Хотелиер: 3000 лева за камериерка? Без коментар!

Бизнесът всяка година обявява големи заплати, а не ги дава
Обновена: 16 фев 2018 09:28 | 16 фев 2018 09:20,
195

Диана Колчева, член на клуба на хотелиерите в к.к. Слънчев бряг "успокои", че през предстоящия туристически сезон няма да се дават заплати от по 3 или 5 хиляди лева за сервитьор или камериерка в морските ни курорти.

"Ако този готвач работи в ресторант, който обслужва над 1000 гости, е нормално да има такива заплати, то и през миналата година имаше такива заплати", коментира тя пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

По думите на Колчева за да се дават заплати от по 3 хиляди лева за редови барман, трябва цените на нощувките да се завишат, а това за този сезон вече няма как да се случи, защото цените за обслужване на туристите са фиксирани през миналата година.

Бившият председател на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова пък каза, че от туристическия бранш всяка година обещават големи заплати, а не ги дават.

"Работната сила също е стока и те намират някъде време и място, където получават парите, които желаят", обясни тя.

Според Колчева обаче, българските работници не са готови да поемат отговорността, за да получават големи заплати.

"Текучеството при камериерките е много голямо. Наетите кадри не си вършат качествено задълженията", настоясни тя.

Анелия Крушкова пък обясни, че у нас казваме как българските работници не са добре подготвени, а като отидат да работят в чужбина, същите тези кадри се справят.

Диана Колчева, която управлява хотел в Слъчев бряг обясни, че се очаква и тази година недостиг на персонал от 15-20%.

"Практиката показва, че служителите от Украйна и Молдова са изключително дисциплинирани и мотивирани", подчерта тя и обясни, че и тази година дефицитът на кадри ще се бори именно с работници от тези страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
34
 
! Отговори
Радко преди 6 години
Някой хотели си имат персонал, други трудно намирали. ЗАЩО? Защото тези които си имат персонал, си държат и си уважават работниците, дават им хубави пари през лятото, а зимата ги държат на минималната като подръжка и охрана на хотела, в най лошия случай поне ги водят на работа и им плащат осигуровките. А тези, които не намирали персонал, лъгаха хората да им работят за без пари и последната една или две заплати(от общо 5 за сезона) не им плащаха, щото уж недоволни.
80
0
 
13
 
! Отговори
Alvajdji преди 6 години
:-) :-) :-) da si vzemat eu personal ot eu - uk, de, it, at, fr, es, cz, pl, p, gr, lu, be, nl, se, dk, usa, tr, co. in, au, af, vn, ....svetat e goliam, i vsichki obichat bg language.... :-) :-) :-)
79
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре на се излагайте! Какво искате - да станете на по 40 и да отглеждате 3 деца със заплата на сервитьор? Тази работа е за млади тийнейджъри. Да бъдат малко самостоятелни, да изкарат някой лев и да разберат че физическата работа е по-ниско платена от мисловната, та да запретнат ръкави и да учат в университет нещо смислено докато все още могат
78
1
 
15
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Не забравяйте, че само в нашата община всяка Зима се строят десетки нови обекти.Те и преди 3 години не стигаха работници, за идващото Лято ще е голямо надлъгване !
77
1
 
31
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи и най-големия *** ше разбере, че щом всяка година се търсят все нови и нови камериерки, сервитьори, готвачи, значи нещо тука не е така както требе да е! Ако на тея хора им беше добре там на "нашето море" те щяха с години да си стоят и работят там и щяха да вземат както те ни казват по 3-4-5-10к лв. заплати и нямаше и да мислят да се махат всяка година! Ама на не стоят! ЗАЩО бе драги ми "хотелиери" и "бизнесмени"!? Или вие им давате и по 15к лв заплата пък те не щат и не щат това ли е!?
76
4
 
34
 
! Отговори
емигрант преди 6 години
Само Испания,Канада,Америка са държавите.Молдовци и украинци и те научиха ,че в Румъния са 2 пъти по високи заплатите чакайте ги с хляб и пита мед. *** работодатели превърнахте момичетата ни в Пр ост ти ту тки *** гладни ижадни само гледайте сезонният недостиг дето ви чака заради едрите заплати които давахте миналото лято.Такива като вас трябва да се уби ват и одират живи.В Брерлин и повечето Еуропа работата е лаюна...
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До зизиТе ти плащат от борсата, но парите ги наливаме ние данъкоплатците и леко ни е писнало от пиявици като теб
74
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами справят се в чужбина, защот там са мотивирани, имат обучения, има контрол над качеството ....
73
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция почивах в много уютен хотел. Собственикът беше българин. Млад мъж. Опитал се в България. Нищо не се получило. Държава и мутри го притискали отвсякъде. В Гърция се почувствал в рая след ада в собствената му Родина.
72
5
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Миналото Лято заплатите скочиха с 20 % .Това пак ще ги вдигнат с толкова.
71
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите в държавата се влияят най-вече от най-големият работодател в България: самата държава. Няма как държавата да плаща 600 лева на свой служител, а да критикува частният сектор че давал малко. Ако държавата си вдигне заплатите на 1000 (не само на МВР) то и частния сектор ще вдигне
70
1
 
20
 
! Отговори
От Швейцария преди 6 години
Тук в ресторанта, в който работя на швейцарците плащат 28 франка на час, на българи и румънци - 22 франка.
69
1
 
79
 
! Отговори
работодател преди 6 години
Търсим: 20 годишен с 40 години стаж - нямаме време да обучаваме- да знае два чужди езика- да работи и в неделя- да е доволен на 600лв- никога да не се разболява- никога да няма деца- да не мрънка за нищо
68
6
 
31
 
! Отговори
зизи преди 6 години
бачкам в англия 6 месеца после 6 месеца почивам и ми плащат по 600 паунда от борсата за безработица ай чао селяни
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Роб на влаЗтаАко вдигнеш на 40 лв надник съм навит.
66
0
 
13
 
! Отговори
бай сик преди 6 години
Маргините от сик, ако дават 500 лева заплата, веднага започвам работа при тях!
65
4
 
23
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 6 години
25лв.надник ,работа от 4сутринта до 13ч.,осигуровки на 4ч.На който не му харесва да отива на другаде ...Навсякъде парите са такива
64
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мдаааРедовно обещават, че ако се задържиш няколко месеца ще ти повишат заплатата, но договорите са тикива, че винаги могат да те махнат с решение по преценка на работодателя.
63
0
 
37
 
! Отговори
НурвегиЪ 3000 евро преди 6 години
Взимайте си кафеви римляни за бармани,сервитьори,камериерки и готвачи щом 1500евро ви е огромна заплата г-да и дами.То и без това кривите им глави са напълно в синхрон с собствениците на тези хотели и техните членове,говорителки практикуващи най древните професиии и вззети за членки там според професионалните им устни качества Никой барман,сервитьор,готвач,камериерка,обслужава персонал не ви е роб от Чичо Томовата Колба за да храни отпадъка ,най голямата *** на обществото ,мастити *** ***
62
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е страната на евтината работна ръка. След години ще се променят нещата, защото ще останат само роми.