Убитият бизнесмен – в дъното на разкритите главорези от "Наглите"

Петър Христов завел Ихтиманския при тогавашния МВР шеф Цветанов
289
Убитият бизнесмен – в дъното на разкритите главорези от "Наглите"
Снимка: Булфото, архив

Убитият в София бизнесмен Петър Христов е човекът, който помага да бъде разкрита бандата "Наглите", която в продължение на 3 години отвлече 13 души, уби двама, поиска почти 40 милиона евро откуп и успя да прибере в крайна сметка над 3 милиона, съобщи "24 часа".

Още по темата

Христов, който в далечното минало е бил съдружник с разстреляния на остров Аруба Поли Пантев в бизнес с производство на млечни продукти, става причина за внезапния пробив в разследването срещу бандата след множество грешки на МВР преди това, които попречиха да се случат техните арести.

Приносът на Петър Христов е, че прави връзката между новия екип разследващи служители на ГДБОП и човек от престъпния свят, директно свързан с "Наглите". Това е Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жервите на групата.

Преди да се срещне с антимафиотите, Ихтиманския влиза в сградата на МВР на среща с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Групата на "Наглите" беше разбита през 2009 г. Тогава бяха арестувани 25 души.

Бандата е отговорна за десетки жестоки отвличания от 2007 г. до 2009 г.  В техния плен попаднаха син на бивш транспортен министър, бизнесмени, младежи от богати семейства. Както и бивш президент на футболен клуб и съпругата му.

3 години по-късно в съда виновните се оказаха много по-малко от задържаните. Само четирима получиха присъди.

18 години за Прокопи Прокопиев – Културиста, Ивайло Евтимов – Йожи, Даниел Димитров – Релето. И 15 – за Любомир Димитров – Гребеца, по-късно намалена на 10, защото съдействал на разследващите.

Двама от "Наглите" станаха защитени свидетели. Други бяха убити. За смъртта на двама от тях – Иван Пайнавелов – Сапата, сочен за мозък на бандата, и Юлиян Лефтеров, отговоря Любо Гребеца.

Телата им бяха изровени малко след залавянето на групата край Железница. Делото срещу Гребеца за това престъпление още тече на първа инстанция.

Грубите сметки показват, че от откупи "Наглите" са спечелили близо 3 милиона евро. Разследващите не намериха и лев от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
2
 
5
 
! Отговори
бизнес преди 6 години
Някои не оценяват, че не могат да си обуят обувките, ако някой преди това не ги е ушил. Лошо. Дано да си държат речи просто, за да са интересни.
212
4
 
26
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Певиците заслужават разстрел и никаква милост. Държавата ни се управлява точно от такива предатели готови за кокошка и майка си да продадат.
211
1
 
4
 
! Отговори
м88 преди 6 години
От .22 е по силен .50 barret
210
5
 
41
 
! Отговори
възмездие преди 6 години
Каква е разликата между лицето от снимката, от това на една мутра в зората на демонизацията ? Няма разлика, с изключение на костюмчето, което носи този герой на деня. А сега по същество: що народ е разплакал, основно във В. Търново- не само той си знае. Всекиму заслуженото, щом хора, на мравката правещи път, си отдъхват от този гербовитски злодей, разбрали какво го е споходило. Бог забавя, но не забравя такива самозабравили се бруталници и циници- набедени любимци на народа.
209
3
 
43
 
! Отговори
Ы преди 6 години
Как бизнесмен може да знае кой стои зад група за отвличане?Как човек може да има връзки и познанства с такъв криминален контингент?И какво влияние трябва да има в тези кръгове, за да ги прати на среща с министър в сградата на МВР?Леле...
208
2
 
14
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Ами... доволен съм! Само така!
207
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива убийства не стават без намигване от Суджук паша.
206
3
 
41
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Въх горкият човечец !Направо се просълзих като съобщиха по новините, че започнал бизнеса си като продавал на маса през 91-ва ...Моето семейство започна още през 90-та по същия начин, но другарите с партийните куфарчета като този ни смазаха с дъмпингови цени. Продаваха на загуба просто, докато фалираха ... Пак техните хора от трибуквените силови групировки не един и два пъти се опитваха да ни рекетират ...Странно как такива "почтени" бизнесмени бяха подминати от подобни перипетии ... ? :)
205
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и жена да е замесена,например недоволна любовница..................като знаем колко комерсиални станаха БГ-жени.
204
5
 
45
 
! Отговори
ПРОТЕСТ преди 6 години
Хора , Това е Най-корумпираното Правителство на България .Мафията се избива заради Заграбеното , това са Милиарди .Ще се обоснова .Пенсии - от 1-ви Януари има нов Закон за Пенсиониране - ако Фирмата в която си работи Фалира или се продаде си губиш Правата за Пенсиониране - днес последните от Мините се Пенсионираха .Губиш стаж , осигуровки и права .Частните Пенсионни фондове Абдикираха - искат да се спре Наследяването на Парите спестявани близо 20 години в тях .Пирин вече е продаден .
203
2
 
18
 
! Отговори
поли преди 6 години
Цв Цв излива ракия на пода, а ГРОБ/СИК губят В.Търново... Никой не е по-силен от .22 - доказателства безчет.
202
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се е ухилил на тая снимка..............не е знаел каква ще му е съдбата.
201
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От пресцентъра на МВР съобщиха, че мотивът е личен - заради неумити чинии. Случаят е приключен!
200
4
 
5
 
! Отговори
B.B. преди 6 години
До хГовориш пълни глупости
199
7
 
23
 
! Отговори
х преди 6 години
всеки Българин, който има повече от 1 милион лева и не е спортист, артист или музикант заслужава да бъде разсрелен !за никой от тези алчни, самозабравили се негодници и крадци не ми е жал
198
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станишката си е вземал пая без угризения.
197
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предател. Такава му е съдбата.Той и Луканов така си отиде.
196
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше ли референдум за НАТО?Питайте Соломон Паси...................................нали народът трябва да си каже думата или не???Или както им изнася на демократите?
195
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До QwЗа мъртвите същото, което и за живите.Трябва да се съди с един аршин за живи и за мъртви.
194
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един нормален ден за евроатлантическа София.Питайте Соломон Паси-той ги разбира тия неща................в НАТО и ЕС е хубаво, недейте да ревете.