Нова здравна наредба: С "ало" от джипито ще отиваме в болница

Нови правила и за престоя ни в болничните заведения
16 фев 2018 18:00,
24
Нова здравна наредба: С "ало" от джипито ще отиваме в болница
Снимка: архив "Булфото"

Личните лекари ще могат да изпращат пациентите си в болница с телефонен разговор. Това предвижда нова наредба на здравното министерство за определяне на пакета от дейности, заплащани от Здравната каса.

Документът предвижда джипитата да ни звънят по телефон, да ни пишат e-mail или хартиено писмо, за да ни информират за предстоящи имунизации или профилактични прегледи. Според новите правила те трябва да са на разположение денонощно за телефонна консултация, а също и да правят анализ на вредните ни навици и да ни насочват към подходят специалист заради тях.

Още по темата

Промените, които предвижда наредбата, се отнасят в голямата си част до извънболничната помощ, пише "Дарик". Те въвеждат възможност за обсъждане на състоянието на пациента между джипито от една страна и специалиста в болницата – от друга. Целта била да се осигури непрекъснатост в лечебния процес, се посочва в мотивите към наредбата.

Освен че джипитата ще продължават да правят домашни посещения, те вече ще трябва да са на разположение 24 часа за телефонна консултация или да си осигурят договор с дежурен кабинет, който не трябва да е на повече от 35 километра от мястото, в което практикуват.

Наредбата предвижда и промени в болничната помощ. Всяка клинична пътека с престой до три дни ще може да бъде изпълнена и като амбулаторна процедура при условие, че за не по-малко от 12 часа от престоя на пациента в болницата са изпълнени всички задължителни дейности и са налице всички условия за дехоспитализация.

Това означава, че ако пътеката предвижда три дни престой в болница, но лекарите преценят, че можем да бъдем изписани, това ще може да се случи още на първия ден.

Новата наредба е публикувана на страницата на министерството за обществено обсъждане и ако в рамките на 14 дни няма възражения, се очаква да бъде приета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мина зарезан уж и грипа мина пак аптекарите бутат ментета марешки е гладен с гева пак
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно ало и двама от джипа.После отиваш в болница
20
9
 
10
 
! Отговори
Д-р Маркова преди 6 години
До ПероНе прочетох нищо за разходите??? Наем100 лв, мед. сестра 800 лв ток80 лв средно на месец с парното., телефон 60 лв, счетоводител 100 лв, плащане на център за обслужване в празнични дни и нощи, осигуровки за самоосигуряване 500 лв, касов апарат 25 лв месечно поддръжка, почистване/санитар / 50 месечно, регистратура 50 месечно за всеки лекар, отпадъци 300 лв годишно за особено опасни и пр. , медицински списания поне 2 на година абонамент 80 лв, компютър, принтер, интернет ...
19
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещу разпечатка от мобилния си оператор ще можете да пускате спокойно жалба срещу личния си Лекар!Честито, Българино - другарите от ГРОП "оправиха" здравеопазването - "реформите" са факт!
18
5
 
12
 
! Отговори
cinik преди 6 години
То скоро джипита няма да има , но за сметка на това джипситата могат да ви се обаждат 24 часа по телефона. Ха честито да вие българско изчезващо племе.Очаквам съвсем скоро вашето джипи да си вземе дипломата и да хване самолета през Терминал 1, а вие си говорете с джипситата колкото ви душа иска, те и в болница ще ви пращат, а майката на министъра, ако е все още жива да си купи вазелин.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17"Вие се обадихте на гласовата поща на д-р Почешигъзов,Ако ви сърби ***, не търсете тук някой да ви го почеше!"
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Хаосът е пълен и целенасочен.Да има повече скандали пред лекарските кабинети.Да има повече агресия срещу лекари и сестри.А какво следва от това?БЕЗДУШИЕ и НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ.Да ти е честито!Гарантирано от ГРОП (БКП-2, SIC)
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЧИ ОТИВАМ АЗ ДА СИ ЧАКАМ ТАМ ПРЕД КАБИНЕТА И ПРЕД МЕН СЕ ПРЕДРЕЖДАТ 15 ДУШИ ПО ТЕЛЕФОНА :DЛЕЛЕ Е СЕГА СТАНА ВЕЧЕ МАЗАЛО :D ТЕЗИ ОТ ГЕРБ НЕ СА У РЕД!!!!!!МОЖЕХА ДА НАМАЛЯТ ТАКСАТА ЗА ПРЕГЛЕД!! И САМО ПРИ СПЕШЕН СЛУЧАЙ ДА СЕ ЗВЪНИ НА ДЖИПИТО!А ТЕ ПРАВЯТ ПОРЕДНАТА СИ МРЪСОТИЯ! СПРЯМО НАС!
14
1
 
7
 
! Отговори
анонимен1 преди 6 години
До Анонимена ти на 24 часово повикване ли си? Гр езд еЯ написал това явно не знае ,че написаното е в разрез с европейското законодателство
13
4
 
12
 
! Отговори
Перо преди 6 години
Като не искат да са непрекъснато на разположение, да се откажат от получаваните на месец между 1 лев и 1,47 на записан пациент (т.нар капитация). При 2000 пациенти това прави към 2500 лв. - за отскок. Към тях са по 10 лв годишно за профилактичен преглед, между 8 и 10 на два месеца за всеки с 1, 2 и 3 хронични болести. Най-малко - по 2,90 получават за истинската си дейност - прегледите. И са му намерили цаката за нощните дежурства - дават по 11-12 ст. на записан пациент на нощен кабинет.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това малко намирисва като легализиране на рушвета!
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
24 часа на разположение? Чанатджиите от здравонот министерство по 24 часа ли са на работа?
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До опорна точкаТам Вождът ги лекува с докосване на ръка по темето (или коремчетата).
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на министъра.Напишете самият край,после ще прочетем мотивите.Все пак строгостта е най_ голямата хуманност.
8
5
 
3
 
! Отговори
опорна точка преди 6 години
А в Русия кога ще пооправят здравеопазването?! Кога!?
7
2
 
6
 
! Отговори
val преди 6 години
zdravnata sistema e na infuzionna sistema i ozdravqvane nqmav malkite gradove e na klizma
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото пъти съм звънял на личния лекар, толкова пъти не ми е вдигал. Веднъж даже ми затвори и с това си останах. Та това тъй наречено джипи, никога няма да промени навиците си. Мислите ли, че ще има кой да следи за изпълнението на тази наредба? Всичко ще си остане по старо му. Само мислят нови правила и ги публикуват, няма сила в тази страна, която да накара джипката да ми вдигне. Тъй че само разбунвате духовете с тези ненужни наредбички.
5
0
 
13
 
! Отговори
Следящ всичко преди 6 години
"И надниците по морето са: 3000 лева за сервитьор, 5000 за готвач! И все пак персоналът не достига, заявяват хотелиери"Dnes.BG
4
2
 
9
 
! Отговори
нямаш ли пари-умираш преди 6 години
в Бокостанобранбостан
3
2
 
16
 
! Отговори
не щем джипи! преди 6 години
Ние не искаме джипита, те и ало, писмо и имейл ще ни натрапват.