Уверение от КЕВР: Токът няма да скочи след сделката за ЧЕЗ!

Комисията засега няма да проверява сделката с "Инерком"
Обновена: 27 фев 2018 15:21 | 27 фев 2018 15:15,
47
Уверение от КЕВР: Токът няма да скочи след сделката за ЧЕЗ!
Снимка: Reuters, архив

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обяви, че заемът за купуването на ЧЕЗ няма да бъде платен от клиентите чрез цената на тока.

"Това е ангажимент на купувача", посочи Иван Иванов.

Още по темата

Иванов обясни, че регулаторът може да провери сделката за активите на CEZ Group в България само ако има промяна в лиценза, тоест при продажба на обособена част от лицензираното дружество, или ако купувачът заложи материални активи, които се използват за лицензионната дейност.

При сделката на "Инерком България" и двата варианта на този етап не са налице, каза Иванов. Дали има заложени материални активи, ще стане ясно от договора за продажба, посочи още председателят на регулатора. Той даде за пример продажбата на активите на E.ON на чешката Energo Pro и на ТЕЦ "Варна", при които не се е налагало промяна на лиценза и съответно - проверка на сделките.

Иванов беше категоричен, че дейността на компанията ще бъде контролирана, независимо кой е собственикът, за да бъде гарантирано качеството на услугата. Ако има отклонения от дейността, ще има административни санкции.

Иван Иванов отказа да коментира жалбата на Energo Pro, че сделката не е била прозрачна. Компанията също участваше в процедурата за продажбата на активите на чешкото дружество в България.

КЕВР ще направи оценка на инвестиционните разходи на трите електроснабдителни и електроразпределителни дружества, тъй като идва краят на тригодишния регулаторен период. При необходимост ще бъде направена корекция, обеща Иванов.

До 31 март трите дружества трябва да внесат своите заявления за цената на тока от 1 юли и бизнес плана си за следващите три години.

Още икномически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чичо Ваньо, ако след месец-два кажеш друго ще висиш на жиците!
39
0
 
0
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
До Анонимен 30:Koи са тия чешки сайтове ? Я, дай някои насоки да прочетем;)
38
0
 
0
 
! Отговори
и акодойде някой рус преди 6 години
руско-грузински банкер- тогава- все в порядке за ритащите?
37
0
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
До Solar PowerСоларче,Пауарче,самото ти име те издава.Ти си едно гербаво соларно волтаиче отворило уста като хипопотам!Дано се задавите *** такива!
36
0
 
5
 
! Отговори
асен преди 6 години
УниКредит е италианска банка , а Първа инвестиционна на Цеко Минев и Мутафчиев.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре Solar ПОВЯРВАХТИ, а ако тази българска "фирма" е на тези които разграбиха държавата през последните 30 години пак ли да се радваме и да се навеждаме да на оправят за пореден път, наштИ хора
34
1
 
8
 
! Отговори
Гнусно преди 6 години
по-гнусното от самата сделка е, че има още хора, на които герб ако им подаде фекал, ще го оближат и ще ни убеждават, че е шоколадова пръчица и че сме много ***, ако не го ближем и ние. Разбираемо е, ако тези хора са финасвово зависими от герб, но ако не са, бъдещето ни изглежда страшно
33
0
 
5
 
! Отговори
ами преди 6 години
Коя е Гина,че да й дадат милиони евро?????????????????Как и защо и КОЙ???
32
0
 
6
 
! Отговори
пери преди 6 години
Аз още се чудя защо КЕВР вече няма Д отпред. Вече не е държавна ли? Що тъй?
31
8
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименЧетеш много глупости. Както и такива като кацането на луната,че е снимано в Сахара.Облегни се на логиката и се отърси от вижданията на соца. Просто приеми,че някои българи са по умни и по успешни в бизнеса и аз се радвам,че БЪЛГАРСКА фирма купува БЪЛГАРСКИ активи и печалбата ще се инвестрира в БЪЛГАРИЯ вместо Чехия. Ама важното е всички да си правите пр акции особено тази Корнелия,че и президента.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жеко не само на тока но и на водата, наз и водата на опънаха тая година с 30% нагоре
29
1
 
7
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
Не са ви натиснали... скоро ще пеете друга песен както става обикновенно!
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четете чешките сайтове - зад Гинка Върбакова и кухата й фирма ИНЕРКОМ, стоят лично премиерът на България Бойко Борисов, любовницата му Цветелина Бориславова и семейният им приятел Делян Пеевски.
27
3
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ - СИК - ТИМ преди 6 години
Според lidovky на Надзорния съвет на ЧЕЗ е предоставена информация, че две български банки - УниКредит Булбанк и Първа инвестиционна банка финансират съответно със 180 милиона евро и 80 милиона евро сделката. Българската банка за развитие е поела ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече задължения от 65 млн. евро към Европейската банка за възстановяване и развитие. Компанията купувач Инерком участвала със собствени средства в размер на 20 млн. евро.
26
1
 
3
 
! Отговори
Бай Миле преди 6 години
Да попитам само - до кога ще надуват изкуствено сметките за януари и февруари??????????????????????????
25
1
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
И най-кухият сеpceмин ще си зададе въпросчето , кой изсипа на стрина Гина със скромната жилетчица, и черните сенки под очите - един самосвал с пари !Все още никъде не съм прочел КОЯ Е ТАЗИ УВАЖАВАНА БАНКОВА ИНСТИТУЦИЯ ЗАСТАНАЛА ТВЪРДО ЗАД ПАЗАРДЖИШКОТО ПЛАШИЛО!
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаем уверенията на КЕВР тока няма да скочи но ще подскочи
23
1
 
2
 
! Отговори
Мъдураторчету преди 6 години
До Анонимен 25Първо те изтрих, но после шефа ми каза че обората е важен, и че такива фишеци в този сайт нямат тежест дори да са верни.
22
1
 
25
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Господин Иван Иванов взе да "обяснява" и да се гъне като червей, защото е независим - разбирай, от него нищо не зависи - орган. И като истински орган, започна да говори за всичко извън темата. А освен това, прозрачна е сделката, като бистър грузински въздух ..или като отлежал грузински коняк? Как е по редно да се каже? Едно е сигурно. Така наречения регулатор не е защитил никога правата на българския потребител, и за напред няма да го направи.
21
1
 
5
 
! Отговори
Ако ви банват преди 6 години
Теглите един тор браузър и само сменяте сървара с нов ако ви баннат и пак сте в играта.