US доклад: Русия подкопава демокрацията из цяла Европа!

Тръмп обаче не предложил стратегия за опазване на САЩ
10 яну 2018 21:00, Елка Василева
324
US доклад: Русия подкопава демокрацията из цяла Европа!
Снимка: архив, Reuters

В обширен нов доклад американски конгресмени демократи предупреждават за растяща руска намеса из цяла Европа и правят заключението, че дори след като някои западни демокрации са реагирали с агресивни контрамерки, президентът Доналд Тръмп не е предложил никаква стратегия за опазване на САЩ да не станат отново жертва на системната намеса на Кремъл, предаде Асошиейтед прес.

Това е първият доклад от Конгреса на САЩ, в който подробно се описват руските усилия за подкопаване на демокрации от президентските избори в САЩ през 2016 г. досега. В него Тръмп е лично критикуван от авторите на доклада, че не е успял да реагира на засилващите се дестабилизиращи дейности на Русия в САЩ и по света.

АП е получила копие от доклада преди официалното му публикуване по-късно днес.

"Никога досега президент на САЩ не е пренебрегвал толкова явно такава тежка и засилваща се заплаха за националната сигурност на САЩ", се казва в доклада.

Той е в обем над 200 страници и е изготвен по инициатива на сенатор Бен Кардин от щата Мериленд - най-високопоставеният демократ в сенатската комисия за външните работи, но не е подкрепен от републиканците в комисията. В него се описват руски операции в 19 европейски страни, още преди да е излязъл докладът на двупартийното разследване на сенатската комисия за разузнаването за ролята на Русия в президентските избори в САЩ от 2016 г., отбелязва АП.

Кардин е поръчал доклада, за да могат американците да видят "истинските измерения и обхват" на усилията на руския президент Владимир Путин да подкопава демокрацията по света, каза той в изявление.

"Докато президентът Тръмп на практика бездейства, Путин продължава да усъвършенства асиметричния си арсенал и търси нови възможности да затруднява държавни управления и да подкопава подкрепата за демократичните и международни институции, които САЩ и Европа са изградили през последните 70 години", каза Кардин.

Той обвинява Путин за "неуморните му атаки за подриване на демокрацията и върховенството на закона в Европа и САЩ". В доклада се изразява безпокойство, че Тръмп не е посочил руската агресия като тема за обединяване на нацията и се иска "по-силен глас на Конгреса" в насърчаването и финансирането на продемократични дейности. Отправен е призив за изслушвания в комисии и други усилия на Демократическата и Републиканската партия в помощ на европейските страни да се противопоставят на руската агресия.

В доклада също така се настоява правителството да финансира и използва в пълна степен Центъра за глобална ангажираност на Държавния департамент, който според авторите е затруднен от "липса на усещане, че е нужна спешна реакция и от самоналожени ограничения" под ръководството на държавния секретар Рекс Тилърсън.

Този център бе създаден през 2016 г. за борба с терористичната пропаганда, а впоследствие правомощията му обхванаха и борба с руската пропаганда съгласно нормативен акт, изготвен от сенатори от двете партии.

В доклада се говори за продължаващи от години кибератаки, дезинформация, прикрити операции в социалните медии, финансиране на маргинални политически групи, корупция и в най-крайните случаи опити за убийство и военни операции, които са дестабилизирали крехките демократични правителства на Украйна и Грузия.

Документът се опира в голяма степен на открити източници на информация, както и на разговори с европейски дипломати и други правителствени служители.

Авторите посочват, че изборите в страни като Великобритания, Франция и Германия са били компрометирани от организирани от Москва кибератаки, платени публикации в онлайн форуми и финансиране на радикални политически групи. Тези държави и други по-малки европейски страни като Финландия и Естония са похвалени за бързата им и често ефикасна реакция.

Тръмп е приканен да създаде междуведомствена група за борба с руската намеса по модела на Националния антитерористичен център, който бе създаден след нападенията от 11 септември 2001 г. в САЩ. В доклада също се препоръчва Тръмп да свика годишна глобална среща на върха подобно на други такива форуми за борба с "Ислямска държава" или местни радикални групи, както и да се създадат екипи за бързо реагиране в защита на съюзнически страни след кибератаки и да се изготви международно споразумение за употребата на киберсредства в мирно време.

Правителството на САЩ също е призовано да увеличи помощта си за насърчаване на демокрацията в Европа и публично да осъди всякакви връзки на организирани престъпни групировки и корупционни действия с Путин. Социалните мрежи трябва да оповестяват източниците на финансиране на политически рекламни материали, както правят печатните и електронните медии.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още по темата: намесаСАЩРусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял свят разбра какво значи американска демокрация. Или ни давате да крадем (или да купуваме евтино) ресурсите на държавата ви, или ви правим една цветна революцийка , сменяме властта и инсталираме послушни политици , или може и някоя демократична бомба да ви пуснем , амко не слушате.Аман от американски номера вече, на нормалните хора ни писна от тях.
173
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНа тази страница на Днес има ЧЕТИРИ плювателни материала срещу Русия!---------------На тази страница има също 50 коментара с един и същ текст копирани и пействани от теб :)
172
3
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Център за глобален ангажимент, закон против враговете и подобни - демократите в САЩ зоват за Макартизъм. Можем само да гадаем тогава ястребите какво искат.
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тебе няма нужда някой да те прави на гл.упак. Ти си си направен.
170
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха, наивници... Тръгнали да плашат гаргите с техните доклади. Без ресурсите на Русия и работната ръка на Китай и особено петрола на арабските държави, америка отива в каменната ера при Фред Флинтстоун, драги ми грантаджии. После ще варите чорба от вашите долари, защото иначе ще ми ядете цъpвyлитe съдрани. Андъстенд му?
169
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам какъв им е проблема на говедовъдите. Нали Русия е бедна и недемократична страна, която трябва да е изолирана... Кой се страхува от палета? Или Русия не е пале и се страхуват от нея или някой ни прави на глyпaци. Някакви предположения?
168
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амни как няма да разположи войска на границата ти, като си съюзник на някой, който е избил 30 милиона руснака и оставил да живеят в нищета и глад още 100 милиона? Ако бях на тяхно място България нямаше да съществува. Русофобски ***.
167
18
 
11
 
! Отговори
До 199 преди 6 години
А че Русия за тоя период обявява 2 пъти война на България,бомбардира ни черноморието,бомбардира Добруджа и разполага 100 хилядна войска на границата ни с Румъния с готовност за инвазия...няма ли да кажеш нещо бе , ?
166
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе и за Асад ги разправяхте същите, ама май не стана точно така...
165
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А преди 74 години по тези часове американците сееха демокрация с бомби над София . И убиха 3000 хиляди Български невинни .души
164
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрация потънала в кръв .
163
13
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
По ВСКО личи че набиването на канчетата с мужиците ще продължаваА 02/02 ще е нещо като Ватерло за *** и компания
162
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия вече не мога да им слушам глупостите , все някой им виновен все някой ги чукал , егати и нещастниците
161
4
 
18
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Тц,тц,тц..., намирисва на идеология!Идеология в чието име ще бъде идигната Диктатура.Който не приеме хАмериканската идеология на новата Диктатура - под ножа! Доста невинна кръв има по ръцете им в името на "демокрацията", както е тръгнало, скоро може да надминат и "болшевиките"."Пътят към ада е постлан с добри намерения".Този филм ние сме го гледали, имаме си и имунитета, да му мислят онези които не са!
160
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ вече не са фактор, никой не ги бръсне за слива, "US" да докладват каквото си искат...
159
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Демокрация в ЕвропаДа, при соца всички разправяха вицове за бай Тошо, за властта, за социализма, за милиционерите, още от училище. Изобщо много се разказваха вициве, като ученици не минаваше голямо междучасие без вицове за бай Тошо и за милиоционери, и всички знаеха и никой не са изключили или арестували. А днес никой не разказва вицове, нито срещу властта, нито срещу ЕС или САЩ - сигурно живеем много добре, несъмнено,безспорно днес е рай е ЕС с американското партньорство.
158
3
 
18
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 6 години
Какво означава за нас ЕС? 1.Приватизиране в полза на международните концерни и картели,2.Намаляване на данъците в полза на международните концерни и картели, 3.Отрязване на социалните услуги в полза на международните концерни и картели4.Увеличаване на печалбата в полза на международните концерни и картели
157
4
 
18
 
! Отговори
Демокрация в Европа преди 6 години
По соца имаше повече демокрация отколкото сега.Навремето хората свободно си разправяха вицове за комунизма, за бай Тошо помежду си, даже бай Тошо се смеел на някои от тях, когато приближените му ги разказвали.Я сега се пробвай да " кажеш виц за демокрацията", ще бъдеш оплют и подложен на обиди от платени ***( нещо като доносниците на ДС навремето), ЕП и ЕК прави програми и служби за цензура срещу неудобните новини и медии.На протест в Каталуния полицията смаза от бой гражданите...
156
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешните гладници-алкохолици скоро ще го ядат на два ката.
155
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя киртак Путин няма да се спре докато не го налапа целия на чичо Сам! Явно използва същите методи на Сталин: разделяй и владей! Ненормалната му жажда да завладее целия свят накрая ще му приседне с големия черен бахур на чичо Сам!