"Белене" или нов блок в "Козлодуй"? Казусът се точи!

В Европа нови мощности се изграждат на съществуващи площадки
Обновена: 20 фев 2018 16:20 | 20 фев 2018 16:15,
114
"Белене" или нов блок в "Козлодуй"? Казусът се точи!
Снимка: архив, БулФото

В Европа почти няма нови ядрени площадки - новите ядрени блокове се изграждат на съществуващите като заместващи мощности. Това коментираха експерти от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) по време на дискусия за бъдещето на АЕЦ "Белене".

Според тях решението на този казус, който се проточи повече от 30 години, е със закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде построен седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Площадката за нова мощност в съществуваща централа е вече избрана и има разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Предстои обаче издаването на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Димитър Куюмджиев от БЕМФ обясни, че с добавянето на нови 2 хил. мегавата ядрени мощности, на фона на очакванията за увеличаването на ВЕИ-централите (заради европейските политики) и удължаването на живота на двата блока в Козлодуй, ще направи "енергийната система неуправляема". Той препоръча изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", а оборудването за втори блок да бъде продадено, върнато на руската страна или използвано за модернизацията на съществуващите ядрени блокове.

Експертът посочи, че с парите за строителството на два блока в Белене - между 10 и 11 млрд. евро, могат да бъдат реализирани замразените проекти за хидровъзли на р. Дунав. Те биха имали диапазон за регулиране на мощността между 0 и 100%, тоест възможност за балансиране на потреблението, и възможност за предоставяне на пикова мощност от 760 мегавата.

Иван Хиновски (БЕМФ) изчисли, че изграждането на един блок в АЕЦ "Козлодуй" ще коства около 5 млрд. евро.

По време на дискусията Иван Костов, ръководител на Центъра за анализи и управление на риска, разкритикува доклада на Българската академия на науките (БАН) за строителството на АЕЦ "Белене", посочвайки, че направените прогнози са нереалистични - например по отношение на броя на населението, увеличаването на полезната жилищната площ, както и за ръста на брутния вътрешен продукт (завишена с между 4,2 и 4,4 п.п. спрямо очакванията на Европейската комисия).

Учените пренебрегват и появата на поне две икономически кризи до 2040 година, каза още бившият премиер.

Той беше категоричен, че при работата си учените не са взели предвид и политиката на ЕС за зелената енергия, връщането в системата на ТЕЦ Варна, вече като газова централа, навлизането на природния газ в бита, както и прогнозите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за ръст на зелена енергия.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
31
 
! Отговори
БЪлгария е лечебна преди 6 години
Като експерт най важния тест за даден регион е възможноста да се ходи бос по асфалта там няма проблеми вкл до Свищов..По хубав масаж здраве.По асфалта няма патогенези ,няма мутагенези ,няма проблеми >Ням а го силния електромагнитен смог какъвто има на запад навсякъде..
101
0
 
34
 
! Отговори
пазете Козлодуй преди 6 години
Козлодуй е много добре..Десетки хиляди експерти ..важни отлично вино.. Имат яко платена работа.. АКо бяхме опазили четирите великолепни малки 440 мегаватови блока ..Можеше д а ползваме почти безплатен ток.Без вредни емисии..ТАкива реактори от нераджаема стомана с много пасивни и други защити няма от къде да купим след 1980 година
100
0
 
31
 
! Отговори
Белене свещен град преди 6 години
Години наред там се търси Светия ГРААЛ ..ИМА МИРИС НА КОВЧЕга НА ЗАВЕТА Появиха се нови съдове ползвани от Големия Архангел загубен над македония..вижте падналите ангели..
99
0
 
31
 
! Отговори
Белене супер стар преди 6 години
Белене е един великолепен курорт..ИМА топла лечебна вода ..Дунава лятото е великолепен лечебен в региона на плажа е Свещен../Целия град е един спокоен зелен парк с уникални дървета.няма комари..НЯма индустрия ..Много тихи и приветливи заведения..БАсейни и джакузита.Има великолепни комплекси от апартаменти само за руснаци ..Охот аи рибалка плаж и тишина само за богати пенсионери и внучки
98
0
 
31
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 6 години
Лично препоръчвам да с е провери възможноста за десетина малки безвредни блока.. За около два билиона долара са само..
97
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сменете ги накрая Б. и Ц.,това са страхливи,егоистични хора,те няма да си развалят рахътлъка дори държавата ни да се взриви!И пет пари не дават.Аман от страхливци!Щом са икономически изгодни за държавата тези проекти с АЕЦ Белене и другите,просто ги направете!Как Орбан може,Ердоган може,Чехия може,Германия може,други могат,а ние само едни мухльовци заспали,страхливи имаме!Като не могат да се справят,да ги сменят с по-находчиви,умни и смели хора,има такива хора и партии!Французите да си глед
96
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте мотали проекта,проявете веднъж смелост и направете АЕЦ Белене,китайците също предлагат да инвестират и платят,не се правете на луди,гледайте икономическите изгоди за страната и държавните интереси!
95
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бегето е учебен полигон на великите сили нищо повече
94
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или развиваме ядрена енергетика...............или купуваме скъп ток от Турция и Румъния.Това е положението, селяни прости.................ей, продажно племе са 50 % от българите.
93
4
 
40
 
! Отговори
Edin преди 6 години
Довършете Белене! Да произвежда ток и да се изплаща! Между другото, в цената на електроцентралата е сметнато и възнаграждението на хората,работещи по изграждането и.
92
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедни сме, защото Трактора не успя да взриви Борисов навреме.
91
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов да го поеме на рома костов, дето жена му внасяше с кораби наркотици и прекурсори. Защото е връзкарка и бивша служителка на службите. Да го поемат всички мъжки внуци на Борисов и Костов докато не се построят още поне 2 ядрени централи и поне 2 Южни потока в България. Да го поемат за пари и парите да се даряват за лечение на безнадеждно болни деца!
90
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Костов няма ли да си ходи вече? Почва да ни омръзва нещо.
89
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедни сме, защото сме глупави и такива ни управляват и ни дават акъл, а ние сме и послушни отгоре на всичко с робски манталитет, което е обяснимо впредвид нашето минало. Още въпроси?
88
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедни сме защото са ни грабили от 44та до сега. Не защото премиер 2017 казал нещо си.
87
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На овчарите не им трябва ток.
86
2
 
46
 
! Отговори
ГНЯВ преди 6 години
ПРОСТОТИЯТА БЪЛГАРСКА КРАЙ НЯМА "НЕ ИСКАМ БЕЛЕНЕ ЩОМ Е РУСКИ " , А ПРЕМИЕРЪТ СЕ ХВАЛИ " ПРАВЯ ВСИЧКО ЗА САЩ - СПРЯЛ СЪМ 3 РУСКИ ПРОЕКТА " - ЗАТОВА СМЕ НАЙ- БЕДНИ , ЗАЩОТО СМЕ ПРОДАЖНИ И ДОЛНИ ..
85
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Професията ти е голямата уста. Работя от 11 г за французите и пак повтарям : те нямат реактор с тежка вода.
84
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 87Реакторите CANDU работят с тежка вода.Ракива реактори се строят в Румъния.Канадско-френски реактори.CANDU-CANada Deuterium Uranium.Тежката вода съдържа деутерий.Гориво-естествен или слабо обогатен уран.Не си компетентен по ядрените реактори, на мен това ми е професия.
83
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Животът е кратък, да ти таковам и реакторите дето ги строят по 20г. като ОЛ3 във Финландия. Въпрос на влияние или защо?