Червената армия – брутална поробителка или храбра освободителка?

Бурната й история, която започва преди 100 години
24 фев 2018 12:20, Александър Попов
900
Червената армия – брутална поробителка или храбра освободителка?
Снимка: Дойче веле

За някои тя е брутална поробителка, за други - храбра освободителка. Червената армия се ражда точно преди 100 години. "Дойче веле" припомня бурната ѝ история, която от самото начало е тясно свързана с една друга страна.

"Войниците ли? Те бяха винаги мили", спомня си фотографът Кристиан Тил, който е отраснал в градчето Еркнер по време на съветската окупация в бившата ГДР.

Близо половин век - от 1945 до изтеглянето на последните части през 1994 година - съветската армия е стационирана в източната част на Германия. Тя е авангардът на съветската империя, насочен срещу капиталистическа Европа. В това иначе сурово време понякога има и ведри моменти. Кристиан Тил си спомня как руските войници миели танковете си в близкото езеро. "Припадахме от смях, защото носеха не чорапи, а партенки", разказва той.

"Ние бяхме дивеч за руснаците"

Тази сравнително ведра атмосфера се установява едва в по-късните години на съветското присъствие. В началото е друго - мрачно, зловещо, брутално.

През 1945 година, когато нацистка Германия току-що е загубила Втората световна война, германците изпитват най-вече едно: страх от съветските войници. Ужасяващи истории се разказват за тях: че малтретират жестоко жени и деца, че са мръсни и брутални. "Тръпки ме побиваха от ужасите, които разправяха за тях. Някои хора дори посягаха на живота си от страх", спомня си Илзе Ереке, която по онова време е била на 11 години.

Съветските войници бързо дават да се разбере кой командва в страната: на 1 май 1945 превземат Райхстага и издигат там съветския флаг. Моментът е запечатан от руския фотограф Евгений Халдей и макар до ден-днешен да се спори доколко автентична е тази снимка, тя се превръща в икона на фотографията.

В първите години на съветската окупация се ширят беззаконие и насилие, насочено най-вече срещу жените. "Бяхме дивеч за руснаците", спомня си берлинчанката Ева Шлип за първите дни след окупацията на Берлин. "Изнасилванията, разстрелите, плячкосването и тази безгранична омраза към германците, които бяха причинили толкова много страдания на руския народ - всичко това превръщаше живота ни в ад", споделя тя. И до днес не е ясно колко жени са били подложени на насилие в първите месеци след окупацията - някои източници говорят за 200 хиляди, според други оценки жертвите са към 2 милиона.

Раждането на Червената армия

Създаването на Червената армия е не на последно място резултат от унизителното поражение, което Германия нанася на Русия в Първата световна война. През 1917 година германската армия завладява обширни части от разпадащата се руска империя. През декември същата година в Брест-Литовск, на 180 километра от Варшава, представители на двете държави водят преговори за мир. "Историческите обстоятелства създадоха ситуация, при която представители на най-революционния режим в историята на човечеството трябваше да седнат на една маса с дипломатическите представители на най-реакционната каста сред всички управляващи класи", пише навремето Лев Троцки, който само няколко месеца по-късно основава Червената армия.

Условията на мирния договор, продиктувани на руснаците от тази "реакционна каста", са повече от унизителни. Формиращият се Съветски съюз е принуден да отстъпи на Германия обширни части от територията си - поражение, което руснаците никога повече не искат да изживяват. Затова още през януари 1918 Троцки започва да изгражда Червената армия, като набира и офицери от разпадналата се царска армия. Години по-късно, през 1934-та, Троцки обобщава резултата така: "Процентът на неграмотните сред войниците непрестанно намалява. (...) Миналата година само в Москва 50 000 работници бяха отличени като снайперисти". Думи, с които Троцки намеква, че армията е много повече от военна организация. Тя е школа на нацията и двигател на прогреса.

Голямата чистка

Сталин обаче разглежда армията като потенциална заплаха за собствената си власт. По онова време той отдавна е решил в своя полза битката си срещу "бащата" на Червената армия - още през 1928/29 година Троцки е принуден да емигрира. Сталин смята за опасни и всички онези войници и офицери, които навремето са служили в царската армия. Още повече, че много от тях изобщо даже не са горещи привърженици на комунистическата идеология. Така Сталин започва голямата чистка: от 1937 нататък близо 35 000 офицери са отстранени от длъжност, като над половината от тях са изпратени в лагери.

След Втората световна война съветската армия става най-многочислената в целия свят. Тя включва 170 пехотни, 35 танкови и 58 артилерийски дивизии, а общият брой на войниците възлиза на около 4,5 милиона. Многократно повече са запасните войници - към 30 милиона.

През 1994 година, когато се изтеглят от Източна Германия, съветските войски оставят след себе си около 1 500 военни бази. Близо половин милион войници се завръщат в родината си, а заедно с тях се изтеглят 4 300 танка, 100 000 превозни средства, 3 600 оръдия и 180 ракетни системи. Германия, която по това време е вече обединена, поема част от разходите по изтеглянето на съветските части - страната заплаща цели 7,5 милиарда марки, което се равнява на близо 4 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


900
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
11
 
23
 
! Отговори
Циник до 15 преди 6 години
Цитат: "Освободителка?От кого?"Освободи ни - от чувството на национално достоинство... от златния ни резерв...от гордостта ни... и най-вече от каквото и да е БЪДЕЩЕ!
20
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Еххх...колко хубаво щеше да е ако Хитлер беше разгромил САЩ и съюзниците му!Днес нямаше да има Сорос и БХКНеолиберали...гейове..лесбийки ... и ***!"Звучи добре, но с една подробност- ти щеше да си трето поколение обслужващ персонал на нацистите. Щеше да имаш толкова права колкото и хлебарката.
19
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тенденциозна статия
18
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изансилвали са жени и деца. Циграта навсякъде е към 2 млн. жени и деца в цяла Германия. Много от германките са се самоубивали като са разбирали, че са бременни с плод от тези изверги.
17
7
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Саше, пропуснал си да споменеш руско-финската война и факта, че брест-литовския мирен договор е подписан на 3-ти март по настояване на българите.
16
14
 
16
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Човек за да смята Червената армия за поробител, значи е отявлен фашист и последовател на Хитлер. Няма друго обяснение. Защото само и единствено на СССР, Европа се справи с кафявата чума.
15
3
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Още повече, че много от тях изобщо даже не са горещи привърженици на комунистическата идеология. Така Сталин започва голямата чистка: от 1937 нататък близо 35 000 офицери са отстранени от длъжност, като над половината от тях са изпратени в лагери.НЕ СЕ СПОМЕНАХА В КАКВО ГИ Е ОБВИНЯВАЛ !ЕРДОГАН ОБВИНЯВА НЕУДОБНИТЕ В СЪТРУДНИЧЕСТВО НА ГЮЛЕН !ВСЕКИ ЛУД С НОМЕРА СИ !
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освободителка?От кого?И изобщо, обевявали ли сме война на СССР?
13
6
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ние сме тук от векове за векове получаваме газ от русия защото имаме самоджанки така че кои какво казал за руската армия изобщо не ме инътересуваи не искам да се отвлича вниманието на бьлгарите от сделката с чез мир и дружбас всички и всеки да си знае границата
12
7
 
28
 
! Отговори
Циник до 8 преди 6 години
Еххх...колко хубаво щеше да е ако Хитлер беше разгромил САЩ и съюзниците му!Днес нямаше да има Сорос и БХКНеолиберали...гейове..лесбийки ... и ***!
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Трябваше след ВСВ да ни разделят като Германия после щяхме да се обединим"Ти в час ли си бе?
10
19
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не, ще ги жалят германките. 20 милиона жертви са това, за някакви 2 милиона изнасилени крави започнали да се жалят зелките.
9
13
 
46
 
! Отговори
ХОХОХОХО преди 6 години
ПАК ДЖЕНДЪРСКИ ПРОСТОТИИ,КАКВО СА ОЧАКВАЛИ ШВАБИТЕ ,СЛЕД ИЗБИВАНЕТО НА 30 МИЛИОНА РУСКИ ГРАЖДАНИ..ДА ГИ ЧЕРПЯТ СЪС ШАМПАНСКО И ЧЕРЕН ХАЙВЕР...А И ШВАБИТЕ СА ГО КАЗАЛИ--НА ВОЙНА,КАТО НА ВОЙНА....ЩО ВЪВ ВИЕТНАМ И СЕГА В АЗИЯ И АФРИКА АМЕРИКЕНЦИТЕ КАКВО ПРАВЯТ--РАЗДАВАТ УИСКИ ЛИ....
8
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше след ВСВ да ни разделят като Германия после щяхме да се обединим и да не сме толкова зле, ама ни оставиха изцяло на ссср.
7
20
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше червената армия, Хитлер щеше да разгроми запада и САЩ. И нямаше да има кой да го спре да продължи с останалата част от света.
6
3
 
23
 
! Отговори
хм преди 6 години
До Адам Леви 6И ционизма Левиев, и ционизма!
5
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учим история, писана от "гледната точка" на победителите в ТСВ ( които и да са те)!От гледната точка на "коалиционния партньор", например и най-изродския башибозук е "освободител"!?
4
32
 
30
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Червената армия - еквивалент на башибозук..Но не толкова дисциплинирана, и грамотна!Орди мародери...изнасилвачи и садисти!Върнали Източна Европа в тъмното средновековие!
3
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, това беше за 23 февруари! В 18- та година Конна армия мина с Будьони в славен походЗатрубили тревога, ний тръгнахме към Волга да се срещнем и бием с врага...Дърти работи!
2
11
 
20
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
сандец, айде поне постнете оригинала а не фотошопната измислица. без сърп и чук, и с по 2 часовника на ръка.