на 100%!Разбира се, има и много съвестни и работливи хора, не са малко в никакъв случай!
156
4
 
1
 
! Отговори
до 163 преди 6 години
На мен ми е добре да съм работодател.Пробвай и ти...
155
31
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският работник е мързелив,гледа да кръшка и някой друг му е винивен(в този случай работодателя).Ако знаете за колко неща трябва да мисли и да отговаря работодателя...
154
0
 
35
 
! Отговори
прасето преди 6 години
Е чудо голямо с няколко месеца ще се забави смяната на джипа с новия Каен, или вместо да заведете любовницата не във Франция ще идете в Испания и няма да пиете шампанско за 50ооо Евро а Вино за 10ооо Евро бутилката...и за кво е това голямо реване
153
6
 
4
 
! Отговори
ддт преди 6 години
За да си работодател,трябва да имаш дупе,а за да си работник може и п. те.
152
0
 
34
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Работниците почивали, а икономиката (разбирай Чорбаджийте) губела !?!?!? А бе кой ви изкарва парите за джипове, мацки и гуляай. Ние да не сме роби. Хайде, спрете се с тези АНАЛизи.
151
0
 
23
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 155. Абсолютно си прав. И на всичко отгоре наглеят и цинично определят кой е умен и кой не. Затова няма да имат работници, като са толкова умни, а всички останали са ***, да си работят сами. Да ги видим докога
150
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SharkНяма да наеме роботи, щото трябва да плати за тях, ако се повредят, да плати за ремонт, поддръжка. А човекът като се повреди от натоварване, ще го изрита и ще назначи нов работник, докато изцеди силиците му. Машина да е, ще се счупи, а хората работят и мълчат. А на изедника единият понеделник му свиди. После реват, че имало хора с ТЕЛК. И умрели ще има, и ще падат от преумора на работното си място. Щото алчника няма мярка.
149
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО АЛЧНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ: МОЖЕ ДА МЕ ЦЕЛУНЕТЕ ПО ......-НЕЩАСТНИЦИ.
148
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът всяка година прибира по 5-6 заплати от извънреден труд, който не заплаща. Сметнете сами- всеки ден 10-12 часа труд, плаща само 8 часа; работен ден е и събота- още 10-12 часа, които не ги заплаща; празници 3 дена, но се почива само 1 ден, другите празнични дни не ги заплаща. Ако и внася осигуровки на 4 часа, а не 8 часа, авантата му е още по- голяма. Ако ви изрита от работа, заради измислено провинение или ви принуди да напуснете- не ви плаща последната заплата. Много губи бизнесът!
147
0
 
20
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До dmx. Като се имаш за "особено умен" няма да наемаш такива "не особено умни" наемни работници. Наеми си роботи! хем няма да им плащаш, и няма да искат да почиват! Само че то се вижда колко особено умни сте. Не знам колко трябва да си нагъл и циничен, за да кажеш, че докато работниците почиват ти губиш. И да се имаш да особено умен при това. То затова сме цъфнали та вързали, защото работодателите са ни особено умни.
146
1
 
37
 
! Отговори
Shark преди 6 години
"Работниците почиват, ние губим!" - Това звучи крайно цинично, нагло, безочливо и супер алчно. Точно каквито да ни и т.нар. работодатели. Вие, работодателите, наясно ли сте с работното време в Германия, знаете ли че след 18ч., в събота и в неделя няма откъде един хляб да си купи човек. Да не говорим за празници. Такова чудо магазини да работят почти нон стоп никъде го няма. Нагляри мръсни, да се задавите дано.