Хотелиер: 3000 лева за камериерка? Без коментар!

Бизнесът всяка година обявява големи заплати, а не ги дава
Обновена: 16 фев 2018 09:28 | 16 фев 2018 09:20,
195

Диана Колчева, член на клуба на хотелиерите в к.к. Слънчев бряг "успокои", че през предстоящия туристически сезон няма да се дават заплати от по 3 или 5 хиляди лева за сервитьор или камериерка в морските ни курорти.

"Ако този готвач работи в ресторант, който обслужва над 1000 гости, е нормално да има такива заплати, то и през миналата година имаше такива заплати", коментира тя пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

По думите на Колчева за да се дават заплати от по 3 хиляди лева за редови барман, трябва цените на нощувките да се завишат, а това за този сезон вече няма как да се случи, защото цените за обслужване на туристите са фиксирани през миналата година.

Бившият председател на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова пък каза, че от туристическия бранш всяка година обещават големи заплати, а не ги дават.

"Работната сила също е стока и те намират някъде време и място, където получават парите, които желаят", обясни тя.

Според Колчева обаче, българските работници не са готови да поемат отговорността, за да получават големи заплати.

"Текучеството при камериерките е много голямо. Наетите кадри не си вършат качествено задълженията", настоясни тя.

Анелия Крушкова пък обясни, че у нас казваме как българските работници не са добре подготвени, а като отидат да работят в чужбина, същите тези кадри се справят.

Диана Колчева, която управлява хотел в Слъчев бряг обясни, че се очаква и тази година недостиг на персонал от 15-20%.

"Практиката показва, че служителите от Украйна и Молдова са изключително дисциплинирани и мотивирани", подчерта тя и обясни, че и тази година дефицитът на кадри ще се бори именно с работници от тези страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
5
 
! Отговори
Sads преди 6 години
Interesno finmin Goranov ne e kazal oste nisto za danak sgradi i taksi sme.rt na hotelchetata po bg kurortchetata....sabira li, izvajda li, deli li, umnojava li realnite arabski chisla, rimskite procenti i kosmicheski iadreni velichini...ili e na uchilistna skivakancia s decata si do nekoi chist kabinkov lift?!
100
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нали наемате ромки-що се оплаквате! давате минимална заплата по договор и още два пъти по толкоз на ръка.те оправят гостите за оп 20 евро...и багажа им... и така!!! не бих стъпил в такъв хотел пък ако ще да е най-големия лукс!!
99
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че укри молдовци македонци и пр. са добри в туризма са пълни глупости.Миналото лято персонала масово недоволстваше от тях.Наемат хора без никакъв опит а има и езикова бариера.Хората са се видели в чудо
98
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне 1000 -1200 лв минимална в туризма и ще има качествен персонал,спокойно могат да се дадат,а работодателите вместо на Бали ще отидат до Родос,ей го две.
97
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето как стоят нещата: Сезонът по морето е 3 месеца. Хотелиерите разчитат на 3 месеца, за да изкарат пари за цяла година. За съжаление, персоналът също. Така че да бъдат така добри хотелиерите да осигурят необходимите средства на служителите си, иначе и месец няма да им работи хотелчето. По-добре да изкарат малко, отколкото никак.
96
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можеш да задържиш кадри, затова обвиняваш другите?Ходя по едни семейни хотелчета, чисти спретнати, как те могат да си намират работна ръка, а големите изисканите все не могат?Ами не искам да ходя в големият хотел , на сополЮ който взел молдовци за да може да спести заплати, за да спечели с 10 хилки повече за сезона.А аз като клиент да слушам развалена реч от персонала.
95
0
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 97Колко по малко данъци да плащат.10%много ли е.В други държави плащат по 30-40% и пак има за добри заплати.Апропо то и сега плащат по малко данъци ако дават по големи заплати защото заплатите са разход
94
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мръняйте си и после пак изберете мутрата
93
0
 
12
 
! Отговори
do 92 преди 6 години
абе не съм много съгласен с теб за физическата и мисловната работа. Както гледам куцо и сакато учат и завършват и стават млади мериджеи и затова сме на тоз хал ! В нормална страна само висшия управленски състав взема повече пари от тез дето бачкат и вадят парите. Давам ти пример : млад мериджей в строителна фирма в германия си докарва около 3-4к евро. Майстор шпакловчик в същата фирма 10к евро. Майстор не като тукашните дето бояджиите после оправят стената и накрая тапети щото е тънка стената
92
2
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
държавата прецаква работодателите, работодателите прецакват работещите... рибата се вмирисва откъм главата. а в БГ глава няма, има само миризма.
91
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам профсъюзите къде са? Казват им, че няма да се дават заплати, но ще търсят роби от Украйна и Молдова!!!! Батмухобойко няма да получи нито стотинка данъци! Яка селяния! В тази държава няма никакъв ред! Вскичко е сбъркано!
90
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3000лв за 1000 гости /12/15 часа работа 30 дни в месеца?То трябва да си лудо-изперкал,за да влезеш в кухнята.После, грешки,глоби,накрая се прибираш гол и бит.А нема нужда молим,Манталитета, манталитета,това ви е::ба **ва
89
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тази година опитите на хотелиерите и ресторантьорите по морето да ловят маймуни с трици ще продължат.
88
0
 
28
 
! Отговори
киро принца преди 6 години
търся главен готвач за несебър, включени квартира, храна, бронирана жилеткапс. да отида при бг работодател за да ме побърка за 600 лв НЕ мерси представям си за 1000 лв какво ще ме прсви
87
1
 
20
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Ако дадат (прилични) нормални заплати, то ще има издъхнали хора на работното си място от чорбаджийския гърч.Не ми говорете за соца и сега !Сега на камериерката заплатата и дребните подаръчета дето и ги оставят, за никъде не им стигат !
86
2
 
31
 
! Отговори
Тръба преди 6 години
Работна сила, Ти си стока! Ти не си човек, а човешки ресурс. Всички имате личен идентификационен номер - ЕГН. "Трудът ще ви направи свободни" - Аушвиц.
85
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, трябва да могат да издържат семейство и деца. С какво останалите професии са по добри. Подобна мисъл може да узрее само в главата на стар комуната. При соца сервитьор е било срам за всяко момиче. Виж барман е било голям престиж. Изобщо зле е връзката ни с главния мозък
84
1
 
23
 
! Отговори
защо не? преди 6 години
защо не се направи така, че колкото по-високи заплати дава работодателят, толкова по-малко данъци да плаща. Който дава само мин. заплата двоен-троен данък. За 2 месеца ще стане истински бум на заплатите.
83
0
 
30
 
! Отговори
777 преди 6 години
Ха-ха! Като чуя "недостиг на персонал" и ми става напрово лошо. Персонал винаги е имало, има и ще има, само че всички са ви сърбали попарата дето им я надробявате и сега никой вече не ви се хваща на лъжите... за това се задоволявайте с внос от чужбина и не мрънкайте драги ми "бизнесмени".
82
0
 
21
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Ще ви кажа какво ще стане.В началото на сезона, горе-долу ще удържат нещата.Като се запълни с туристи и алчните шефове ще получат озъртане....