Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!

Русия издирва оръжието, с което беше свален руският Су-25
7 фев 2018 16:30, Елка Василева
319
Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!
Снимка: архив, БТА

България е главният доставчик на оръжия за всички сирийски групировки, воюващи срещу Башар Асад, твърди Александър Храмчихин, заместник-директор на руския институт за политически и военен анализ, пред РИА Новости.

Според експерта в България "много активно произвеждат и продават оръжие в Близкия изток, практически дори без да крият това".

В материал под заглавие "Игла" за ИДИЛ: Кой снабдява терористите със зенитно-ракетни комплекси" руската агенция пише, че България нееднократно е била подозирана във военно-техническо сътрудничество с терористите.

Посочва се, че страната ни "все още произвежда разработени в СССР въоръжения. По-специално във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот по лиценз се произвеждат преносими зенитно-ракетни комплекси "Стрела-2М", "Стрела-3" и "Игла-1".

РИА Новости пише, че в района, където на 3 февруари беше свален руски щурмови самолет Су-25, действат спецчасти. Задачата им е да открият части от преносимия зенитно-ракетен комплекс, с който е бил свален изтребителят. От руското министерство на отбраната са съобщили, че преди да катапултира, летецът майор Роман Филипов е успял да докладва, че е атакуван с ракета.

Още по темата

В материала, посветен на това кой и как доставя преносими зенитно-ракетни комплекси на сирийските терористи, руската агенция посочва, че хиляди единици съветски и руски преносими зенитно-ракетни комплекси са били на въоръжение в правителствената армия на Сирия и не е изключено част от тях да са били пленени от терористите. Според експерти някои преносими комплекси в арсенала на бунтовниците може би имат либийски произход.

"Стрела" и "Игла" може да са попаднали в зоната на конфликта от страни от Източна Европа, пише още в материала, като се цитира експерт, който говори за възможността за доставки от Украйна.

В публикацията пише също така, че сирийските бунтовници действат не само с руски преносим зенитно-ракетни комплекси. Например през 2013 г. сирийски хеликоптер Ми-8 е бил свален с китайски комплекс FN-6. В арсенала на бунтовниците освен това има и севернокорейски зенитно-ракетни комплекси  HT-16PGJ.

В материала се отбелязва, че "е интересно, че преносими зенитно-ракетни комплекси на страни от НАТО засега не са забелязвани в сирийските бунтовници". Американците обаче редовно били обвинявани, че доставят системи за ПВО на контролирани от тях групировки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на великия сирийски народ, устоя на агресията на ислямска държава, фрона Ал-Нусра , други бандити и терористи и намесата и провокацията на западните служби.Терористите ще бъдат унищожени, от армията на Асад и руските войници и офицери!
210
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са жалки смешници. Не могат да се справят с шепа бунтовници, ядат бой на поразия и от яд си го изкарват на беззащитното цивилно население. На всичкото отгоре България най-вярното руско куче в ЕС им е виновна.
209
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин не дава на западните фирми и корпорации да крадат ресурси от Русия - нефт, газ , злато и др.Затова е толкова лош Путин, нали?Искате си алкохолика Елцин и предателя Горбачов, нали?Няма такъв филм вече, Путин ще управлява Русия поне още 10 години.............до окончателната победа над империализма.
208
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търговията с оръжие се контролира от правителството на герберите, те са първи приятелчета с американците, които имат полза от хаоса и войната в Сирия.
207
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асад е законен президент на Сирия, опозицията на Асад - бандити и терористи................само бой и бомби за тях................докато наторят свещената сирийска земя.
206
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и да е верно, то тук с това се занимават хора на ДС, поставени от ДС да ръководят "бизнеса" след падането на режима. Така, че пак са руски хора, защото всички знаем, че БКП е финансирана все още от РФ.
205
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Путин пак ще бъде президент на Русия, Крим е руски.Скоро всички бандити и терористи в Сирия(опозиция на Асад) ще бъдат унищожени и пратени в ада при девиците.И на предателите на майка-България ще им дойде реда-ще напълнят затворите.
204
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ Е ПРОГНИЛА БЕЗБОЖНА КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА!
203
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога в цялата си история България не е била толкова безпомощна и жалка, освен това се оказва , че БГ-фирми въоръжават терористи и бандити в Сирия!
202
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, БГ- фирми продават оръжия и дрога на терористите и бандитите в Сирия, това става със знанието на БГ-правителство на герберите.............един ден ще си платят за това, с БГ-оръжие са избити много деца и жени в Сирия.
201
9
 
17
 
! Отговори
освободители преди 6 години
Руснаците така освобождават Сирия че жив сириец няма да остане в тази държава.
200
6
 
7
 
! Отговори
той какво е правил? преди 6 години
Те ИДИЛ вече ги няма. Значи рашките са бомбандирали умерената опозиция. Какво искат? Да се крият по дупките и да не им отговарят ли?За да вилнее злото, е достатъчно доброто да не прави нищо.
199
10
 
12
 
! Отговори
$ преди 6 години
Майка им руска! Признаха си какви са змияри! "Братушки"! Долни заядливци! Други няколко държавички, включително и те въртят сделки за трилиони $ годишно, но иначе сочат с пръст, мерзавците!
198
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО С БЪЛГАРСКО ОРЪЖИЕ Е БИЛ СВАЛЕН ПРОГНИЛИЯ ПУТИНСКИ САМОЛЕТ АЗ СЪМ ГОРД!!!ИНАЧЕ ЗАВОДИТЕ ЗА ОРЪЖИЕ РАБОТЯТ САМО С ЛЕГИТИМНИ КУПУВАЧИ!! А ТЕ СЛЕД ТОВА КАКВО ПРАВЯТ С ОРЪЖИЕ ДАЛИ ГО ПРОДАВАТ ИЛИ ПОДАРЯВАТ НА АНТИПУТИНИСТИ СИ Е ТЯХНА РАБОТА!!!
197
1
 
4
 
! Отговори
планета преди 6 години
брей, добре че сме ние, да не се бият в Сирия с прашкикакво ли щеше да прави международното положение без нас!
196
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми, добър бизнес е. Ако не сме ние, ще е някой друг. По-хубаво, ние да вземем паричките :)
195
0
 
0
 
! Отговори
ой тигре преди 6 години
Не се предавай наборе с теб съм!
194
1
 
7
 
! Отговори
"-" преди 6 години
България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!-----"Продаваме" оръжие на на американците, саудитците и турците, а те от своя страна на своите ислямистки структори и групировки в Сирия.Същото правят САЩ, Израел, някои западноевропейски държави, Украина, Беларус и Китай!Цинизъм, двойни стандарти и многомилиарден бизнес.Ами, както се казва - "Нищо лично - просто бизнес!"
193
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой сътвори кризата в Близкия Изток?-моето поколение.Коя е думата, с която асоциирам своето поколение?-фалш.Ако предишното поколение бяха просто цинични, ние добавихме виртуалност към това качество.
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Lud Е.Захариева има син бе .