"Белене" или нов блок в "Козлодуй"? Казусът се точи!

В Европа нови мощности се изграждат на съществуващи площадки
Обновена: 20 фев 2018 16:20 | 20 фев 2018 16:15,
114
"Белене" или нов блок в "Козлодуй"? Казусът се точи!
Снимка: архив, БулФото

В Европа почти няма нови ядрени площадки - новите ядрени блокове се изграждат на съществуващите като заместващи мощности. Това коментираха експерти от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) по време на дискусия за бъдещето на АЕЦ "Белене".

Според тях решението на този казус, който се проточи повече от 30 години, е със закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде построен седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Площадката за нова мощност в съществуваща централа е вече избрана и има разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Предстои обаче издаването на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Димитър Куюмджиев от БЕМФ обясни, че с добавянето на нови 2 хил. мегавата ядрени мощности, на фона на очакванията за увеличаването на ВЕИ-централите (заради европейските политики) и удължаването на живота на двата блока в Козлодуй, ще направи "енергийната система неуправляема". Той препоръча изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", а оборудването за втори блок да бъде продадено, върнато на руската страна или използвано за модернизацията на съществуващите ядрени блокове.

Експертът посочи, че с парите за строителството на два блока в Белене - между 10 и 11 млрд. евро, могат да бъдат реализирани замразените проекти за хидровъзли на р. Дунав. Те биха имали диапазон за регулиране на мощността между 0 и 100%, тоест възможност за балансиране на потреблението, и възможност за предоставяне на пикова мощност от 760 мегавата.

Иван Хиновски (БЕМФ) изчисли, че изграждането на един блок в АЕЦ "Козлодуй" ще коства около 5 млрд. евро.

По време на дискусията Иван Костов, ръководител на Центъра за анализи и управление на риска, разкритикува доклада на Българската академия на науките (БАН) за строителството на АЕЦ "Белене", посочвайки, че направените прогнози са нереалистични - например по отношение на броя на населението, увеличаването на полезната жилищната площ, както и за ръста на брутния вътрешен продукт (завишена с между 4,2 и 4,4 п.п. спрямо очакванията на Европейската комисия).

Учените пренебрегват и появата на поне две икономически кризи до 2040 година, каза още бившият премиер.

Той беше категоричен, че при работата си учените не са взели предвид и политиката на ЕС за зелената енергия, връщането в системата на ТЕЦ Варна, вече като газова централа, навлизането на природния газ в бита, както и прогнозите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за ръст на зелена енергия.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
25
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората се произнесоха на референдум! НЕ на нов АЕЦ. Въпроса е затворен. Довиждане снежни човеци.
61
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама като се построи после и ти ще облажиш от евтиния ток и благинките от износа му, нали? Къде са 16 милиарда заем бе мушмурок, нали щяха да погасяват дълга с тях, какво погасиха точно? Кратка памет като на олигогренче.
60
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали 851 000 гласуваха "ЗА" АЕЦ Белене?Та тези сънародници теглят ипотечни кредити като залагат площадката и реакторите за АЕЦ Белене. Всеки от тях трябва да изтегли по 30000лв и ги дават за да се строи пректа на века. Какво толкова се обсъжда
59
16
 
35
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Много руски шпиони има в България!!!Как да пръкнем и да имаме самостоятелна политика!!!???Русофила и туркофила са най-голямото нещастие за българския народ!!!Мачкайте русофилите и туркофилите, защото те ще ви смачкат!!!Гарантирам ви го!!!Агент Глен Невил!ЦРУ!!!
58
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че не трябва да строим Белене, както и Южен Поток. Така наредиха от американското посолство. Иначе на Тиквата щяха да му лъснат изведнъж кирливите ризи по Господари на селския панаир.
57
7
 
44
 
! Отговори
Прокурора преди 6 години
Като четя коментарите тук ,то виждам че във форума има по-здрава мисъл отколкото в тези дупетати ,е има 1-2 *** които пишат по 20 поста ,че не е хубаво да има АЕЦ -ЩОТО Е РУСКА ! Ама таквиз итДИОТИ има не трябва да развалят мнението ,че българския народ не разбира ,че трябва да строи АЕЦ В бЕЛЕНЕ .
56
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 46:Руските реактори са наѝ-добри........., но ние не ги искаме !
55
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като спомен от американската брацка дружба могат да останат 6тте милиона останали в държавата и БВП колкото на африканска страна. Кой не скача е червен
54
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ни цакат с топла бира - 45 + 29 години
53
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавото ленче защо ли не търси корупционни практики в "беленския гьол"
52
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52 А Владимирович не знаели,че Сибир е Китайски,а Курилските о-ви заедно целия Далечен изток са Японски! Въпросът е приключен!
51
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единният от двата руски кютуци можа да бъде поставен на мястото на паметника на съвеТската армия в София за писоар на софиянци, като спомен от браЦката дружба !
50
0
 
32
 
! Отговори
нищоправене преди 6 години
Енергийни експерти и представители на централната власт обсъждат в парламента бъдещето на проекта за АЕЦ "Белене". Дискусията "Изграждането на АЕЦ "Белене" - целесъобразност, алтернативи, икономически модели" се организира от Български енергиен и минен форум.
49
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой от тея отявлени капиталисти му пука за родината повече, отколкото за собствения му джоб? Такива има ли и сред простосмъртните въобще в държавата? Свърши се с България, стягайте куфарите и към по-добри държави. А разни пишман патриотчета че се зъбят и тръбят, че сте предатели, оставете ги тях. Освен да лаят за друго не стават, иначе отдавна щяха да са изринали изметта от властта.
48
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Владимирович чули че : Косово, Ирак, Афганистан, Сирия и скоро СК са Американски :))))
47
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие не сте ли чули, че Владимир Владимирович каза"""...Белене и Крим са руски, въпросът е приключен..."
46
1
 
37
 
! Отговори
fripp преди 6 години
Като слушам германците, най-вероятно ще има и СП2. Както каза шефа на най-старата им фирма за търговия с горива, основана в 19 век, украинския бюджет не е наш проблем. Обаче явно е български проблем, защото Бойко и Ореха яростно се бореха да спасят украинския транзит под вещото ръководство на американското посолство. Жалка работазащото така прецакаха Родината.
45
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kриминалната шайка ще се съпротивлявадокато я изритат от властта . Изпълнява американска заповед - националнияпредател Борисов на въжето !
44
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да успокоя социалистите, че АЕЦ Белене ще се строи, този проект е необходим и переспективен, проекта ще пребъде и ще дава енергия независимо, че България вече няма да я има. Какво тук значи някаква държава когато се цепи атома и енергията на бъдещето се осбовождава от оковите на световния гнет
43
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Найстина няма смисъл да се строи ново след като имаме централа с всичката нужна инфраструктура. Да строят там един блок , Втория да продадат и да инвестират в магистрали , плажове , градска инфраструктура и др. Много по разумно е.Ако в бъдеще ни за трябва винаги може да се поръча още един.