Хотелиер: 3000 лева за камериерка? Без коментар!

Бизнесът всяка година обявява големи заплати, а не ги дава
Обновена: 16 фев 2018 09:28 | 16 фев 2018 09:20,
195

Диана Колчева, член на клуба на хотелиерите в к.к. Слънчев бряг "успокои", че през предстоящия туристически сезон няма да се дават заплати от по 3 или 5 хиляди лева за сервитьор или камериерка в морските ни курорти.

"Ако този готвач работи в ресторант, който обслужва над 1000 гости, е нормално да има такива заплати, то и през миналата година имаше такива заплати", коментира тя пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

По думите на Колчева за да се дават заплати от по 3 хиляди лева за редови барман, трябва цените на нощувките да се завишат, а това за този сезон вече няма как да се случи, защото цените за обслужване на туристите са фиксирани през миналата година.

Бившият председател на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова пък каза, че от туристическия бранш всяка година обещават големи заплати, а не ги дават.

"Работната сила също е стока и те намират някъде време и място, където получават парите, които желаят", обясни тя.

Според Колчева обаче, българските работници не са готови да поемат отговорността, за да получават големи заплати.

"Текучеството при камериерките е много голямо. Наетите кадри не си вършат качествено задълженията", настоясни тя.

Анелия Крушкова пък обясни, че у нас казваме как българските работници не са добре подготвени, а като отидат да работят в чужбина, същите тези кадри се справят.

Диана Колчева, която управлява хотел в Слъчев бряг обясни, че се очаква и тази година недостиг на персонал от 15-20%.

"Практиката показва, че служителите от Украйна и Молдова са изключително дисциплинирани и мотивирани", подчерта тя и обясни, че и тази година дефицитът на кадри ще се бори именно с работници от тези страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работил съм с доста колеги от Украйна, но има една доста съществена разлика, единни са и не прекланят глава пред чорбаджията. Свърши КИ му смянат, мята унформата и към плажа. Без допълнително заплащане не бачкат и минута повече от договореното. Първата година шефа ни се подхилкваше, че е намерил евтини бачкатори, но след като му се случи с няколко от тях да го отсвирват и запя друга песен.
140
13
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
До азДокато има работливи етнически турци на морето, ти чЕкай мързеливи млади българи даурегулират нещо.По цял ден цигари и кафенца - ще се отровят бре !
139
0
 
14
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименВечеря в евтин ресторант за двама 40евро баце.
138
0
 
34
 
! Отговори
да видя преди 6 години
искам да видя, актуален, валиден трудов договор на човек с длъжност камериерка или барман в България, който да докаже официално, че тези хора получават такива пари.....
137
1
 
23
 
! Отговори
аз преди 6 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРКолкото и да е странно точно тези мързеливи млади хора ще урегулират пазара на труда или там както наречете това уродливо нещо в Булгария
136
2
 
13
 
! Отговори
решение преди 6 години
Да се заменят един милион работници мур гави българи за украинци и молдовци.
135
0
 
12
 
! Отговори
аз преди 6 години
Тризвезден хотел в центъра на Осло 186лв двойна стая.Баце.
134
1
 
7
 
! Отговори
Cupoft преди 6 години
Eh, kak mi se hodi pak na norvejki ili shvedski shumen kurort...da ne moga da se naspia ot nonstop rokmuzikite na desetki restoranti s razlichni rokmuziki...:-)
133
8
 
5
 
! Отговори
БГ чорбаджия преди 6 години
До Анонимен 145"В България и по 300%, сива икономика, рушвети, неплащане на заплати и пак са недоволни."плащам на 3-*** заплати - това за протокола. ти наясно ли си че ако не преведа парите към НОИ ми пишат имейл веднага :))) . ако ми излезе глоба от нещо МИ СЕ ОБАЖДА данъчен и пита какво ще правим с неплатената глоба :))) и аз търся този бизнес с 300% печалба , ако имаш лично инфо може да споделиш , ще делим по равно . а забравих , ако пропусна да индексирам заплатите - автоматично ревизия.
132
1
 
7
 
! Отговори
Olku преди 6 години
Dobre che germanja goliama...ima mnogo sanitari, sanitarki, kelneri, kelnerki, higienisti, canalizacionni tehnici, domakini, liftadjii, imbischii, dunerdjii, dokeri, shofiori, vatmani, moriaci, soldati...da idvat u bg da si pochivat horata na kalni bani...:-)
131
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от Норвегия."В Норвегия браншовия дог. е 17.74 Е на час."Колко е едно спане в 3 звезди хотел в норвежко баце :))) и колко е една вечеря в норвежко :))) ... ей тъй питам за протокола ...
130
1
 
12
 
! Отговори
от Норвегия. преди 6 години
В Норвегия браншовия дог. е 17.74 Е на час.
129
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да обясня на онзи дето пише, че негова позната я "държат" да чисти в Германия за 450 Е. В Германия има браншови дог. 10.30 Е на час. Има варианти да мини джоб, до 450 Е, ако е над тази сума се минава в категория почасово или пълно раб. време. Ако е до 450 няма данъци, здравни оси., ако е над тази сума ги има. Никой никого не "държи" всичко е избор. Често хората работят на пълно или почасово време и чистят някъде вечер 2 часа, като получават още 450 Е чисто. Всеки труд е достоен.
128
0
 
4
 
! Отговори
Hubax преди 6 години
Kade izchezna bulgarskia unak, ve... ot solvex i...ahaaa, pri Penelopa?! :-)
127
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По света печалбата на работодателя е 7-10 % и са много доволни. В България и по 300%, сива икономика, рушвети, неплащане на заплати и пак са недоволни. Е това не го разбирам и криви.
126
0
 
38
 
! Отговори
бай х.й преди 6 години
Всеки "работодател" в БГ има минимум два луксозни автомобила за над 100 000 евро един, а работниците им масово не стига, че са с мизерни заплати, но не ги и дават редовно, а като напуснеш забрави за последна заплата!
125
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
крайно време е заплащането да стане почасово и заплатите да се дават в края навсяка седцмица. Докато това не се случи, ще има много работили цял сезон, без д аполучат заплата срещу труда си. Балъците са на привършване. Дори чужденците ще се усетят след сезон два. :-)
124
0
 
52
 
! Отговори
Рамбо преди 6 години
Пишман работодателите скоро ще почнат да се връщат към реалността. Качеството си има цена. Колкото платиш, толкова и ще получиш. Честито.
123
1
 
30
 
! Отговори
аз преди 6 години
И за какво са ви тези камериери и сервитьори-ние отиваме да почиваме в чужбина,както през последните 10 години.Да ви ... и самодейците хотелиери.Тази година сме 3 пъти на море-естествено не в Булгария.
122
13
 
21
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Колкото млади хора (20-25г) съм уреждал на работа - все са се оказвали мързеливи. и калпави.Виж, по-възрастните работят здраво, колкото и да не им се врва на нЕкои.