Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две

Директорът на НЗОК: Ако съм премиер, вдигам здравната вноска!
20 яну 2018 13:47, Анисия Иванова
195
Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две
Снимка: Архив, Булфото

Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”, каза директорът на НЗОК проф. Камен Плочев пред bTV.

Според него системата е зле конструирана. "Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари”, категоричен е той.

Той смята, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването и именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме "всичко се вижда”.

"Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект”, каза Плочев.

По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.

"Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина”, допълни Плочев. И е категоричен, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

Миналата седмица Върховният административен съд определи, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно.

"ВАС не са отменяли лимити. Не е надзора органа, който да взима решение колко пари да се дават в болницата и колко да остават в резерв”, категоричен е Плочев.

"Ето и сега - преговаряме и всички говорят колко ще вдигнем цените на клиничните пътеки, а никой не ми казва как ще вдигнем обема на дейностите. Медицината е ценност, а много хора исках само да печелят от нея. Затова за 6 месеца нищо ме можах да променя, не знам и дали ще мога. Но аз съм боец и като хвана един проблем, не го оставям", категоричен бе проф. Плочев.

Шефът на касата обясни, че грипът, който върлува в момента, наистина е тежък – подщам "B“, за който у нас почти няма имунизирани. Наистина има много болни и грипът протича тежко, каза проф. Плочев. Той посъветва хората да се пазят, като избягват места с много хора и носят маски, когато се налага. 

"Чесън и малка греяна ракийка, но с малко сол в нея – тези утвърдени народни лекове", препоръча проф. Плочев, който е специалист именно по инфекциозни болести. Той потвърди, че тези методи, типични за българина, наистина действат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
13
 
! Отговори
Инвалид преди 6 години
До 134,Уважаеми, преди 20-сет години катастрофирах (не по моя вина) и до днес всеки ден, като се събудя за мен не е просто борба, а битка. Бедна Ви е фантазията на какво съм подложен. Постоянно ме съдите и упреквате дори БЕЗ да ме познавате. Виждам колко сте толерантен към хората в неравностойно положение. Ако си дадете e-mail ще Ви пратя ТЕЛК-решението с пожизнен телк с над 90-сет %!
123
3
 
15
 
! Отговори
Цеко Страпоня преди 6 години
Жизнено и най-важно за България е , да се узаконят гербераските гей-бракове. Всичко друго е без значение.
122
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се направи детайлна ревизия и да се види къде изчезнаха милиардите от здравната каса за последните около 30 години,с чие съдействие и в кои джобове на политици и държави са потънали!Защото тези милиарди не отидоха за здравеопазване,а се източиха,ограбиха най-нагло.
121
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИнвалидВърни се назад и си виж постовете- кой спекулира със съдбата на инвалидите, ти или аз? И даже си се писал "инвалид".Днес троловете под статиите се пишете "гражданин" и "инвалид". По заглавието ще ви познаваме. Яхнали народното недоволство и го насочват в посока удобна на партийните им повели. После го играят жертви. Тия манипулативни похвати са ни до болка познати. На държавна хранилка си драги и умееш да извърташ нещата.
120
2
 
31
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
"Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина Плочев! Крайно време е да си признаете, че и 30% да ви дават, пак няма да ви стигат.
119
4
 
4
 
! Отговори
Инвалид преди 6 години
До 124,Няма да дебатирам с човек, спекулиращ с съдбата на инвалидите и гледащ да яхне някаква вълна. Щом ми говорите за народно недоволство, а не за реални проблеми, ясно къкъв сте. Жив и здрав!
118
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се финансира частник ! Е, нема такава държава...
117
4
 
13
 
! Отговори
RE: 123, До Ясно е преди 6 години
Виждаме, че сте просветен, ми обяснете на хората как се усвояват парите ни, и от кой, пък гражданите на БГ да съдим виновниците? Защо в редица западни държави Държавното здравеопазване финансира само държавни и общински болници? Защо след като западняците са се осигурили, една стотинка не плащат в болница, няма да повдигам въпросът за качество и апаратура.Не ми цитирайте САЩ и Великобритания.
116
4
 
9
 
! Отговори
Инвалид преди 6 години
До 121,И тук не виждам противоречия с Вас! Аз не казвам, че САМО мнимите инвалиди точат касата. Против съм и финансирането на частните болници. Защото в прословутия запад в частна болница отиват пациенти които сами си доплащат доплащат, а не държавата. На конкретният въпрос не мога да Ви отговоря, но искам да ви уверя, че ЛИЧНО съм виждал хора, които определят балнеолечението, меко казано "място и за завързване на интимни взаимоотношения. АЗ СЪМ ГО ВИЖДАЛ С ОЧИТЕ СИ!!
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До валери ивановНяма такова понятие "лични осигуровки". какво повече може да ти се каже.
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До валери ивановИзвинете, но не сте в час. за мен си чурук на максимум 20-30 години без опит в живота.
113
4
 
24
 
! Отговори
терминал 2- BGEXIT преди 6 години
Бг здравната система работи само за гражданите на факултета и техните съграждани от цялата страна наричани от DNES.bg "роми". . Тях ги лекуват и израждат безплатно. Ако си средностатистически данъкоплатец и трябва да се лекуваш..... ще си платиш десеторно. Бегайте докато още имате отворени граници.
112
5
 
9
 
! Отговори
валери иванов преди 6 години
Кой плаща личните осигуровки на пенсионерите, които работят като държавни служители? Държавата. А на работещите пенсионери по трудово правоотношение. Те си ги плащат. Докога това разделение. Не стига, че държавата плаща личните осигуровки на държавните служители, преди да се пенсионират, на ПРОДЪЛЖАВА да ги плаща и след като се пенсионират. Моля за коментар.
111
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Инвалид 108И пак си писал глупости и пак не четеш какво ти пишат хората- ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ НЕ СА ОТ НЗОК!!!Престани да обвиняваш инвалидите!Ясно е, че си на партийна издръжка и пишеш постове, за да насочиш гнева на едни хора срещу други хора. ОТКЛОНЯВАШ НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО!Инвалидите не източват касата! ПАРИТЕ СЕ ТОЧАТ ДРУГАДЕ.КЪДЕ ОТИДОХА ПАРИТЕ ОТ НЗОК ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ? В ЧИЯ СМЕТКА ОТИДОХА?
110
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ясно еНищо не ти е ясно,***,касата не се е източила нито от пациенти,нито от лекари,други хора са източвали касата.Сега се търси повод да увеличат вноските и да лапат още повече или да прилапат цялото здравеопазване и да лапат от там средства,а и да си продават и лошокачествените лекарства,от които в някои страни умряха хора!Опитват се да ни убеждават в нещо,в което не е вярно,за да подготвят почвата за лапане.
109
0
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Тоз прогнозира фалит на НЗОК-то,потъваме във Герберското блато,а тръгнеш ли по здравните пътеки,преселваш се набързо на небето.
108
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИнвалидПознавам прекалено много инвалиди, които никога през живота си не са ползвали санаториуми или балнеолечение.Я ми кажи, като си много навътре в нещата, колко пари се оползотворяват от инвалидите за санаториуми(не колко се отпускат, щото може да се отпускат, но да не се ползват от инвалидите) и колко се прилапват от ЧАСТНИТЕ болници? Не инвалидите точат НЗОК. Порочните практики в болниците ошушкват НЗОК. Никой не търси сметка от тия, дето са в системата. Недосегаемите.
107
1
 
22
 
! Отговори
2+2 преди 6 години
Държавата става все по немощна и бедна ,а някои са вече милиардери .Здравната каса се източва , което на нормален език се нарича кражба. Има толкова текстове в закона срещу кражбите , но никой не се прилага. Задава се нов девети септември както са я подкарали.
106
1
 
8
 
! Отговори
Инвалид преди 6 години
До 110,Напълно съм съгласен с Вас и не виждам къде е противоречието!! Вашите познати нямаше да имат проблем, ако бяха си платили и всичко щеше да стане дори така да се каже, те да се явяват. Но за обикновеният инвалид всяко левче е от значение и да си инвалид в България е наказание. В Бавария водят спор до колко години ще се приспособят влаковете за да се подходящи за трудноповижни хора.
105
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Директор Плочев , обикновените хора казаха още като се прие закона за касата ,че това е неработещо и е бездънна яма , ама кои сме ние ,та да ви даваме съвети на партийните "капацитети" , ако мислите ,че откривате топлата вода след години крадене...???