Путин или Тръмп? Една четвърт от българите са за Русия

"Галъп": По света не харесват нито един от двамата, но все пак повече Путин
234
Путин или Тръмп? Една четвърт от българите са за Русия
Снимка: архив, Ройтерс

26% от българите биха предпочели руския президент Владимир Путин за лидер, а 6% харесват повече американския държавен глава Доналд Тръмп. Хипотетичният избор между двамата е част от поредица провокативни, експериментални въпроси на "Галъп интернешънъл", които да породят хипотези за глобалната структура на нагласите.

42% от сънародниците ни обаче не харесват нито един от двамата световни лидери, сочат данните. Общо 53 769 души са интервюирани в световен мащаб в периода от октомври 2017 г. до декември 2017 г.

По света като цяло отговорът на този въпрос изглежда така - 29% декларират, че предпочитат руския президент да оглавява тяхната страна. Доналд Тръмп е предпочетен от 17%.

В 9 от изследваните 55 страни американският президент бележи превес над руския си колега, като сред тези страни са Косово, Албания, Филипините и САЩ.

Владимир Путин пък печели потенциалния вот за лидерство в 25 страни. Сред тях има и много страни, които обичайно показват симпатия към Путин, но тук са също и Германия, Франция и Ирландия.

В 20 страни по света се наблюдава отхвърляне и на двамата кандидати - или сред около 45% от всички изследвани лица.

Владимир Путин е предпочитан като държавен глава в повечето региони по света (освен в САЩ). Дори и в критично настроената Европа, руският президент пак получава повече подкрепа. В Африка, Индия и Източна Азия двамата опоненти получават почти един и същ резултат.

В крайна сметка резултатите от изследването сочат, че американският президент вече не е "абсолютният световен лидер", обобщават социолозите.

В този контекст е бил зададен и друг провокативен въпрос: "Трябва ли САЩ да запазят водещата роля като най-мощната държава в света, или САЩ и Русия трябва да си поделят световното лидерство?". Според изследването, всеки четвърти (25%) глас по света е за съвместно лидерство, а върховното и едноличното ръководство на САЩ се предпочита от 19%.

У нас 6% смятат, че САЩ трябва да продължи да има водеща роля в света, 35% подкрепят общо лидерство Русия и САЩ, а отговор "Нито едно от двете" са посочили 37%.

Мнозинства в почти всички макро региони по света декларират желание за съвместно лидерство от страна на САЩ и Русия, освен самите САЩ - където 40% от респондентите вярват, че тяхната страна трябва да продължи да бъде световен лидер сама.

Двете опции за глобално лидерство разделят общественото мнение на приблизително равни пропорции в Западна Азия – в Република Корея, Япония, Хонконг, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Като цяло доминантната позиция на САЩ като световен лидер изглежда е поставена под въпрос.

"Точно една година след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, международните отношения вече не са същите. Докато в американската икономика има прогрес, а армията на САЩ става по-силна, Тръмп не успява да привлече симпатиите на хората по света, а САЩ вече не са възприети като абсолютния световен лидер в по-голямата част от света", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"Изборът измежду тези двама президенти не е никак лесен и в края на краищата кандидатът "срещу двамата" печели. Сложността на избора се дължи и на факта, че зад Тръмп стоят САЩ със своята икономическа и военна мощ, а Путин, от своя страна, има 25-годишен политически опит като един от най-дълготрайните и устойчиви световните политически лидери", посочва Андрей Мильохин, вицепрезидент на асоциацията.

Респондентите също е трябвало да избират и между ценностите, представени от двамата президенти: стабилност и патриотичен дух – от страна на Путин и модерния бизнес подход и превъзходство на националните интереси при определянето на световната политика - от страна на Тръмп.

За мнозинство от населението по света консерватизмът и надеждността на Путин изглеждат по-привлекателни. Няма съмнение, че нагласите на респондентите също са повлияни и от разпространяването на публикации от страна на медиите срещу личността и действията на Тръмп.

Според социолозите многополюсността на света вече е съвсем ясна и очевидна. В няколко региона има силни лидери, които ясно претендират, че формират общата програма на света - не само Русия, но и Китай, Индия, Бразилия и Турция. С нови лидери, нови политически идеи и коалиции виждаме опити за възстановяване на световното влияние на Франция и Германия.


Данни за изследването: Общо 53 769 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (23 страни; 24235 души), по телефон (13 страни; 11656 души) или онлайн (19 страни; 17878 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2017 г. до декември 2017 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След всичко, което се изписа срещу Тръмп, мисля, че ако питат хората дали предпочитат Тръмп или магаре, магарето би спечелило много повече от Путин!
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Таня ! Ти си добре в България !
80
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин унищожава Русия,нищо чудно да се окаже агент на Запада!!! Все пак менторът му Елцин беше техен човек,и едва дали би посочил за свой наследник по различен от себе си човек!
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изводът е, че Бойко Борисов щеше да бие и двамата. За него гласуваха повече хора :)
78
9
 
5
 
! Отговори
таня преди 6 години
я вас понимаю,и извините ,что пока не могу писать по болгарски!но я учу ;-) и я не троль.*** за Путина
77
4
 
9
 
! Отговори
ПЛОВДИВ ТЕПЕТО преди 6 години
80% пр.българите са за русияпишете честно и откровено без да лъжете черноморието са за русияа встраната колко са нашият край сме за русия
76
5
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
След като ни приеха в ЕС,следва разпад на съюза.
75
11
 
11
 
! Отговори
таня преди 6 години
Путин велик ,18лет уже руководит ,а русские все беднеют и беднеют...Никакой он не великий
74
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно вносят *** от Русия. Има няколко мнения писани на руски.
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къв Тръмп ,какъв Путин ви гони ?Наш Баце ше опрай света!Цяла Европа и полувин Азия му се възхищава и радва!
72
13
 
6
 
! Отговори
Таня преди 6 години
я очень люблю и уважаю болгар,и рада за вас,что у вас нет Путина
71
3
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Как беше това, неудачниците(26%) чакат все някой да дойде да ги "оправи"!
70
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин велика, но Рашка си остава Гoвняшkа !
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само25%?! Нееееее! *** в БГ са много повече
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другите 3/4 са м. аан,го.в.ци.теееее на Боко!
67
10
 
4
 
! Отговори
таня преди 6 години
я вообще завидую болгарам,у вас нет Путина :-)
66
6
 
4
 
! Отговори
До Таня преди 6 години
Руские делятся на Германцьи,и Болгарьи.Понятно ?
65
2
 
4
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
Моят прочит на тези данни е, че България е горе-долу там, където е светът.Това е добре!Крайните русофили, които поставят своята Русия дори пред България, са слабо малцинство. Крайните ястреби, които гледат Америка все едно гледат иконата на Богородица, са още по-слабо малцинство.Това е добре!
64
2
 
5
 
! Отговори
Ян Хус преди 6 години
А в Русия,една трета е за България,........за ,,Велика България''.
63
3
 
3
 
! Отговори
много ясно преди 6 години
Си ДзинпинДа дойдат китайците, до месец ще разчистят *** маФиотска.