Да си купиш AR-15 от Оръжейния панаир в Маями: Конституцията ми дава!

Изложението се проведе дни след стрелбата, при която загинаха 17 души
19 фев 2018 19:45, Анисия Иванова
55
Да си купиш AR-15 от Оръжейния панаир в Маями: Конституцията ми дава!
Снимка: архив Reuters

Пистолети, пушки, боеприпаси - всичко може да бъде открито на Оръжейния панаир, който се проведе в Маями през уикенда, дори полуавтоматичната пушка AR-15, каквато беше използвана при нападението срещу гимназия миналата седмица, при което бяха убити 17 души.

55-годишният Майк Валоун си купи такава за 600 долара, за да обогати колекцията си от огнестрелни оръжия. Той вече има петдесетина. Когато го питат защо са му толкова, той отвръща: "Защото така съм решил. Конституцията ми дава право да ги притежавам и използвам конституционното си право."

Още по темата

Втората поправка на Конституцията на САЩ, датираща от 18-и век, наистина гарантира правото "на притежаване и носене на оръжие".

В сряда 19-годишният Никълъс Круз откри огън по бившите си съученици в гимназията в Паркленд, на север от Маями, и уби 17 души. Той използва AR-15, оръжие, използвано и в други масови убийства: през 2017 г. по време на концерта на открито в Лас Вегас (58 убити), в църква в Съдърланд спрингс в Тексас (25 загинали) и през 2012 г. в начално училище в Нютън, щата Кънектикът (26 загинали, 20 от които деца).

Медиите "я превръщат в инструмент на злото, но тя не прави нищо сама. Нужен е човек, който да вземе пушката, да се прицели и да стреля по някого", уверява пред АФП Майк Валоун.

След всяка стрелба се подновява дебатът между тези, които искат по-строг контрол - например създаването на единна система за проверка на съдебното и психиатрично досие преди всяка продажба на оръжие - и тези, които са против, на първо място изключително влиятелната NRA (Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия).

Но дори най-борбените активисти против оръжията са се отказали да искат промяна на свещената Втора поправка и не се чуват политически гласове за конфискуване на оръжия.

"Фокусирането на дебата върху контрола над оръжията е грешка и това няма да спре човек, който е решен да извърши престъпление", смята Валоун, повтаряйки аргумент на прооръжейното лоби.

"Имам оръжия, избрал съм да ги притежавам и нося. Но съм напълно съгласен, че не са за всеки. Трябва да има проверки за всички, както за мен в момента", казват той, докато продавачът проучва досието му на компютъра.
В САЩ за купуването на оръжие обикновено е достатъчно да имаш чисто съдебно минало. Но поддръжниците на засиления контрол смятат, че това е недостатъчно и искат да се проверяват и данни за психическото състояние купувачите. Такъв е случаят с убиеца от Паркленд, който е минал "между капките".

ФБР също е подложено на критики, след като призна, че на 5 януари е получило сигнал от близък на Никълъс Круз. В него е ставало дума за насилственото поведение на младежа и намеренията му да убива в момент, когато е бил на изследвания в специализирана клиника. Но сигналът не е бил предаден.

"Можем да говорим за законодателни мерки, при условие, че това не потъпква правата ни", заявява Джордж Фернандес, говорител на организаторите на панаира, в който участват 140 изложители.

Стрелбата в сряда "не е нещо, свързано с огнестрелните оръжия, а проблем на психичното здраве" и младият убиец "е трябвало да бъде идентифициран в някоя база данни като човек, който има проблеми с психиката", уверява Фернандес.

"След тази стрелба не мисля, че проблемът е в закона", добавя Дейниъл Бустиньос, според когото ФБР също носи част от отговорността.

"Има толкова частни собственици на огнестрелни оръжия, колекционери, които не са заплаха за никого", уверява Ралф Мерит.

Американско проучване обаче показа, че насилието към други хора може да се обясни само с тежки психологически проблеми едва в 4 на сто от случаите.

Оцелелите от нападението обявиха вчера, че на 24 март ще организират голям протест във Вашингтон, с искане за по-строг контрол над оръжията. Но консервативния радио коментатор Ръш Лимбо предлага по-радикално решение: да се разреши скрито носене на оръжие в университетите и колежите, за да може да се отговори на нападение.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
16
 
! Отговори
да, ама не преди 6 години
До Василевзаконите и реда не се крепят на оръжието, а на здраво общество. Доколкото има нужда от оръжие, то трябва да е в ръцете на армията и полицията. Как всички други развити държави се оправят без населението да е въоръжено като за война?
13
5
 
16
 
! Отговори
толерантен преди 6 години
Въртят се и търсят начин да обезоръжат американците за да ги дупят като нас. Ама човекът има 50 оръжия и ай си ги барнал...
12
7
 
12
 
! Отговори
Додо е изчезнал вид преди 6 години
До ДодоМанипулации, драги ми Додо.Оръжието може и да служи и за забиване на пирони, но оснояното му предназначение е да убива. На колите основното предназначение е да превозват хора.
11
9
 
12
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До АнонименПри Вас умират повече, защото сте най-големите некадърници в света!!!Първо трябва да се научите да шофирате и да спазвате някакви правила на пътя!!!Второ лекарите в болшинството са некадърни и алчни, а не поради липса на лекарства, лекарства има няма кой да даде точната диагноза и да приложи адекватното лечение!!!Трето , това нещо за да се подобри, се иска ДЕСЕТКИ години работа с възпитанието и манталитета на хората, а не да щракнеш с пръсти и утре всичко е на чисто!Мортимор!ЦРУ
10
3
 
6
 
! Отговори
Който може да чете преди 6 години
Да прочете внимателно "втората поправка" написана от Томас Джеферсън в оригинал. Смисъла на текста и интерпретациите на ползващите оръжие е съвсем различна, предвид това как се ползва и за какво оръжие в тази страна. Т. нар. основатели се въртят в гробовете си. Тя затова и поправката е наречена поправка, търпи промяна тяхната конституция, и то не рядко. Но никак често в определени сфери засягащи нечии интереси.72419
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8И при нас умират горе долу толкова само 1е от мизерия липса на лекарства и войната по-пътищата!
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
страната със над 50 000 души умрели от изстрели всяка година
7
11
 
14
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Оръжието е толкова важно в едно свободно общество, колкото са реда и законите!!!Защото законите и реда се крепят на оръжието, това е истината колкото и да не ви се вярва!!!!А оръжието на американската армия всява страх и респект за всички правителства и диктатори, които искат да поемат по пътя на омразата, деспотизма и подтисничеството!Тази свобода и демокрация , която имате е създадена, чрез много жертви ,кръв и оръжие!Във всеки американски дом има оръжие, което да брани свободата!Люк!ЦРУ
6
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са велика държава, американците са велика нация.В *** също човек има право да притежава до 7 цеви. Панайот Хитов като минал в Сръбско му направило впечатление, че хората са три пъти по-бедни, отколкото в Отоманската империя, но имат по няколко пушки.
5
1
 
26
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Представете си какво щеше да е при нас ако можеше свободно да си купиш оръжие и да можеш да браниш дома си с него? Дали щяхме всеки ден да четем за безчинствата на шведите или отдавна и те щяха да работят като всички останали като не става работата само с крадене?
4
5
 
26
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Огнестрелните оръжия не убиват хора. Хората, които натискат спусъка убиват! Ако ще се реши проблема с убийствата на хора посредством забраната на свободното носене на оръжия, то тогава по тази логика трябва да се забранят и автомобилите, джиповете, камионите и автобусите, станали толкова популярни напоследък за избиване на хора в името на Ислямския Джихад! Проблема няма еднозначно решение, но за начало, за да може едно общество да е свободно и либерално, трябва да има минумум критична памет!
3
12
 
8
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Велики и всемогъщи са англосакоснските оръжейни корпорации!Велика и всемогъща е американската армия!Велик и всемогъщ е военно-промишления комплекс на САЩ!Колкото и хора и деца да биват убити , има по-важни неща, на които се крепи величието на САЩ!САЩ е световен полицай и трябва да има най-великия военно-промишлен комплекс, а това не става с празни приказки, трябва да има разработки, продажби,търговия и още по-добри оръжия да се правят!Агент Анди Сийгъл!ЦРУ!!!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата философия на запада е свързана с парите и генериране на печалби. И колкото и да е стимулиращо в някаква област, то и пречи в други. Добре, след толкова години на успешност, защо западните държави имат такива дългове, като цялата им система е базирана на парите. Скоро ще стане като вица за ранения евреин, който поискал приятеля му да гозастреля, защото и му свършили патроните. да не се мъчи, но оня отказал, но му предложил да му продадепатрон.