"Белене" или нов блок в "Козлодуй"? Казусът се точи!

В Европа нови мощности се изграждат на съществуващи площадки
Обновена: 20 фев 2018 16:20 | 20 фев 2018 16:15,
114
"Белене" или нов блок в "Козлодуй"? Казусът се точи!
Снимка: архив, БулФото

В Европа почти няма нови ядрени площадки - новите ядрени блокове се изграждат на съществуващите като заместващи мощности. Това коментираха експерти от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) по време на дискусия за бъдещето на АЕЦ "Белене".

Според тях решението на този казус, който се проточи повече от 30 години, е със закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде построен седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Площадката за нова мощност в съществуваща централа е вече избрана и има разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Предстои обаче издаването на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Димитър Куюмджиев от БЕМФ обясни, че с добавянето на нови 2 хил. мегавата ядрени мощности, на фона на очакванията за увеличаването на ВЕИ-централите (заради европейските политики) и удължаването на живота на двата блока в Козлодуй, ще направи "енергийната система неуправляема". Той препоръча изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", а оборудването за втори блок да бъде продадено, върнато на руската страна или използвано за модернизацията на съществуващите ядрени блокове.

Експертът посочи, че с парите за строителството на два блока в Белене - между 10 и 11 млрд. евро, могат да бъдат реализирани замразените проекти за хидровъзли на р. Дунав. Те биха имали диапазон за регулиране на мощността между 0 и 100%, тоест възможност за балансиране на потреблението, и възможност за предоставяне на пикова мощност от 760 мегавата.

Иван Хиновски (БЕМФ) изчисли, че изграждането на един блок в АЕЦ "Козлодуй" ще коства около 5 млрд. евро.

По време на дискусията Иван Костов, ръководител на Центъра за анализи и управление на риска, разкритикува доклада на Българската академия на науките (БАН) за строителството на АЕЦ "Белене", посочвайки, че направените прогнози са нереалистични - например по отношение на броя на населението, увеличаването на полезната жилищната площ, както и за ръста на брутния вътрешен продукт (завишена с между 4,2 и 4,4 п.п. спрямо очакванията на Европейската комисия).

Учените пренебрегват и появата на поне две икономически кризи до 2040 година, каза още бившият премиер.

Той беше категоричен, че при работата си учените не са взели предвид и политиката на ЕС за зелената енергия, връщането в системата на ТЕЦ Варна, вече като газова централа, навлизането на природния газ в бита, както и прогнозите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за ръст на зелена енергия.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция няма реактор с тежка вода. В Румъния се строи канадски модел КАНДУ с пари на западни инвеститори.
81
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е се едно да има кола и да купиш втора да седи в гаража. Я се съвземете бе утайкии. До тук не чух нито един финансов или икономически довод , защо трябва гражданите на тази държава да платят втора централаа и да носят още един риск ? Научете се да говорите с факти и обосновано.
80
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френското лоби на Кунева работи с/у България.Франция продължава да краде уран за ядрените си реактори от бившите си колонии в Африка.Франция строи реактори с тежка вода в Румъния , целта е да купуваме скъп френско-румънски ток.Кога ще го рзберете??
79
0
 
35
 
! Отговори
Камерунеца преди 6 години
На банановите републики и ток не им трябва, вечер седят на тъмно покрай огъня и сутрин стават да берат банани. Напълно екологични държави, ако не беше корупцията на лидерите им щяха да ни служат и те за пример.
78
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френското лоби на Кунева е против АЕЦ-Белене и АЕЦ-Козлодуй.За да може България да купува ток от френско-канадските реактори с тежка вода в Румъния.Дъртата вещица Кунева в затвора-скоро!!Цацаратурата къде спи?
77
7
 
33
 
! Отговори
Откровено преди 6 години
Аз съм "ЗА" каквото ще да е, стига да не са замесени руснаците.
76
0
 
36
 
! Отговори
Дааа преди 6 години
Какви вецове още бе...Съсипаха къде що има река!
75
3
 
45
 
! Отговори
хонорарче? преди 6 години
Тези дето му плащат на Костов по-добре да се преориентират и да си харесат друг. Има на пазара. Поне няма да наливат пари на откачалки, които и работа не могат да им свършат. Но май вече са му поставили ултиматум и ще му секнат приходите, сега още по-яроснтно ще кряка за да запази поне част от хонорара, че без пари лошо
74
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато у нас разни подлогари и откровени гл.упа.ци се борят с комунизма 25 години вижте печалбите на американските централи и на какви цени ни го набутват тока за да са добре те а ние ощ епреди 15 години щяхме да имаме 2 блока които направо щяха да ги затворят- да ама не- на калпав народ космуса му пречи така и децата ви ще плащат на американците и ще душат стара загора с дим и пепели зелените ще ви занимават с измислици а те са най-големия замърсител в тракия а вие си четете приказки
73
4
 
45
 
! Отговори
хонорарче? преди 6 години
От де му плащат на изкукуригалия Костов да е най-яростен противник на АЕЦ Белене? На Костовисти пяна им излиза на устата като стане въпрос за този проект. Също и за лифта на Банско. И няколко други, които не би следвало да ги засягат. Освен да са финансово стимулирани няма причина чак пък толкова да се пенят. На мен ми е все тая ще се строи ли, няма ли.
72
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 76някой гушка мангизи, за да се държат хора като теб необразовани
71
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някой гушка мангизи, за да не стоим енергийни източници, а да купуваме от чужбина!
70
9
 
33
 
! Отговори
Интересно ще е преди 6 години
Не - На АЕЦ в Белене с -
69
6
 
48
 
! Отговори
Интересно ще е ..... преди 6 години
Да -на АЕЦ в Белене +Не - На АЕЦ в Белене
68
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Костов, който окраде половината България, сега има наглостта да се прави по-учен от цялата БАН и да дава съвети за неща, от които не разбира! Защо му дават думата?!
67
4
 
42
 
! Отговори
Беден преди 6 години
Като ви вдигнат цената на тока 1 лев на киловат тогава наистина няма да имате нужда от централи принудително ще минете на свещи бъдете щастливи.
66
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ДПБ-карлуково се води много оживена дискусия за АЕЦ Белене, така че всички експерти и фенове могат да участват безплатно. Само трябва да си дадат личната карта и срещу това получават риза с дълги ръкави и безплатно участие в дискусионни клуб АЕЦ Белене - переспективи и икономически модели, осигурена е топла храна и напитки, както и места за преспиване на делегатите
65
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 65"Ама като се построи после и ти ще облажиш от евтиния ток и благинките от износа му, нали?" - не няма. Евтиния ток ще се изнася за Гърция от частни фирми които ще прибират всичките пари. За нас ще е скъпия ток от вентилаторите и панелите. То и сега е така.
64
0
 
36
 
! Отговори
Ето ви решение преди 6 години
Държавата създава едно акционерно дружество и запазва за себе си дял покрит от ядрения реактор който имаме. Останалите акции се пускат на фондовата борса и който иска - той да купува. Само че това няма да стане - не защото е невъзможно да се изпълни, а защото по този начин акционерите ще следят кой и защо печели поръчките за строежа...
63
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не ме лъже паметта, един президент влезе на Дондуков No2 като беден идеалист и излезе като милиардер. Според мен той ще ни построи АЕЦ Белене със спестените от закуски парици