От КЕВР успокояват: Токът за бита няма да скача драстично!

Шефът на регулатора определи като спекулация прогнозата на бизнеса
Обновена: 23 яну 2018 15:11 | 23 яну 2018 13:50,
76
От КЕВР успокояват: Токът за бита няма да скача драстично!
Снимка: flickr

Няма обективни предпоставки за драстично поскъпване на цената на тока за бита от 1 юли.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

Вчера работодателски организации предупредиха, че електроенергията на бита може да поскъпне с между 15 и 30%, ако Комисията вземе за референтни цените на свободния пазар.

Още по темата

"Регулираният пазар дава стабилност за цените. Такава стабилност ще има и в следващите ценови периоди", каза той и допълни, че изявленията за поскъпване на тока внушават само несигурност у потребителите.

Иванов обясни, че методиката за определяне на цената на регулирания пазар е съвсем различна от представената от бизнеса.

Тя се определя на базата на заявленията на производителите, а не на базата на оферти на търговци. Като референтни се взимат цените на организираните борсови пазари в България и региона от началото на регулаторния период, предхождащ решението, тоест от 1 юли на предходната година.

В последните дни има нормализиране на цената на електроенергията на енергийната борса, отбеляза още Иванов. Той посочи, че на 1 юли 2017 година регулаторът е определил цена на регулирания пазар от 70,46 лева за мегаватчас. На енергийната борса в активния в момента сегмент "ден напред" цената на 22 януари е била 70,53 лева за мегаватчас.

Председателят на КЕВР коментира оплакванията на бизнеса за цени от над 100 лева за мегаватчас с думите, че това са оферти на търговци към крайните клиенти. Законодателството позволява единствено на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да проверява за картелни споразумения или други нарушения в този случай.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 6 години
...Та да продължа: За да догоним Германия в цената на електроенергията , съпоставима с минималната работна заплата , цената у нас трябва да е или 13,5 стотинки за киловатчас електроенергия , или минималната работна заплата да стане 1317 лв.! Нека вече спрат да ни хвърлят прах в очите с изказвания от типа на "- Ами , видите ли цената на тока в Германия е 49 стотинки за киловатчас , а у нас е 21 стотинки."
61
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 6 години
Истината за цената на електричеството в България ! 3034 лв.- минимална работна заплата в Германия - 49 стотинки за киловатчас електроенергия. Германец с минимална работна заплата може да си позволи 6192 киловатчаса електроенергия на месец ! 460 лв.- минимална работна заплата в България - 21 стотинки за киловатчас електроенергия. Българин с минимална работна заплата може да си позволи 2163 киловатчаса електроенергия на месец ! За да догоним Германия в цената на електроенергията , съпоставима с минималната работна заплата , цената у нас трябва да е или 13,5 стотинки за килова
60
0
 
2
 
! Отговори
туре преди 6 години
Със сигурност ще скочи ,Преди няколко години скочи тихомълком и народа свали Боко тиквата сега ще стане същото , Това за тока се говори от ноември месец, чак сега го оповестяват, значи е решено да си знаете.
59
0
 
13
 
! Отговори
681 преди 6 години
Споко няма наведнъж да поемете цената на тока ,а бавно и полека ще ви я набиват докато влезе цялата!
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е, че софиянци са добре- 500лв. ток не ги събарят. Другите/"прованса"/ са мързеливи, прости и безволеви- лошия мат'рял.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
скочи ли цената мухалабоиков е линчуван от народа
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
коя с.*** лъже за цената на този ток
55
0
 
5
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Млък всички,има дефлация и висок икономически растеж.
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай *** го работят с 30% увеличение, ще му го сложат 15% увеличение, а той ще се чувства /ощастливен/ удовлетворен изцяло, че не е 30 %.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от много години насам всичко поскъпва,има инфлация и правителството вдига цените за да са на по-голяма печалба частните фирми,аз питам-- защо правителството не прави комисия ,която да принуждава фирмите да вдигат заплатите на работниците според инфлацията,или тя засяга само собственици и акционери но не и населението дето плаща масрафа
52
0
 
9
 
! Отговори
ZNAETE LI преди 6 години
Мафията се Нарой като Ромско Семейство . Няма как да си поддържа Стандарта освен чрез Монополите - Частните Пенсионни Фондове , Фотоволтаиците и Еврофондовете . Но ЕС Фондовете се спират , приключихме Присъединяването .Единствения Вариант за Мафията е да увеличи Сметките на Българите за може да си купува маркови Дрехи и Обеди .
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе Да ;)
50
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът обича да му е трудно - скъпи билетчета, скъп ток, скъпо парно, скъпа вода, ниска заплата. И после виновен, че с мизерната си заплата не може да плаща непосилните разходи.
49
1
 
27
 
! Отговори
неее преди 6 години
няма никаква инфлация, даже сме в дефлация. А растеж да видиш - парно, ток, вода... Те това му викам аз Бойковия икономически растеж. А заплатите не растат. *** то пък не може всичко да расте я...
48
1
 
17
 
! Отговори
е, няма... преди 6 години
само с едни 15-20%
47
1
 
22
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 6 години
НЕКА ЦЕНАТА НА ТОКА ДА СКОЧИ И ЩЕ ВИДИТЕ КАК ПРАВИТЕЛСТВО "БОЙКОВО - 3", ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ ИЗСКОЧИ...
46
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е Цацаров да разследва енергийната мафия???Спи ли главния прокурор??
45
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците, които унищожиха и разпродадоха БГ-енергетика, като Меглена Кунева -в затвора.Има ли кой да ги осъди???
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кунева в затвора!!
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е близо 50 стотинки за киловат час :) или 500 лева мегаватчас------------не е 50 ст. а 25 цента , и минималното заплащане е 1498 евр на месец , а тука какво е положението всеки знае .