Хотелиер: 3000 лева за камериерка? Без коментар!

Бизнесът всяка година обявява големи заплати, а не ги дава
Обновена: 16 фев 2018 09:28 | 16 фев 2018 09:20,
195

Диана Колчева, член на клуба на хотелиерите в к.к. Слънчев бряг "успокои", че през предстоящия туристически сезон няма да се дават заплати от по 3 или 5 хиляди лева за сервитьор или камериерка в морските ни курорти.

"Ако този готвач работи в ресторант, който обслужва над 1000 гости, е нормално да има такива заплати, то и през миналата година имаше такива заплати", коментира тя пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

По думите на Колчева за да се дават заплати от по 3 хиляди лева за редови барман, трябва цените на нощувките да се завишат, а това за този сезон вече няма как да се случи, защото цените за обслужване на туристите са фиксирани през миналата година.

Бившият председател на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова пък каза, че от туристическия бранш всяка година обещават големи заплати, а не ги дават.

"Работната сила също е стока и те намират някъде време и място, където получават парите, които желаят", обясни тя.

Според Колчева обаче, българските работници не са готови да поемат отговорността, за да получават големи заплати.

"Текучеството при камериерките е много голямо. Наетите кадри не си вършат качествено задълженията", настоясни тя.

Анелия Крушкова пък обясни, че у нас казваме как българските работници не са добре подготвени, а като отидат да работят в чужбина, същите тези кадри се справят.

Диана Колчева, която управлява хотел в Слъчев бряг обясни, че се очаква и тази година недостиг на персонал от 15-20%.

"Практиката показва, че служителите от Украйна и Молдова са изключително дисциплинирани и мотивирани", подчерта тя и обясни, че и тази година дефицитът на кадри ще се бори именно с работници от тези страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работя във предприятие на западна компания, изградено у нас.И никога повече не искам да работя за български собственик !Заплатите ни не са огромни, но всичко е точно, никой не те лъже в пари и работни часове, напълно осигурени сме, имаме и здравен фонд AON, спонсора на Манчестър!
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
навремето все по програма нещо работеха, по чл. 9 назначаваха, ако нямат хора да видят на борсата, бюро по труда, дето му викат.
59
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хостел в Берлин. Евтин, но чист. Персоналът - от балканските държави. Шефът - бозава швабба. Чувам на германски следната заповед: "Деница, ако веднага не почистиш стая 205 си уволнена".После се запознах с въпросното девойче. От Русе, студентка в Берлин, работи 30 часа седмично в хотела за 1200 евро чисто на месец.С тия пари в Берлин сте все едно с 500 лв. на Сл.Бряг.
58
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Любимите мантри на БГ работодателите "българите ги мързи", "не работят качествено" и т.н. Само дето как не се намери един работодател да обясни защо същите тези "мързеливи" българи, които работят лошо, в Германия, Англия, Франция и т.н. изведнъж стават перфектни и дисциплинирани. Интересно защо? Дали пък не е заради нещо наречено адекватна заплата и човешко отношение? Мммм, не знам.
57
0
 
45
 
! Отговори
мдааа преди 6 години
Ти ме лъжеш, че ми плащаш, аз те лъжа че ти бачкам. И всички са доволни, пардон недоволни. Проблемът е в бизнес етиката. Докато българският мениджър не се научи, че трябва да плаща колкото се е договорил, ще получава точно толкоз за колкот е платил и нищо повече.
56
0
 
49
 
! Отговори
Варненец преди 6 години
Да но и украинци и молдовци трупат стаж 1 сезон и следващият вече бягат я курортите на Западна Европа за 3-4 пъти повече пари.Да не са тъъпи да работят у нас ?И после имало голямо текучество ... ами да, като не плащат хотелиерите!Нито обучават персонала, нито му плащат.Така не става.
55
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво излиза накрая, че чужденците вьршат цялата работа на Бьлгарина! Ей стигат сте се крили зад панелките пред смардфоните бегайте да бачкате инак ще натрупате доста килограми негативи!
54
9
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Палави камериерки заработват нощем добри пари.Ден година храни,нощ - две !
53
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 32Говоря ти за адекватно заплащане, естествено, че чистачката няма как да печели 3 000 лв., но трябва да печели толкова, че да води един достоен живот, в който децата й са нахранени, облечени и живеят спокойно, макар и без глезотии. Българските работници това не го получават, затова и бягат по полетата в чужбина, затова и сега хотелиерите се чудят какво става. Защото в продължение на години смачкаха и унизиха адски много хора. Живея на морето, повярвай ми, знам.
52
0
 
13
 
! Отговори
Минимална заплата преди 6 години
Минималните прагове в туризма все още не са премахнати но явно не са актуализирани и вече минималната заплата е повече от този праг.
51
1
 
20
 
! Отговори
хаха преди 6 години
До Анонименс 10 000 евро заплатка :) Тук не става въпрос за твойта заплатка... :))))А ти смяташ ли, че 500 лева на МЕСЕЦ по 12 часа на ден работа е достатъчно да съществуваш, да не говорим за живот ? Ставаш смешен приятелю ... :) В Германия цените на хотелите са високи, иначе обслужването е шит ... :))
50
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде е държавата? Спазва ли се раб. време, почивки. Реални ли са осигуровките? Има ли въобще понякога дог.? Хората работят без поч. ден, кам. в хотела каза, че за първи път работи на договор, защото хотелът е нов, но от догодина няма да има. Кога в България ще се договаря на час. В Германия в почистващите фирми ставката е 10. 30 на час по закон. Ако на м. до 450 Е няма данъци и оси., т.е. 10.30 Е чисто, а хотелът плаща на поч. фирма 20 Е за час. Да не ни дават по украинската ТВ, модерно робст
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за целия сезон може и да ги изкарат :)
48
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от девет кладенеца вода донесоха...Но...те ако искат и 50 стотинки заплата могат да обяват. Това е техно право. Мое право е обаче ДА НЕ СЕ СЪГЛАСЯ да работа за толкова пари.И нема нужда се обяснявате като ученички, ясно е,че аз нямам какво да губя ,неработейки за без пари, но за тях не бих казал същото.
47
0
 
44
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
До АнонименПуста носталгия - ако не беше тя, никога нямаше да се върна от "западния рай".Колкото до заплатите - хотелите (и не само те) работят с печалби от 100% и нагоре и това се дължи на ниските заплати на персонала. В цивилизована държава частниците работят с 20-30% печалба и са щедри към служителите си (и двете страни са щастливи)
46
0
 
48
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Хотелиерите са в паника --защто единствените РОБИ които могат да им помогнат --са БЪЛГАРСКИТЕ -- Уви - тях ги няма !- Настъпва краха на алчните псевдохотелиери и истерията им това лято за кадри ще бъде неистова- Очаквам Валери Симеонов и Ангелкова да им пратят Армията в помощ за персонал - и социално слаби роми -които ще оберат и без това обраните туристи - почвани още от летищата и после в хотели ресторанти дискотеки -и накрая на заминаване пак обрани багажи в БГ летищата
45
1
 
28
 
! Отговори
норис преди 6 години
До до 32"Както казах - няма как всички да получават 3000 лв заплата"Съгласен съм, ама няма как да работиш, да получаваш заплата и едва да оцеляваш до следващата, каквато и работа да вършиш.
44
0
 
27
 
! Отговори
500 лъва преди 6 години
За 500 лева кой ще им работи за 3 или 4 месеца.Само такива от вътрешността на абсурдистан които съчетават работата с почивка.Безплатна квартира и храна и плаж за без пари даже и ти плащат.Това са или младежи или възрастни жени които са пред пенсия или са такива.
43
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 32така е. висококвалифициран съм и на един от началниците си(преди 10 г.) веднъж обяснявах, че взимам с 50 лева повече от портиера и му обясних, че няма как да оценява мойта работа за 50 лева отгоре и на него му светна, че той досега не гледал на нещата точно така. с времето нещата си дойдоха на мястото. Но човек и трябва да покаже какво може и после да си договаря възнаграждението.
42
0
 
42
 
! Отговори
истината преди 6 години
Сещате ли се защо само в София има да 100 хотела?перат се пари уважаеми и на никой не му пука за работещите и че постоянно има текучество и ниски заплати.