12-годишен удари учителка в час, брат му нападна охраната

Ромчетата са с много наказания, предстояло да бъдат преместени
99
12-годишен удари учителка в час, брат му нападна охраната
Снимка: Булфото, архив

12-годишно момче, петокласник в СУ "Н. Й. Вапцаров" в Царево, удари учител в час по български език и литература, а ден по-късно брат му нападна охраната на учебното заведение. Проявите на агресия са се случили преди обявяването на грипната ваканция, уточниха за Дарик радио от регионалния инспекторат на образователното министерство.

Ученикът е от ромски произход. В досието си имал най-малко три наказания за различни провинения. След серия от нарушения, педагогическият съвет насрочил извънредно заседание с основна точка преместването му в друго училище.
 
В деня, в който трябвало да се проведе съвещанието, ученикът нахлул в клас по средата на шестия час и пред очите на останалите деца зашлевил учителката. По-късно по-големият му брат, възпитаник на същото училище, пък нахълтал в школото и посегнал на охраната.

Двамата ще бъдат изключени.

"На същия педагогически съвет ми докладваха за още няколко деца с над 70 неизвинени отсъствия. Те бяха наказани с последно предупреждение. Ако не започнат да влизат в час и те ще бъдат изключени", каза кметът на Царево Георги Лапчев.

"Преподавателката не е със сериозни физически, а емоционални и психически травми. Заявих на ръководството на училището и на преподавателите, че оттук-нататък, аз ще съм гарант да има дисциплина в училищата в община Царево. Казах им да не се страхуват, да бъдат по-строги и да не се притесняват , че ще останат без деца заради делегираните бюджети. Ако е необходимо общината ще ги дофинансира", коментира той.
Според него явно делегираните бюджети за училищата от по-малките населени места не са най-удачният вариант.

Полицията е информирана за инцидента и вече е започнала проверка. Случаят се следи и от Регионалния инспекторат на МОН. И двамата братя са от уязвими социални групи. Именно към тях е фокусирана и кампанията на МОН за връщането на децата в училищата.
 
С херкулесовската задача да убедят родителите да изпратят децата си в клас са се нагърбили кметове на населени места, експерти от Министерството на труда, социални работници, полицията, кварталните инспектори, учители.

"Създадена е огромна организация. Обходите са от врата на врата. Изготвили сме специална карта, качена на електронна платформа, в която фигурират 10 000 деца. Някой от тях се върнаха в клас, други отново напуснаха училище. Полагаме неимоверни усилия. Налага се обаче да се сблъскваме и с подобни случаи", допълни пред Дарик-Бургас шефът на Регионалния инспекторат на образователното министерство в Бургас Виолета Илиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
21
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ДИСКРИМИНАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС ТРЯБВА ДА СЕ РАЗГЛЕДА В ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ. ВИНОВНИТЕ ЛИЦА И ОРГАНИЗАЦИИ КАТО ТИКВАТА И АНТИ-БЪЛГАРСКИЯ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ СЛЕДВА ДА СЕ ОСЪДЯТ. НЕОБХОДИМО Е СПИРАНЕ НА ВСЯКАКВИ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ КЪМ РОМИ И ЗАБРАНА НА РОМИ ДА ПРЕДАВАТ СКРАП
73
6
 
1
 
! Отговори
а преди 6 години
свиквайте, дано некъде да намерите достойноство в тва да си бяло малцинство в още по бела "държава":))))))))))))))))))
72
3
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
един приятел пита за залози на черно
71
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо държавата ако има такава си затваря очите!Смятам че най-големата вина е на държавата,а не на разни етноси!И кой има интерес от това нагнетяване на етнонапрежение!Не са ли същите политици който ни управляват с купените гласове на този етнос!
70
1
 
10
 
! Отговори
Коментари преди 6 години
Докато учителите си траят, това ще се случва все по-често. Народни будители сме/уж/, ама сме доста заспали.
69
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарят Сталин го е казал "Има джипси има проблем,няма джипси няма проблем"!
68
2
 
27
 
! Отговори
гог преди 6 години
те са по-близо до животните отколкото до хората.
67
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не желае не трябва да ходи на училище. Който не спазва правилата не трябва да ходи на училище. Училището трябва да е екстра а не задължение. Ако нямаш образование нямаш и работа. Ако нямаш работа и не можеш да докажеш че това което печелиш е законно отиваш в затвора. Това трябва да е правилото така е справедливо. Всички които живеем в България имаме равни права и от нас се очаква такива да са ни и задълженията. Който не спазва правилата трябва да бъде изолиран
66
2
 
20
 
! Отговори
дид преди 6 години
Да избират - в училище или химическа кастрация на семейството! В Плевен тези са посегнали на 8 годишно дете!
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62Кой пише с тебешир в училище?
64
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е да отворим отново газовите камери.
63
3
 
29
 
! Отговори
Забранена дясна преди 6 години
Нашия 47-ми набор ми е разказвал на времето как този който няма домашно или не може да разкаже урока получава по 10-на шибалки с дрянова пръчка. Да видим ще си помислиш въобще да не дойдеш неподготвен на училище пък камо ли да посягаш на учител.
62
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 58Озлобен българин мрази сънародниците си, сякаш те са му виновни за проваления живот.***, сър.
61
1
 
15
 
! Отговори
б преди 6 години
Агресивен планктон...
60
3
 
41
 
! Отговори
Така и трябва! преди 6 години
Когато учителите не могат да бият учениците - учениците бият учителите!
59
4
 
7
 
! Отговори
Не е от днес преди 6 години
До РЕШЕНИЕТОНавремето принуждаваха хората да присъстват на т.нар. открити партийни събрания по месторабота.На такова събрание,външен лектор обясняваше защо не наказват с лишаване от премиални недобросъвестните шофьори от обществения транспорт - ако му спрат премиалните,щяло да страда цялото му семейство.Лошо ли е децата му да си направят извода, че ще ядат по-малко шоколад, ако баща им се държи безобразно с пътниците?Но ако не си член на БКП,нямаш право да се изказваш на открито парт.събрание
58
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Само питамДокато продължаваме да се съобразяваме със законите, сътворени така, че да щадят нарушителя, тър_тея и при_ми_тива и да обезличават, унижават и експлоатират градивните личности.
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашето училище така върнаха 3-*** ученици които не бяха идвали от година не престават да лепят *** върху дневника и да хвърлят тебеширите по учителките. Учителките си траят защото знаят че ще ги бият.
56
1
 
38
 
! Отговори
верно е, преди 6 години
Херкулесовска задачата на МОН да вкара в училищата малките джипситата да бият учителите.
55
2
 
35
 
! Отговори
Малкият Мук преди 6 години
Ще ви бият докато не се сетите да си вдигнете ръцете,та да си вардите главите.Българинът му е казано че има власт и закон,и не е обходимо да се защитава,като го бият,не е нужно да вдига дори и ръцете си,за да си предпази поне главата.Виж ромите,не вярват на власт и закон,и си се оправят много добре,те и затова и оцеляват, и ще пребъдат.Защото не вярват на Закона.Те за това имат и пари,и са превзели цяла София,и по изборно време,всички политици искат дошлук с тях.ВАЖНИ СА ЗА ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ.