Липса на кадри: България ще си внася и овчари, говедари...

Браншът търси 1000 души, заплатите тръгват от 600 лева
31 яну 2018 20:17,
104
Липса на кадри: България ще си внася и овчари, говедари...
Снимка: архив, Булфото

Подготвя се внос на овчари от чужбина. Липсата на работна ръка е един от основните проблеми при овцевъдството у нас, обяви във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България.

От НОКА, в която членуват около 2000 фермери, чакат разрешение от Министерството на труда и социалната политика за внос на гледачи. Все още няма отговор от ведомството.

"Ние предлагаме не само българи от Молдова и Украйна да идват да работят у нас, а и от бившите съветски републики. Не по-малко от 1000 души ни трябват за овцефермите", заяви Караколев.

Той информира, че заплатата на гледач в сектора е около 600-700 лева, а за семейство – около 1300-1400 лева.

"Винаги се дават и бонуси към месечното трудово възнаграждение, като например 10 стотинки на литър издоено мляко, премия за отгледани агнета и др. Въпреки добрата сума, липсват желаещи да се трудят точно в тази сфера, заради трудоемкостта", коментира Симеон Караколев, цитиран от "Труд".

Той изтъкна, че 20% от овчето месо по нашите магазини е внос от Австралия и Нова Зеландия и се продава на същите цени като на родното производство.

"Наскоро бях в Йордания и там видях три категории овче месо - местно, румънско и австралийско. Местното се продава на цена от 8 долара, а вносното срещу 4,5 долара. Но Австралия е крупен производител, защото месечно от там се изнасят по около 3 милиона агнета, а се отглеждат над 90 милиона овце. В България се отглеждат едва около 1 милион овце, а в Румъния - близо 10 милиона животни", информира Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
43
 
! Отговори
Палфинггър преди 6 години
Крадливите рабодатели неразбраха, че в джунглата всички са важни, а не само лъва. Пишман бизнесменчета мафиотчета съсипахте България и имджа ни като българи. Не ми пука за скапаните ви заплатки.
17
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В България се отглеждат едва около 1 милион овце"По към 6 милиона са... но се приближават към 1 милион бързо...
16
1
 
47
 
! Отговори
Тиквофоб преди 6 години
Пенсията ми е 171 лв. Не искам Еврото, защото тогава ще стане 85?. Знам, че пак е същата, ама ще ми е още по-обидно, че съм работил 40 години за тая скапана държава.
15
0
 
48
 
! Отговори
утре може би преди 6 години
Има много българи в Западна Европа, които работят във ферми. Даже някои целогодишно. Защо не искат да го работят в Бг същото? Ало работодателчетата, мислите ли? С трици маймуни не се ловят.
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може някой от Етиопия или Сомалия ако и там не са по-високи заплати но и 500-1000 евро за самолетен билет.
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой балама няма да иде за тия пари да го мокри дъжда и вятъра всеки ден без почивка 30-31 дни в месеца.
12
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
e как да има кадри като давате само храна, цигари и 300 лв на месец и условия за клошар
11
4
 
34
 
! Отговори
Рали1 преди 6 години
Ще търсят и още как! След като направиха земеделците машиностроители или шивачки!След като обезлюдиха селата-процес,започнал края на 50 г.на миналия век и "демократитие"го довършиха като обезлюдиха и цялата страна!Сега ще внасяме от десетия свят за мижави заплати?Тези 600-700 лв.,които със сигурност са брутна сума и премията от 10 ст.на литър мляко,направо ме привлякоха,може би някои и от вас.За премиите на алчните български работодатели знаем-обвързва се с резултата,който все е незадоволитен...
10
0
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ама като наемат чужденци пак ли заплатата ще бъде 300-350евро?ИЛИ за тях ще се бръкнат по-надълбоко,защото за тези смешни пари никой чужденец няма да дойде тук.А,ако пък им дават по-големи заплати от тези на нашите овчари,това си е чиста дискриминация.
9
0
 
9
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
И "кавали" също!
8
0
 
67
 
! Отговори
Илиян преди 6 години
Абе стига с тоя недостиг на работна ръка, стига с тея глупости за внос на работници! Заплатите стоят на ниво колкото да не измрем от глад! Айде да се вдигнат до 1500, 2000лв пък да видим дали няма да има желаещи.
7
1
 
42
 
! Отговори
СВЯТ преди 6 години
РАБОТНОТО ВРЕМЕ НА ОВЧАРА Е СУТРИН ОТ 5 ВЕЧЕРТА ДО 2200 365 ДЕНА НА ГОДИНА
6
0
 
48
 
! Отговори
чобан петко преди 6 години
Със заплата чобанлък не става!Даваш по 10 лв на овца или коза на месец,и тогава може!И това само за да пасе добичето!Другото е твой дерт!И това е долна граница!!Ако нашите другари смятат с 600 лв на месец да им гледат животинките,в голяма грешка са!
5
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърчете се мутри, чорбаджии, народни изедници. Сами се докарахте до това мизерно положение. Никой луд не остана да ви работи за 300 евро на месец.
4
0
 
35
 
! Отговори
аз преди 6 години
опитват се да изчистят българското население от страната с политиката на мизерни доходи, за да може някой "богоизбран" народ после да засели тези плодородни земи, защото в пустинята не е много комфортно...
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На боко Т овчарника замира.Емиграцията решението на проблема
2
0
 
43
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 години
в парламента веднага за тая работа с радост ще започнат да работят 240 човека за 600 лв.Вие от Мозамбик ли ще търсите овчари ?
1
1
 
35
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Трябва да прекръстят длъжността!Вместо "овчар", нека да се нарича "директор на биологични единици от първичния сектор на икономиката".И ще се намерят кандидати!