"Белене" или нов блок в "Козлодуй"? Казусът се точи!

В Европа нови мощности се изграждат на съществуващи площадки
Обновена: 20 фев 2018 16:20 | 20 фев 2018 16:15,
114
"Белене" или нов блок в "Козлодуй"? Казусът се точи!
Снимка: архив, БулФото

В Европа почти няма нови ядрени площадки - новите ядрени блокове се изграждат на съществуващите като заместващи мощности. Това коментираха експерти от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) по време на дискусия за бъдещето на АЕЦ "Белене".

Според тях решението на този казус, който се проточи повече от 30 години, е със закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде построен седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Площадката за нова мощност в съществуваща централа е вече избрана и има разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Предстои обаче издаването на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Димитър Куюмджиев от БЕМФ обясни, че с добавянето на нови 2 хил. мегавата ядрени мощности, на фона на очакванията за увеличаването на ВЕИ-централите (заради европейските политики) и удължаването на живота на двата блока в Козлодуй, ще направи "енергийната система неуправляема". Той препоръча изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", а оборудването за втори блок да бъде продадено, върнато на руската страна или използвано за модернизацията на съществуващите ядрени блокове.

Експертът посочи, че с парите за строителството на два блока в Белене - между 10 и 11 млрд. евро, могат да бъдат реализирани замразените проекти за хидровъзли на р. Дунав. Те биха имали диапазон за регулиране на мощността между 0 и 100%, тоест възможност за балансиране на потреблението, и възможност за предоставяне на пикова мощност от 760 мегавата.

Иван Хиновски (БЕМФ) изчисли, че изграждането на един блок в АЕЦ "Козлодуй" ще коства около 5 млрд. евро.

По време на дискусията Иван Костов, ръководител на Центъра за анализи и управление на риска, разкритикува доклада на Българската академия на науките (БАН) за строителството на АЕЦ "Белене", посочвайки, че направените прогнози са нереалистични - например по отношение на броя на населението, увеличаването на полезната жилищната площ, както и за ръста на брутния вътрешен продукт (завишена с между 4,2 и 4,4 п.п. спрямо очакванията на Европейската комисия).

Учените пренебрегват и появата на поне две икономически кризи до 2040 година, каза още бившият премиер.

Той беше категоричен, че при работата си учените не са взели предвид и политиката на ЕС за зелената енергия, връщането в системата на ТЕЦ Варна, вече като газова централа, навлизането на природния газ в бита, както и прогнозите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за ръст на зелена енергия.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЕЦ Белене е нещо като холокоста за българите
41
2
 
32
 
! Отговори
? преди 6 години
43 Пи ли си хапчетата ?
40
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали знаете какво е казал гения на ХХ "Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."
39
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее РФ, УрааааЩе плащаме вечно за строежа на АЕЦ-аЗащото сме задунайска губерния, Ураааа
38
3
 
38
 
! Отговори
fripp преди 6 години
Ваню каза, че не може да има газопровод под водата, те хората построиха два. Неговият недоумен последовател М.Димитров, също върхов експерт, заяви пред Ризова, че никакъв Турски поток няма да има, било руски блъф. Те скоро ще го пуснат и транзита през България ще умре догодина. Ей това са ни експертите и политиците - кухи и продажни.
37
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските ядрени реактори са най-добри, но какво да обяснявам на дилетанти и лаици?
36
1
 
34
 
! Отговори
врачанин охранител преди 6 години
АЕЦ -а в Козлодуй е ценен за нас ,които работим. Москва ни плаща.Горивото ни за колите е безплатно, храната,Редовно ни се плаща ДОО. Стачки няма Не може целия беден северозапад да е на работа.
35
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се строи АЕЦ-Белене с руски реактори, които са много по добри от френско-канадските.Казвам ви като специалист по ядрените реактори.Румънците строят френско-канадски реактори, но ако стане авария в румънската АЕЦ, заминава целия Балкански полуостров.Французите колко аварии скриха с техните реактори, знаете ли?
34
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щв ви кажа една тайна, но да не я разгласявате, моля!ТАЙНАТА:НИКОЙ НИКОГА НЕ Е ИМАЛ НАМЕРЕНИЕТО ДА СТРОИ АЕЦ БЕЛЕНЕ, ТАКА Е БИЛО, ТАКА Е И ТАКА ЩЕ БЪДЕ
33
2
 
36
 
! Отговори
Кондуктор преди 6 години
Ужасите за руската *** започват да се сбъдват. Патентована Българска технология за експлоатация на Сероводороди започва да се експлоатира в Кувейт. Руснаците са в 3-та Глуха...
32
0
 
35
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Какво точат,кой кво точи,чакат заека отшапка да изскочи.Сладко - сладко100 лапачи,се облажихасъс тлъсти пачки.
31
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски, Русия е велика, свикнахте ли?
30
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Необходим военновременнен народен съд за проекта Белене, който трябва да осъди поне 3000 души на смърт, разрешавам половината да бъдат избити преди края на делото. Имам наум една яма наблизо за фирата. После ще построим паметник на жертвите на проекта Белене и ще ги почитаме всяка година, президента ще държи реч и ще роним крокодилски сълзи
29
1
 
43
 
! Отговори
fripp преди 6 години
2 седмици след присъединяването на Крим към Русия финландския парламент гласува за закупуването на руски реактор. Премиерът им, който не е нито генерал,нито каратист, нито пожарникар, каза,че тази сделка е жизненоважна за бъдещето на народа му.Ако АЕЦ има живот 50-60г.,това означава, че той очаква неговата държава да се развива и да има бъдеще.При нас е обратно-големите ни експерти тип "Костов" твърдят,че нищо не ни трябва, защото няма да има население, няма да има промишленост, нищо.
28
5
 
39
 
! Отговори
калоян преди 6 години
Станишев , Първанов , Овчаров се нагушиха от Белене, а после си издраха очите кой е по-ощетен , а сега ние да се чудим какво да го правим тоя реактор !
27
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЕЦ Белене е летална диагноза за държавата ни
26
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Кой ще осъди Кунева, нейните съучастниците ли?
25
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре да пазаруваме ел.енергия от турски АЕЦ отколкото още 100 години да строим АЕЦ
24
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наредили се лапачите около беленската софра, а пък то лапачката свършила. Моля ви дарете пари за лапачите, които чакат беленската лапачка, защото положението става тежко и безрадостно
23
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Борисов не е виновен, не той спря АЕЦ-Белене.Меглена Кунева лобира да се спре АЕЦ-Белене, да се затворят блоковете на АЕЦ-Козлодуй, за да може да се строят френско-канадски реактори в Румъния с тежка вода!Кога ще я видим в затвора Меглена Кунева???