Събирачи на дългове дебнат! Всеки трети българин – борчлия!

Задлъжняваме по-често за битови сметки и от бързи кредити
6 мар 2018 20:04,
69
Събирачи на дългове дебнат! Всеки трети българин – борчлия!
Снимка: Dnes.bg

1 милион и 940 хиляди длъжници, т.е. почти един на всеки трима българи, вече са предадени на събирачи на дългове, или т.нар. колектори, които събират просрочени кредити и неплатени сметки, показват последните данни на колекторските агенции за 2017 г.

От 2016 до 2017 г. броят на длъжниците, прехвърлени към тях почти се е удвоил – от 1 до 1,94 млн.

Експерти обясняват резкия скок с три причини - икономическото оживление, ръста на доходите и ръста на кредитирането у нас.

Още по темата

Увеличеното потребление, по-високата платежоспособност и по-лесното отпускане на парични и стокови кредити променят преценката на хората за бъдещата им платежоспособност и така много по-често в сравнение с преди две години те поемат дългове, които не могат да платят.

От бранша добавят и че т.нар. първични кредитори, каквито са банки, фирми за бързи кредити и търговски дружества, вече много по-рано търсят услугите на колекторски агенции.

В момента, просрочието, заради което един дълг се дава на събирачите, е 2-3 месеца, за разлика отпреди две години, когато това време бе 6 месеца и дори повече.

Средната сума, с която задлъжняват домакинствата обаче намалява - от 1104 лв. за 2016 г. до 728 лв. за 2017 г. Търсената сума обаче расте с всеки месец забавяне, тъй като върху нея продължават да се трупат лихви.

Намаляването на размера на неплатените дългове се случва за първи път от три години насам, сочи статистиката на колекторските агенции, цитирана от "24 часа".

Според експерти причината за това е, че обемът на продадени вземания от доставчици на вода, ток, парно расте. Дълговете, продадени от компаниите за различни услуги, вече са 22% от портфейла на колекторските фирми.

С 20% е скочил делът на вземанията на фирмите за бързи кредити, които са предали вземанията си на колекторите. Като правило средният размер на този тип задължения е по-нисък и това обяснява свиването на размера на вземанията.

Дълговете към банки, прехвърлени към колекторски агенции, които обикновено вдигат и размера на несъбраните вземания, е намалял с близо 10% през 2017 г.

Ако през 2016 г. банковите продукти са заемали 53% от портфейла на дълговите агенции, през 2017 г. този дял е спаднал до 44%.
Ако се съди по данните на агенциите българите вече по-редовно плащат дълга си към мобилните оператори. Сумите, които телекомуникационните компании са предали на събирачите на дългове през 2016 г., са били 17% от общия им размер, докато през 2017 г. този дял вече е малко под 6%.

Точно в обратната посока вървят просрочията и неплатените вноски към застрахователи - от 1% през 2016 г. до 6% през 2017 г.

Средностатистическият длъжник също се променя, отчитат компаниите. Той става все по-млад - вече под 30 годишен, несемеен, като правило добре образован и най-често работещ на трудов договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
10
 
! Отговори
Тайсана свищов преди 6 години
Абе хора неразрбрахте ли че държават е затрита отвсякаде и всеки е потънал в борчове и кво искате тогава теглят хората за дърва и сметки и искаме бъдеще излезте извън работете и ще осъзнаете колко сме зле
52
5
 
4
 
! Отговори
Ганьо бързия кредит преди 6 години
*** няма пари да си купи нещо и тегли бърз кредит, но има пари да върне 3 пъти повече от цената на това нещо.Много интересно, не мислите ли?
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шаран-БГ 59"От бранша добавят, че т. нар. първични кредитори, каквито са БАНКИ, ФИРМИ ЗА БЪРЗИ КРЕДИТИ И ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, вече много по-рано търсят услугите на колекторски агенции ""..което иде да рече, че все повече немогат да плащат.ами то това си беше ясно - това бясно купуване, този бесен харчлък (без да имаш пари) на нещо, от което реално нямаш практическа, неотложна нужда, нямаше как да продължава до безкрай.в един момент просто ... играта свършва!
50
0
 
0
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Колко по-внимателно да чета --- и аз не знам...... Пети абзац : "От бранша добавят, че т. нар. първични кредитори, каквито са БАНКИ, ФИРМИ ЗА БЪРЗИ КРЕДИТИ И ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, вече много по-рано търсят услугите на колекторски агенции ""
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блокирайте им телефонните номера. Да видим как ще ви звънят и заплашват.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, на близък една колекторска фирма настойчиво опита да му събере "дълг" към мобилен оператор, на който никога не е бил абонат. Ама като се стигна до прокурор, рЕзко им секнаха агресивните обаждания...
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гляма част от фирмите за бързи кредити,лихвари маскирани като заложни къщи и тн.отпускат парите с ясно съзнание,че кредитополучателите ще срещнат затруднения в издължаването,което пък от своя страна ще донесе по-висока печалба на първите.Само че нека да се приготвят и за възможен вариянт "Среднощен Пловдивски плъх-търсещ къде да пикае"Това са рисковете на професията!
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То се знае, че който взема заем, трябва да го връща. Но и оня, който дава заем, трябва да поназнайва някой неща. Щом се е стигнало до колекторски фирми, то отчаянието им е пълна и далаверата е в ход.
45
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко семейство има поне по 2 автомобила, повечето деца са със скъпи телефони, хората все почиват в чужбина - значи имаме пари. Беден народ не харчи така.Който знае да тегли заем трябва да знае и да го връща.
44
3
 
4
 
! Отговори
Граматик преди 6 години
До Некъф(33)Ривеш! А к'а яде кифтетата ни рива!?
43
2
 
4
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Стамат(43)Дълговете винаги са се онаследявали.За приемеш наследвсто, приемаш и дълговете. Иначе се отказваш от наследство.
42
2
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Дебнат - ама, а Плъх де...
41
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички, които дават заем, трябва да са готови да ги изгубят. Дори и на приятел дай му толкова, колкото можеш да му простиш, ако не ти ги върне.
40
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все по-хубаво става при управлението на гербавите престъпници! Продължаваме напред!
39
10
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
"Всеки трети българин борчлия!"Как всеки трети? Всеки първи трябва да е!И още нещо: дълговете трябва да се онаследяват!
38
3
 
14
 
! Отговори
Дрън дрън преди 6 години
До ****Нито има пазарна икономика, нито капитализъм, а феодално авторитарно обирджийство
37
1
 
6
 
! Отговори
Крив макарон преди 6 години
Шенген през крив макарон, с тези доходи и мародерстване
36
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите фалираха. Сменяме строя от капитализъм, на феодализъм. Още една историческа крачка назад. Вече имаме феодален данък десятък.
35
14
 
12
 
! Отговори
ДО 36 преди 6 години
Напротив , много сме българите които спестяваме и инвестираме , от заплати .
34
9
 
29
 
! Отговори
**** преди 6 години
След още 20г.сигурно няма да има българин който да не дължи пари,искате капитализъм и пазарна икономика,ами ето ви,да ви е честита.