По навик! Тръмп представя имигрантите като престъпници

"Нито една друга страна в света няма толкова тъпи закони като нашите"
7 фев 2018 21:39, Елка Василева
112
По навик! Тръмп представя имигрантите като престъпници
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава навика си да представя имигранти като престъпници - подчертава връзките с банди, нарича обединяването на семействата заплаха за националната сигурност и оплаква смъртта на професионален американски футболист при автомобилна катастрофа, в която беше замесен мъж, влязъл нелегално в страната.

В реч, произнесена вчера в Белия дом пред служители на силите на реда, Тръмп обърна особено внимание на бандата МС-13, за която се смята, че е отговорна за 25 убийства, извършени през последните две години в Лонг айлънд, Ню Йорк и която се превърна в основна мишена на правителството на Тръмп, пише Асошиейтед прес.

"Наистина никога не сме виждали нещо подобно, такава свирепост и насилие, и се нуждаем от реформи, които Конгресът трябва да одобри, за да се справим с тях", заяви Тръмп пред служители на силите на реда и конгресмени. Накрая той заплаши с ново спиране на работата на федералното правителство, ако конгресмените от Демократическата партия не приемат пакет от имиграционни мерки, който според него ще помогне да се пресече влизането на членове на банди в страната.

"Ако не се премахнат тези пропуски в закона, които позволяват на убийци да влизат в нашата страна и да продължават да убиват. . . ако не го променим, нека да има спиране на работата", предложи Тръмп. "Бих се радвал да видя спиране на работата на правителството, ако не се погрижим за това".

Последната заплаха на Тръмп е част от кампания на натиск, която той поведе, за да се опита да накара конгресмените от Демократическата партия да подкрепят внушителния имиграционен план, който те отхвърлиха. Президентът иска милиарди за строежа на стената по южната граница, големи ограничения на законната имиграция, повече средства за прилагане на закона вътре в САЩ и други промени, в замяна на даването на възможност на 1,8 милиона млади мигранти, живеещи незаконно в страната, да получат гражданство.

По-рано вчера Тръмп призова демократите да предприемат строги мерки срещу имиграцията, като се позова на смъртта на Едуин Джаксън, защитник на отбора по американски футбол "Индианополис колтс", който загина при катастрофа с участието на гватемалски гражданин, пребиваващ незаконно в САЩ, за който се предполага, че е шофирал в пияно състояние.

"Толкова срамно е, че човек, пребиваващ незаконно в страната ни, уби защитника на "Индианополис колтс" Едуин Джаксън", заяви Тръмп в Тwitter. "Това е само една от многото подобни предотвратими трагедии. Трябва да накараме Демократите да проявят твърдост по въпроса за границата и незаконната имиграция, и то БЪРЗО!"

Тръмп продължи да критикува и системата за законна имиграция в САЩ. Той настоява да се ограничи възможността на мигрантите да поемат разходите за събиране в САЩ с членове на семействата си, както и за премахване на програмата за издаване на визи чрез лотария, целяща да подкрепя приемането на хора от различен произход. Според него тези мерки ще подобрят сигурността на САЩ.

"В епохата на тероризма тези програми представляват рискове, които вече не можем да си позволим", заяви той в речта "За състоянието на съюза".

Това е проблем, близък до президентското сърце - както и до избирателите му - от деня, в който започна кампанията си и обвини Мексико, че изпраща изнасилвачи отвъд границата. След встъпването си в длъжност Тръмп отделя правителствени ресурси, за да се опита да представи имиграцията като заплаха, въпреки няколко проучвания, показали, че имигрантите всъщност са по-малко склонни към извършване на престъпления от хора, родени в САЩ.

Критици на правителството неведнъж са го обвинявали, че използва неточна информация и подбрани примери, за да подкрепя аргументите си.

Вчера Тръмп се концентрира върху бандата МС-13, или "Мара Салватруча", създадена през 80-те години в Лос Анджелис от бежанци от Централна Америка, бягащи от насилието в своите страни.

Федерални прокурори смятат, че днес МС-13 има хиляди членове в цялата страна, макар че според статистика те са нищожна група - по-малко от 1 на сто - от общия брой на членовете на банди в САЩ. И макар че правителството на Тръмп е опитвало да представи бандата като състояща се от неспирен поток нелегални имигранти, някои данни сочат, че повечето й членове са граждани на САЩ.

Тръмп изрази съжаление, че хиляди членове на банди биват арестувани и депортирани от САЩ, само за да се върнат в страната. "Нито една друга страна в света няма толкова тъпи закони като нашите", оплака се той.

Тръмп даде на демократите срок до 5 март да приемат споразумение за имиграцията, макар че не е ясно какво ще се случи на тази дата.

Началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели прекара голяма част от вчерашния ден на Капитолийския хълм, срещайки се с лидери на Конгреса за обсъждане на имиграцията. Но той също стана обект на критики, след като допусна, че някои млади имигранти са "прекалено мързеливи", за да се запишат в програмата от времето на Обама, предлагаща защита от депортиране и разрешителни за работа с възможност за подновяване.

Кели заяви, че неотдавнашното предложение на Тръмп да даде възможност на 1,8 милиона млади имигранти да получат американско гражданство, стига "далеч отвъд това, което който и да било можеше да си представи". Отхвърленото от Тръмп предложение на шестима сенатори от двете партии щеше да даде възможност за получаване на гражданство на около 690 000 "мечтатели", регистрирани в програмата, известна със съкращението "ДАКА".

"Има около 690 000 официално регистрирани в ДАКА, а президентът предложи гражданство на близо два пъти и половина повече от този брой, на 1,8 милиона", заяви Кели. "Разликата между (690 000) и 1,8 милиона са хората, за които някои биха казали, че са се страхували да се запишат, други биха казали, че са били прекалено мързеливи да се раздвижат, но в крайна сметка не са се записали".

Експерти по имиграцията посочват различни причини защо хора, отговарящи на критериите за защита по ДАКА никога не са подали документи, включително опасения, че участието в нея ще ги направи уязвими пред имиграционните власти.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Карай преди 6 години
*п*а*р*а*з*и*т*и* имам предвид :)))
77
1
 
2
 
! Отговори
Карай преди 6 години
п.п. а юзерите и ***, нека си благоденстват в България. Само едно треа знаят,ние сме боговете за тях,тези които определят ноосферата. Като ви направя ГМО пшеница, ще я ядете , ако не искате да се избивате като животни за парче хляб. Такива като тръмп са просто ***,които така и ще си умрат с подути кореми и празни души,по зле и от животни. Това е положението, хода на света зависи от учените и инженерите.останалите просто се нагаждат,за тех естествения отбор важи ;)
76
2
 
0
 
! Отговори
Карай преди 6 години
До 72,Хахаха много си забавен. Еми да и после ш'се върнем на готово защото вие надарените ш'сте оправили милата ни родина....до края. Кво да, кажа на юзерите и търговците им е добре. Но човек, който интелектуално иска да се развива 100% треа емигрира,но за бога не при тея кравари ! И други места има по света с развита наука и технологии! И още нещо, той и Фон Браун емигрант при тея паляци беше, да им води студената война
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това "може да се случи само в България" най го обичам, обикновено се използва от нeyдачници и лyзъри, които по-далеч от панелката си не са стигали и не знаят нищо за света
74
0
 
1
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Калкулаторка Василева симпатизира на " бежанците", дано и излезе късмета накрая ...
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Занаят, професия се учи с акъл и сърце, не се предава генетично.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То хубаво ромите са имали занаяти преди хикс време, *** това не е оправдание за мързел днес. Предците ми(както и на повечето) като били земеделци и скотовъдци, не е пречка днес да сме лекари, грънчари, счетоводители или хлебари.
71
4
 
4
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Всички казват, че ромите само живеят на социални помощи и крадат, без да допринасят с нищо за обществото. Ами запитайте се защо е така? В миналото( по време на османското иго), е имало цели ромски села, които са се занимавали със занаятчийски дейности, и са се прехранвали с това. Само, че тогава ромите са били много по-малко на брой. Сега обаче са повече, а голяма част от старите занаяти вече са почти напълно изчезнали. Техните опции за реализация са драстично намаляли, а и никой не ги иска...
70
2
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Анонимен 72Трябва да се осигурят нормални условия за съществуването на всеки индивид в собствената му държава, а не да трябва да се "бори" за оцеляването си. За съжаление, в България, както и в повечето страни по света е точно това реалността! Все по-малко хора, са в състояние да се справят с конкуренцията, която им предлага пазарната икономика. В резултат, на което, голяма част от хората, завършили определена специалност, се деквалифират впоследствие. Системата трябва да им даде шанс...
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми кви са ? Бягат си от държавата , някъде на готово. А ние плюем Сирийците , ами нали и те бягат на готово ? Ква е разликата ? Всеки си има държава и трябва да е развива , колкото може. Тука очевидно се раждат малка част бездарниици, които бягат на лесното. Респект за всички останали тук, които се борят и остават нещо на България на 2000 години.
68
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
За съжаление е точно така!
67
3
 
13
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Дори и Тръмп не може да спаси САЩ.Мерките му са правилни,но саботажът от страна на демократите(и не само) е страхотен.Явно Сорос ги е захранил за години напред!Ама по-добре,на който му трябват САЩ-да реве за тях,щото времето им изтича така или иначе.Китайците не се занимават с глупости и работят упорито!Като станат N1 ще е заслужено,ако и да не ми харесва като идея.
66
2
 
5
 
! Отговори
Леле преди 6 години
До HandelНякой е толкова наплашен,че му се привиждат навсякъде руски танкове,и то от несъществуващи модели!Паралелна (нарко)реалност,може би?Ако ми покажеш Т-95,Т-74 или Т-53,имаш една дмаджана отлежала!А колко струват украинските танкове и танкисти видяхме в Донбас,където бяха разпердушинени от тройно по-малко противник!
65
1
 
10
 
! Отговори
Карай преди 6 години
Не може освен това, всички българи под един знаменател да се слагат. Проблема е в контрола и ценностите на обществото сега. Мнението ми за англичаните е същото като за сащ -снобари,без история. На такива им се вика първенюта. Когато французите са им писали по църквите , онея са тичали по ливадите. И сега в някои общински департаменти в англия, френския се води за официален. Историята е важна и настоящето е следствие,то си личи по възпитанието. В България е друг проблема
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм за положението в България, то е такова, защото с отворени обятия посрещнахме цялата англосаксонска пумия. Сащ е територия с ресурси, в която точно емигрантите движат прогреса. Ако има американци,то те наистина са краварите. Говорихме си с един колега индиец, че ако всички индийци си тръгнат от там,силиконовата долина ще остане само долина. Провери, какъв е един от директорите на Google. Аз за брекзит се радвам, според мен е по добре за Европа.
63
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КарайСърбите са по-бели хора от ***.. цяла Европа е пропищяла от българите. Една от причините за брекзит бяха българите. ЗАБЕЛЕЖИ, дори предпочитат африканците пред *** ! За един народ може да се съди по държавата му, а България е ненадминат шитхоул. А тука някакви ганьонци се кефят на Тръмп който се гнуси точно от българите! Забраните са точно срещу такива като вас, не загрявате ли шизофреници! Вие не сте арийци, вие сте дупка от третия свят и никой не ви иска! Време е да го схванете!
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ти си е така. То така са се създали щатите. От Англия са изпращали в кораби престъпниците там. Индианците мислели, че тия няма да оцелеят, ама се оказали по-жилави от индианците и основали Съединените щати. Та, така че Тръм си е прав.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
п.п. не ги разбирам и тая техната дружба,при положение, че онея две атомни бомби им пуснаха, без да им мигне окото. *** пазар....Аз че ще гледам да не се мотам в нашата бананова република ясно,но в Сащ не бих отишъл за нищо на света. Верно,че в Европа конкуренцията по жестока, но това е. От Япония съм много доволен, в Пекин също бих работил.
60
7
 
3
 
! Отговори
Handel преди 6 години
До Факт! Ти хубаво ги искаш руските танкова да дойдат, ама как ще стане тая работа? Най-новият им танк произведен в една единствена бройка не може да измине и 200 метра за парада на Червения Площад. А пък другите им танкове т-95 които са модернизирани Т-74 които са модернизирани Т-52 (или Т-53, не помня), а и на това отгоре са направени от украинците, отдавна се крепят да не се разпаднат само на боя и бодлива тел.
59
2
 
2
 
! Отговори
Карай преди 6 години
До перото,бате,фани и провери колко от "американските" статии с голям импакт всъщност са китайски. Ше ми разправя бла бла, еми нема да го искат в Китай тоа,да си стои при янките. Кво само учени и инженери ли да ходат там,наглеци. Китай става все по отворен,с по голямо заплащане и програми. Така че се надявам китайците да си остават там и да бъде спокоен тръмпи. Германия,Франция, Швейцария, Испания и Италия всъщност иват доста добри програми също. Японците, които ходят там пък изобщо не ги разби