"Ще умрем... Сбогом!"... Последните редове на обречените на смърт

С изложба мемориалът "Яд Вашем" отбелязва Деня в памет на жертвите от Холокоста
29 яну 2018 21:30,
257

Снимка: Yad Vashem Photo Archives

16 юни 1942, малко преди нацистите да ликвидират еврейското гето в полския град Друя: Фаня Барбакова, скрила се в изкопана от семейството ѝ дупка в мазето на къщата им, пише последните си редове: "Мили мои!! Пиша ви това писмо преди смъртта, но не знам в кой ден точно аз и близките ми ще бъдем избити, само защото сме евреи... Ръката ми трепери и ми е трудно да пиша тези думи... Тъй много бих искала да живея и да постигна нещо добро! Но вече всичко е загубено... Сбогом. Ваша Фаня от името на всички ни: мама, татко, Сима, Соня, Сушя, Рася, Хуца и малката Селдалех, която още нищо не разбира."

"Като овце на заколение"

Фаня е знаела, че нацистите ще открият скривалището и ще избият цялото ѝ семейство. Тогава тя е само на 19 години. Писмото ѝ обаче оцелява - един съсед го намира и впоследствие го предава на племенника на Фаня. Днес то може да се види в интернет - в електронната изложба на мемориала "Яд Вашем", разказва "Дойче веле". Всеки може да прочете това писмо, включително борбените редове, които Фаня е написала под последното си сбогом: "Братя от всички страни, отмъстете за нас. Водят ни като овце на заколение. Фаня."

Изложбата включва общо десет писма, написани от жертви на Холокоста. Това са последните им редове преди да умрат. Писмата са изпратени от различни страни в цяла Европа - Полша, Румъния, Франция - и са адресирани до близки в Англия или Палестина, и впоследствие стигнали до мемориала "Яд Вашем".

"Тези писма са много скъпи за мен, казва кураторката на изложбата Йона Кобо. Те носят отпечатъка на всеки един от тези хора. Те са докосвали хартията, по която могат да се видят и петна от сълзите, които са проливали."

"Хора като нас"

В архива на мемориала Яд Вашем в Йерусалим се съхраняват повече от 200 милиона страници документация: 450 000 снимки, 125 000 свидетелства на очевидци. Това е най-големият в света архив за Холокоста. В едно от архивните помещения се съхранява и стар дървен скрин, в който се пазят оригиналите на всички досиета на затворниците в концентрационния лагер Маутхаузен. В същото помещение се съхраняват и хиляди писма на жертви на Холокоста. За изложбата от тези писма са подбрани десет, обяснява кураторката.

"Трудно ми беше да реша кои от писмата да подбера. Спрях се главно на онези от тях, които по някакъв начин могат да докоснат чувствата на днешните хора. Например чувството, че семейството ти липсва - това всеки може да го разбере. Или пък рисунката на дете. И днешните деца рисуват точно по същия начин", обяснява Кобо. Така разбираме, че "те са били хора като нас".

На една избледняла цветна рисунка се вижда къща, над която е изписана еврейската дума "bait", която означава "къща". Рисунката е на 9-годишния Салман Левинсон. Той я нарисувал през 1941 г. и с нея искал да благодари на леля си, че му е пратила подарък за рождения ден. Пощенската картичка от майката и рисунката на Салман леля му получила в Палестина. Тогава тя не е и подозирала, че това ще бъде последният спомен от племенника ѝ.

Десет писма - шест милиона жертви

Тези писма са писани в годините 1941-1942, когато е поставено началото на организираното избиване на евреи. Конференцията във Ванзее, на която националсоциалистите вземат решение за унищожаване на евреите в Европа, се е провела в началото на 1942 г., но още преди нея стотици хиляди евреи са били избити. Машината на смъртта в Освиенцим и в други лагери за масово унищожение взема в крайна сметка над шест милиона жертви само сред евреите.

Повечето от хората, писали тези писма, не са знаели, че никога вече няма да видят семействата и приятелите си. Много от тях уверяват близките си, че са добре, че войната скоро ще свърши и ще могат скоро пак да се видят.

Исак Корновски пише от френския концентрационен лагер в Дранси следните редове: "Бъдете смели и не губете надежда, един ден отново ще сме пак заедно, както преди. Прегръщам ви много. Скоро ще се видим". Когато съпругата му Чая и синовете му Пол и Анри получават това писмо, те и не подозират, че в същия този ден Исак е депортиран в Аушвиц и ще бъде убит.

"За хората, които ни предават тези писма, те са като късче от сърцето им", казва кураторката на изложбата. За много семейства на жертвите "Яд Вашем" е място, което поддържа жив спомена за техните близки - завинаги. След всяка електронна изложба, представена от мемориала, в него се обаждат много хора, за да предадат писма и снимки на свои близки, станали жертва на Холокоста.

"Изваждаме историите на тези хора от праха на архивите и ги изпращаме в мрежата, на мобилните телефони", казва още Кобо. "Всяка година в Яд Вашем идват над един милион посетители. Чрез електронната мрежа достигаме несравнимо повече хора." Така писмата на хората, станали жертва на Холокоста, могат да бъдат четени по този начин не само в Германия. Чрез мрежата достъп до тях получават и хората, например в Иран или арабските страни, които не могат да пътуват до Израел.

Писмата в мрежата са свидетелства, които остават - за разлика от малкото оцелели от Холокоста, които са вече възрастни хора и постепенно си отиват. Писмата ни напомнят за мъртвите, за жертвите на Холокоста, но и за онези, които са съхранили тези писма. Както и за оцелелите от Холокоста. Като съпругата и синовете на Исак Корновски, например. След войната синът Пол се преселва в Израел и става известен илюстратор на детски книги. В памет на баща си е нарисувал рисунката "Транспорт номер 2", изобразяваща влака, откарал баща му от Дранси в Аушвиц. Тази рисунка е един вид отговор на бащиното писмо. И може би е единственото от много други, които са останали без отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
8
 
3
 
! Отговори
Трак до 166 преди 6 години
Русия е 25 процента мюсюлманска.
115
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин, израелците, Тръмп, всички са заедно в клуба на антихриста. Всичко е уговорено и след атомната война ще си поделят плячката. Ние сме плячката. Никой няма да дойде наготово да ни спаси. По добре си направете план за оцеляване. Казвам всичико това напълно сериозно.
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вкарайте още приммати от майната сивЕвроп, за да стане същото. Нещо не можем да гиразберем тези статии, при положение, че в цяла Европа само България си е спсила евреите и да й се налагат някакви псевдокомплекси. Няма ли да дадете дпкументален филм за обрязването на момичета в мюсюлмански страни? За канибали от Африка, за всякаква *** от гз на географията?
113
6
 
1
 
! Отговори
Трак до 157 преди 6 години
Ти само можеш да си мечтаеш за живота на моето куче.И престани да се срамуваш , че си беден материално , жалкото е , че си беден морално.Бакшишите те оправят отзад , а ти за достойнство ми говориш , аре събуди се
112
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямата пародия на този свят е путинист вярващ в бог. А оная мумия на червения площад как се вписва в ценностите?
111
3
 
2
 
! Отговори
Трак до 155 преди 6 години
Ти си толкова далече от Господ , че виждаш само Путин.Срамота е да се наричаш християнин и да почиташ смърта.
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че днес нямаме селско стопанство се дължи на същите причини предизвикали голодомора в Украйна. Най-голямата глупост измислена от комунистите- колективизацията.
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези арогантни антихристи подготвят масова сеч и нов световен ред. Не ни залъгвайте с глупости за овце. По-добре се събудете.
108
2
 
1
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Знаете ли в Германия как наричат руските имигранти-арабодухачи.Защото с това си издухват хляба.
107
4
 
1
 
! Отговори
Трак до 151 преди 6 години
На такива , като мене им викаш-благодаря сър , дано сте доволен сър.
106
1
 
6
 
! Отговори
Трака преди 6 години
Най обичам , когато успея да затапя русофил до там , че нямайки повече аргументи , опира до кражба на самоличност.Безличен си глупчо , но аз ти прощавам , теб съдбата достатъчно те е наказала.Но запомни едно , който е бил против България(като тебе) далеч не е стигнал.
105
2
 
2
 
! Отговори
Трак до алабала преди 6 години
Защото са я чели.А ти не си.
104
4
 
1
 
! Отговори
Трак до HH преди 6 години
Ти колко евреи познаваш лично или вярваш на медиите.Разберете , че светът е глобален и вече няма мойте и твойте.Всичко е едно и е за всички.Ако се изолирате , просто ще обеднеете , материално и духавно.Още Тесла го е казал , всички живеем в етера.
103
3
 
4
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Защо евреите в България и тяхната църква, която една от монотеистичните религии не застана срещу Истанбулската конвенция?!
102
4
 
7
 
! Отговори
Трак до 141 преди 6 години
Това , че ти се чувстваш така е защото си некадърен и нагъл.Повечето хора в България сме щастливи и това побърква русофилите.
101
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак до 137Има съпротива на кулаците в Украйна срещу Сталин, правят спекула с цените и унищожават тракторите и не може да се натрупа резерв за години със слаба реколта.
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдам и евреите ни избягаха...Нищо, че сме ги спасявали.Само ромите ни останаха... но за какво ли.
99
5
 
8
 
! Отговори
Трак до 137 преди 6 години
Гладомора е след 19г. комунизъм в Русия.
98
2
 
3
 
! Отговори
Трак до 132 преди 6 години
Кое е измислица , смърта или геноцида.Да на чужд гръб и , но като ти кажат , че турците били 500г. мили скачаш до небето.Същото е
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак до 128Гладомора е ужасяващ пример до какво води частен монопол, но плюят по комунизма и държавата.