Турската операция в Сирия - блицкригът се провали

Руски вестник: Ускорява се новата геополитическа подялба
24 яну 2018 10:25, Елка Василева
142
Турската операция в Сирия - блицкригът се провали
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не успя да осъществи замисления блицкриг в Сирия. Същевременно агресията на Турция ускорява новата геополитическа подялба в региона в ущърб на Русия и на Иран, пише вестник "Независимая газета".

Бойните сводки от северната част на провинция Алепо говорят за ниско темпо на офанзивата на на Свободната сирийска армия, действаща с турска подкрепа. Мирното население напуска зоната на бойните действия, констатира руският ежедневник.

Представител на министерството на отбраната в Москва отхвърлил предишно твърдение на изданието, че е с изтеглянето на руските миротворци от Африн е ликвидирана зоната за деескалация, обявена през септември. Според него там не е имало подобна зона.

Министерството обаче още не е опровергало съобщение на агенция Интерфакс, цитирала полковник от руската военна полиция, според когото такава зона е била създадена в Африн, посочва "Независимая газета".

Още по темата

Няма отговор и на основния въпрос: защо Русия, заявила, че брани териториалната цялост на Сирия, все пак допусна Турция да окупира (части от) страната? Според турски медии Анкара се готви да атакува и други северни сирийски провинции, подготвя и настъпление в Иракски Кюрдистан, в Северен Ирак, се казва в статията.

Кюрдският аналитик Анаре Барие Бала предрича провал на турската операция против кюрдите: "Под натиска на САЩ Турция ще спре гоненията срещу кюрдите. И е възможно те да получат известни права".

Кюрдските Сили за защита на народа и Кюрдската работническа партия според него не желаят открита конфронтация със САЩ и "кюрдите не по-малко от САЩ имат интерес от Турция и от националноосвободителното движение на тюркмените-турци в Иран".

Експертът смята, че "целта на САЩ е да опънат юздите на турския султан, да го върнат в лоното на САЩ и НАТО и занапред да използват Турция срещу Иран".

По официални данни в Иран има близо 13 милиона "тюркмени-турци", а по неофициални - от 20 до 40 милиона, заявява Анаре Барие Бала. "С помощта на Турция САЩ ще положат усилия да вдигнат тези турци на националноосвободителна война срещу иранския режим", прогнозира той.

Според наблюдателя Вашингтон си поставя за цел да се укрепи в самопровъзгласилата се сирийска кюрдска федерация Рожава и наред с Анкара да я използва като плацдарм в борбата срещу Иран.

Този сценарий ще е неизгоден не само за Иран, но и за Русия, също и за днешния сирийски режим, който се опира на шиитски структури, отбелязва "Независимая газета".

"В крайна сметка Турция не става за съюзник на Русия - коментира историкът полковник Владимир Попов. - Защото Анкара ще прави всичко, за да укрепи позициите си в Близкия изток - в Ирак, Иран и Сирия. И ще се стреми за тяхна сметка да разшири териториите си (със земи), които исторически смята за свои."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
47
 
! Отговори
Бозкурт преди 6 години
Не се залъгвайте с тия анти-Турски медийни кампании ...Турция няма да прави никакви компромиси със ПКК / ЙПГ ...независимо от позициите на Сащ/Русия и т.н. ...Както и никой не може да накара Турция и Иран да застанат една срещу друга ..Още малко ще се напише че Азербайджан подкрепят кюрдите хаххахТурция няма да спре докато не изчисти района от терористите ..независимо от никой и нищо ...
31
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе хубава работа ама турска.
30
3
 
37
 
! Отговори
Естествено! преди 6 години
До Анонимен"Интересно как Русия забрави много неща.."---НИЩО не е забравила, просто е добър международен играч! Следва принципите.1. Интереса клати феса.2. Врагът на моя враг е мой приятел.
29
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
(не)Зависимая Газета
28
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До учуденНе са точно турци а са тюркмени.
27
15
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още от старо време се знае, че турците са некадърни войници. След турската експанзия към Европа султаните им раздават земи и с военното дело се заемат еничарите, които не са турци. Даже малка България е била турците и през двете световни войни с много по малочислена армия.
26
7
 
32
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 27Ехх експертееТурската Армия се оказа в началото на конфликта а като гледам последните сводки още не са се осъзнали точно в това положение в което се оказаха СССР във Афганистан 1980 годинаОсновна верична БТР - М-117(от Виетнамската Война) многофункционална, евина, надеждна, добре защитена от страни и с "Картонен покрив" и "стъклен под" - Уязвима стрещу засада и Бомби.Основен БМП - създаден върху М-117Основен Танк - Леопард А5 - "Картонен Покрив"Стари Танкове виждат под 3000м
25
4
 
45
 
! Отговори
Търновски българин преди 6 години
До Карамански турчинОстави кюрдите ! Те не са функция. Най разумното за Ердоган е да се откаже от тази война с Америка. Човека е с големи амбиции, но ние имаме добри приятели турци и искаме те да живеят спокойно и нормално без войни.
24
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия забравя злините на Турция защото така и е удобно. Това което Ердоган е намислил няма да стане докато Америка ема сила.Как изобщо си помислихте че на Ердуган ще му бъде позволено да влезне с танкове и да води война срещу кюрдите. Кюрдите са под американско и израелско покровителство.Никой няма интерес от унищожението на Турция най малко Ердуган. Човека понеже е роден с ниска интелигенция многократно пробва до къде са границите на позволеното.Война няма да има !
23
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То не бяха "щитове на Ефрат"То не бяха "маслинки"Сега ако Нато имат поне малко акъл трябва да им е станало ясно колко струва великата турска армия, която "пази" югоизточния край на Европа.
22
12
 
55
 
! Отговори
Карамански турчин преди 6 години
Дрън дрън хванали някакъв кюрдин да предрича провал на турската армия и го дават като новина. Много ясно, че друго няма да каже кюрдина, но много по важни неща се премълчават в този сайт. Например: Холандия изрази подкрепа към операцията, САЩ призова кюрдите от други части на Сирия да не се стичат да воюват в Африн срещу турската армия, че може да изядат тоягата. За два дена турската армия е ликвидирала 260 терориста и продължават напред. И народа посреща аскера там с турски знамена.
21
6
 
34
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Ехх ЕкспертииЗащо Турция се намесва точно там(Африн) и точно сега?1. Трябва външен враг и вйна за да реши ердоган и вътрешни проблеми2. Там наистина има ППК и то хванати в капан3. След като прочисти територията Турската армия ще иска финансиране за попълване на загубите4. зоната е планинска и едва ли има нещо което да се произвежда за мини за полезни изкопаеми няма 5. По-добре е Асад да плаща за контрола и възстановяване на зоната
20
1
 
42
 
! Отговори
--- преди 6 години
"Според наблюдателя Вашингтон си поставя за цел да се укрепи в самопровъзгласилата се сирийска кюрдска федерация Рожава и наред с Анкара да я използва като плацдарм в борбата срещу Иран" - наблюдателя трябва СПЕШНО да си смени дилъра ха ха ха
19
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не е виновна за нищо. Русия е лоялна към съюзниците си. Мисля, че бяха съвсем наясно със способностите на Ердоган и с възможностите на турската армия. Оттеглиха се и не се намесиха. Оставиха Ердо сам да си дроби попарата.И той я надроби както само той си може.
18
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Естествено!Интересно как Русия забрави много неща... конвоите с петрола за Турция, сваления самолет... всеки почна да прави с нея каквото си иска май
17
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Естествено!Да ама докато турция си вкарваше петрол от ИСИС, Кюрдите се биха с тях.
16
4
 
45
 
! Отговори
Не ставайте смешни! преди 6 години
А дали "Няма отговор и на основния въпрос: защо Русия, заявила, че брани териториалната цялост на Сирия, все пак допусна Турция"?Руснаците още преди година време предупредиха кюрдите че се заиграват с янките и стават прекалено алчни - опитват се да налапат цяла североизточна Сирия.
15
4
 
43
 
! Отговори
Естествено! преди 6 години
Русия е виновна!"защо Русия, заявила, че брани териториалната цялост на Сирия, все пак допусна Турция да окупира"А не че Щатите искаха да въоръжат 30 000 кюрди което разгневи турците...Пък и Турция е член на НАТО .... От Инджирлик излитат и турските и американските самолети. Едните бомбардират кюрдите, другите ги снабдяват с оръжия...Абе няма как -Руснаците са виновни и това е!
14
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов и Ердоган много си приличат - сигурно затова се харесват.За каквото са се захванали всичко се проваля.
13
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава работа ама руско-турска...