Новите ракети на Путин и Западът: Студената война на XXI век

DW: Западът и Изтокът вече не са носители на две конкуриращи се идеологии
364
Новите ракети на Путин и Западът: Студената война на XXI век
Снимка: Reuters

Нито една точка на този свят вече няма да е защитена от руските ракети. Новата ракета с ядрен двигател, която беше изпитана в края на 2017 година, може да достигне до всяка точка на земята, обяви Владимир Путин в своето годишно обръщение към нацията.

Още по темата
По думите му всички съществуващи отбранителни системи били безсилни пред новата междуконтинентална ракета, също както и срещу новата свръхзвукова ракета "Кинжал". В своята презентация, придружена от показването на видеофилми, той представи също и подводни системи, способни да пренасят ядрено оръжие и възторжено заяви, че новата система е "просто фантастична".

В речта му съвсем ясно прозвуча самочувствие от новата мощ: "Никой не искаше да разговаря с нас, никой не искаше да ни чуе. Сега Вие ще ни слушате", заяви той под гръмките ръкопляскания на публиката.

Речта на Путин буди спомените за Студената война, когато Русия и САЩ бяха застанали едни срещу други начело на два силно въоръжени блока. От едната страна бяха държавите от Варшавския договор, водени от Русия, от другата страна  - бившите държави-членки на НАТО, водени от САЩ, пише DW в свой анализ.

Политоложката Сузане Шпан казва в разговор за изданието, че речта на Путин ѝ е напомнила за времето на голямата надпревара във въоръжаването, когато главният враг на СССР са били САЩ.

Някои изявления от страна на САЩ също напомнят за времената на надпреварата във въоръжаването. Преди един месец Пентагонът представи новата американска ядрена стратегия и не остави никакво съмнение срещу кого е насочена тя: "Нашата стратегия трябва да накара Русия да разбере, че всякакъв вид употреба на ядрени оръжия е неприемлива, независимо колко е ограничена", заявиха от Вашингтон.

А в средата на февруари бившият вицепрезидент по времето на Барак Обама Джо Байдън също използва в речта си в Мюнхен думи, които напомняха за времето на Студената война. "Днес Кремъл и Путин правят всичко възможно, за да разрушат либералния световен ред, да отслабят НАТО, да изпразнят от съдържание западните демокрации и да съсипят трансатлантическото партньорство", заяви Байдън пред Международната конференция за сигурността.

Западът взима тези заявления насериозно. За това говори и дискусията за създаване на нов команден център на Бундесвера в рамките на сегашното преструктуриране на НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви: "Ние имаме нужда от една командна структура, която да гарантира, че необходимите военни части навреме ще се окажат на точно необходимото място, с необходимото за целта въоръжение".

НАТО се въоръжава и с ядрени оръжия. Новата ядрена стратегия предвижда модернизирането на разположените в Германия американски атомни бомби. Става дума за общо 20 бомби, всяка една от които има четири пъти по-голяма разрушителна мощ от бомбата, хвърлена над Хирошима. Тези бомби са на борда на самолети тип „Торнадо", разположени във военната база Бюхел в провинция Райнланд-Пфалц.

Логика от отминали времена

Историкът Од Арне Вестад, автор на книга за Студената война, твърди, че сегашното въоръжаване напомня за логиката на Студената война, включително и поради това, че голяма част от сегашното поколение политици е свързано с онова време. "Идеите и представите за Студената война възникнаха в един контекст, който продължава да бъде валиден за тези политици", казва той.

Според него обаче, контекстът междувременно се е променил коренно. Той се отличава от времето до 1989 година в две отношения. Първо, Западът и Изтокът вече не носители на две конкуриращи се идеологии. Русия също се е сбогувала с комунизма в голяма степан. И САЩ вече почти не вярват на глобалната пробивна сила на капитализма и демокрацията. "Новият световен ред, за който навремето говореше американският президент Джордж Буш, претърпя пълно фиаско след нахлуването в Ирак", твърди Од Арне Вестад.

Тясно свързана с идеологическото отрезвяване е и загубата на военна и политическа мощ и от двете страни. "Руско-американските отношения са обтегнати, но вече не става дума за двете суперсили, изправени една срещу друга през по-голямата част на 20-ия век. Отдавна вече не живеем в двуполюсна система, чиито порядък се определя от тези две империи", казва Вестад.

Действително и двете държави трябваше да се примирят с загубата на мощ и влияние. За разлика от времето на Студената война, техният глобален авторитет вече не е несъмнен. Особено отчетливо това се забелязва в Близкия изток. САЩ до голяма степен се изтеглиха от региона или поне не желаят да налагат своя ред там. Русия пък засили присъствието и влиянието си в региона и допринесе значително за запазването на властта на Башар Асад в Сирия. Москва обаче не казва как ще изглежда политическото бъдеще на страната.

Потребност от признание

Не е ясно докъде ще доведе руската властова политика. Анализирайки речта на Путин, политоложката Сузане Шпан твърди, че тя най-вероятно е израз на желанието на Русия да получи международно признание.

"Мисля, че вече може да се говори за надпревара във въоръжаването. Но Путин накрая каза, че целта му е да се стигне до преговори, както и че Русия иска да бъде призната за равноправен партньор и световна сила. Мисля, че това е опит да се оказва натиск над Запада, САЩ и Европа, за да бъде призната Руската федерация като равноправен партньор", заключава политоложката своя коментар пред DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
1
 
0
 
! Отговори
Престанете преди 6 години
Престанете да коментирате този *** !Що за "човек" е този дето трови опонентите си. Някои съмнява ли се кои е отровил бмившия Руски шпионин и дъщеря му в Англия.А, тези дето го харесват, падат до нивото на този окаян Сатрап
266
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато нисък човек с огромни комплекси докопа цялата власт, нещата винаги отиват на война.
265
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IMAT MINIQDRENI XIPERZVUKOVI I MAGNITNI DVIGATELI KOITO USA NIKOGA NQMA DA IMAT AAXAAXAAX
264
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZAPADYT OSTANA IZNENADAN OT SILATA I UMA NA RUSKITE XORA I IZOSTANA NA 50 GODINI NAZAD V VOENNO OTNOSCHENIE SEGA RUSIQ SCHTE IM DIKTUVA OT LIUBIMATA IM POZICIQ NA SILATA A TE UMIRAT I POVRYQSCHTAT ZELRENO OT QD TOVA E ISTINATA SKORO IKITAI SCHTE GI BIE VOENNO TEXNOLOGICHNO I XEPTEN GI E QD
263
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 276Ами правят хората - Даже направиха първата в света плаваща ядрена електростанция и всеки момент се очаква да да направят съответния ПР за включването и в експлоатация.Правиш я в Петербург примерно - преместваш я в Далечни изток и Воала нова ядрена мощност, на всичкото отгоре и подвижна, Слагаш по-мощна до този град а старата я преместваш на ново място - красота.
262
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ползват бензинов двигател за новата Лада от бюджетен модел на Нисан дизел от Дачия ама видиш ли ядрени двигатели били правили.
261
8
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Енцо Ферари 273Имат прототип на Електрическа ЛАДА - не е нещо особено - оплакваха се тестерите че при -30 капацитета на батерията пада двойно и първите 50 км не може батерията да загрее за да дава пълна мощност - т.е. колата крета с максимум 80км/ч при възможни двойно повечеА Иначе подготвят Луноход на базата на оригиналните луноходи но със съвременни материали и електроника. Да ще е ГОЛЯМ поне 1 тон и ще има и ядрен топлинен източник за неограничен обсег
260
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 267Айдее поредния ОПОРНО КЛЕЧКОВХирошима и Нагасаки бомбите са по 17-22 КИЛОТОНА(ХИЛЯДИ ТОНА ТНТ ЕКВИВАЛЕНТ)НАЙ-ГОЛЯМАТА ЦАР БОМБА ВЗРИВЕНА ОТ ХРУШЧОВ НАД НОВА ЗЕМЯ Е С ЕКВИВАЛЕНТ 56 МЕГАТОНА(ХИЛЯДА ХИЛЯДИ ТОНА)!!!Взривната вълна е усетена по цялото земно кълбо и е обиколила няколко пъти земятаБойните глави - Убийци на Градове са 1-5 МЕГАТОНАРашките имат оръжия от всякакъв род и вид не се съмнявайтеАл-41Ф монтиран на Су-35С е създаден за МиГ-1.44 1982Изделие 30е чисто нов
259
1
 
2
 
! Отговори
Енцо Ферари преди 6 години
ракети и танкове ок. а електромобил на марс кога?
258
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
да се опиташ да продадеш финта с SDI на хората дето са го измислили е недалновидно. прочие, боби тука ли е?
257
5
 
4
 
! Отговори
Не! преди 6 години
А тези ракети стават ли за ядене?
256
2
 
2
 
! Отговори
чери преди 6 години
И "КОКА КОЛА" В НЮ ЙОРК ПО 0.25 КОПЕЙКИ. СТРАХХХХХХХХХХ МАЛЕИИИИИИИИ!!!!!!!!!
255
5
 
6
 
! Отговори
РККА преди 6 години
Платения щатски чат изпълзява изпод камъка всеки ден по едно и също време,изтряскава 100,150 злобни коментара и къмто 23/00 обратно под камъка,ама как ви изкл ати Вова с това торпедо,,на въглища,,аааа ама то и да е на въглища пак боли,защото въглищата са от Донбас а в Донбас и там ви изкл ати Вова...
254
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
краварите и подгъзниците им се оакаха от страх;ВОНИ.краят иде .ще има американски съветски щати с цар путин
253
6
 
5
 
! Отговори
Цекомир Гьоздев преди 6 години
Браво на товариш Путин.Бой по ***.Само така ще им дойде акъла.
252
6
 
7
 
! Отговори
Този преди 6 години
Този изглежда като му бият Ботокс в главата за да е опънат, то този Ботокс му е заместил мозъка. Същото като при Ленин -- установили като починал, че мозъкът му се е смалил до неузнаваемост.Между другото за Сведение -- В СССР е имало специален Институт за изучаване мозъка на Ленин. Туй трябва да направят институ за изучаването мозъка на Руските Тролчета в България с директор Божидар Димитров -- известна Руска под-лога.
251
7
 
10
 
! Отговори
Този нещастник !!! преди 6 години
Този *** да помисли само, защо средната продължителност на живота в Русия е като в Уганда -- специално за мъжете тя е 59 години.Ега-ти Държавата, Ега-ти Ракетите, Ега-ти Скотовете
250
2
 
5
 
! Отговори
Очаквайте скоро! преди 6 години
"Новите ракети на Путин и Западът" - първа серия, хорор екшън."Новите ракети на Путин, Западът - Бог да го прости!" - втора серия, филм за мира и щастието след войната.
249
7
 
6
 
! Отговори
Бедната Русия преди 6 години
Защо има такава съдба, това мегаломанско нещастно същество да я управлява.Те ще си гласуват за него, тъжното е че свестните Руснаци трябва да търпят такова Скотско управление и да живеят Скотски.
248
6
 
12
 
! Отговори
Педерпутин преди 6 години
да вземе да си завре ракетите отзад и да се гръмне с тях.