ЧСИ-тата свалят цените, таксите падат с до 42%

Ще има затворили кантори, опасяват се от Камарата
27 сеп 2017 08:02, Мария Захариева
19
ЧСИ-тата свалят цените, таксите падат с до 42%
Снимка: Reuters, архив

По-ниски такси предложи Камарата на частните съдебни изпълнители на поредното обсъждане на проекта за изменение на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) в правната комисия във вторник.

Една от идеите е при вземане до 5 хил. лв. таксата на частния съдебен изпълнител да е 75 лв., или с 15% по-малко в сравнение със сега. При дълг от 10 хил. лв. - да стане 150 лв., при 20 хил. лв. - 300 лв. , при 100 хил. лв. - 1500 лв., а при 1 млн. лв. - 22 500 лв. , като намалението е с 42%.

Изчисленията на камарата били получени в правната комисия в понеделник.

"Не може за дълг от 50 лв. да се събират такси в размер на 1000 лв.", коментира омбудсманът Мая Манолова, цитирана от "24 часа". Тя призова и адвокатите да намалят възнагражденията си по изпълнителните дела.

Шефът на Камарата на ЧСИ Георги Дичев се оплака, че по-ниските такси ще принудят някои кантори да затворят, а останалите да търсят други приходи.

В момента имало 202 частни съдебни изпълнители, средният годишен разход на една кантора излизал около 500 хил. лв., а в тях работели около 3000 души.

"Не знам колко български адвокати са изкарали 500 хил. лв. през целия си живот", опонира Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет. Тя обясни, че колегите ѝ получават възнаграждение за цялото дело, а не на парче, както е при съдебните изпълнители - за опис на имущество, за образуване на изпълнително дело и т.н.

Според нея, ако се възпитава нация от коректни граждани, не може безкрайно да се ограничават разноските и така да се ощетяват изрядните.

След разгорещен дебат шефът на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че таксите ще останат за най-накрая и по тях ще се работи още.

Друг дискутиран въпрос бе кой може да се освобождава от държавна такса. Според юристите това трябва да са само граждани, но не и фирми. 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като правят повече търгове, ще изкарват дпстатъчно пари.
18
12
 
2
 
! Отговори
БГ преди 2 години
На българския длъжник ЧСИ не му трябва. Трябва му якото момче дето звъни на вратата и като отвориш ти дава не призовка, а юмрук в лицето като начало и събира първо 100%-та лихва. Ако не те намери у вас, случката да е на светофара. Сметката от болницата да е пращат на госпожата Манолова, а изрядните платци да са радостни, че могат да плащат, а не като сега... да се чувстват ощетени.
17
3
 
3
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
МАРОДЕРИ !
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва под определена сума да не може да се дава на ЧСИ, колко подобни случая е имало където човек дължал 2 лв но му идва сметка 302.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все по-малко хора вече си имат работа с лихварите и затова ЧСИ вече нямат толкова работа.
14
3
 
6
 
! Отговори
таксите са ОК преди 2 години
Таксите са в прилични размери, те варират от-до и проблема е в прилагането им от някои ЧСИ. Да, за 50 лева дълг 300 лева такси звучат много, но всеки длъжник има 50 лева, но умишлено не ходи да ги плати. Представете си 2 години забота за събирането на дълг от 50 лева - ЧСИ прави справки, проверки, докато накрая издебне длъжника. Е, колко такса да вземе 5 лева? В София ЧСИ печелят много - има дела, а в малките градове е мизерия.
13
6
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Наслушал съм се на приказки - аз този месец нямам пари, няма да им плащам на тия и т.н. Изплащането на кредит изисква известен интелект - няма как да си купиш за месеца 10 литра ракия, 30 кутии цигари, да ходиш няколко пъти на кръчма и на падежа на месечната ти вноска да остановиш, че нямаш пари и тепърва да се чудиш откъде да търсиш. Тази простотия се дисциплинира с ЧСИ!
12
1
 
12
 
! Отговори
учуден преди 2 години
Преди време контрагент на малката ми фирма отказа да ми плати фактура. Едвам не фалирах, защото нямам неограничен оборотен капитал. Осъдих селския бек и чрез ЧСИ си взех парите. Много съм доволен. Оказа се, че длъжника така процедира със всички - има пари, но бави плащания или не плаща изобщо. ЧСИ са необходими, а таксите са въпрос на договорки и регулации.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нека да ми доидат ще взимат стапалата по 10
10
2
 
9
 
! Отговори
Джъстиса преди 2 години
ДЪРЖАвен рекет на мутрите
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека има намаляване на таксите на ЧСИ, но аз не мога да се съглася с тезата, че ЧСИ-тата са мошеници, а длъжниците са света вода ненапита. Не може някои да не си плащат таксите, кредитите, задълженията и после ЧСИ и адвокати да са им виновни. Не може да си купиш телефон, телевизор и да спреш да плащаш, а остатъчния дълг да о опрощаваш.В клая на краищата винаги има покана за доброволно изпълнение и възможност за възражение. Ако не си се възползвал проблемът не е в ЧСИ и адвокатите.
8
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Благодарим ви ,добри хора!
7
1
 
18
 
! Отговори
Виготура преди 2 години
ЧСИ, банки, ерп-та, топлофикации, чужди хранителни вериги, политици - всички ние сме техни роби, бачкаме за да ги храним и правим по-богати. Но щом ни харесва така, така ще бъде.
6
13
 
18
 
! Отговори
кредитор преди 2 години
ЧСИ-та са необходими, защото никой хитрец няма да си плаща задълженията. Който е изряден изобщо не стига до ЧСИ. Всеки взел кредит го е направил по своя воля и се съгласил да го връща по описания план. Бъдете реалисти.
5
3
 
29
 
! Отговори
Ивана преди 2 години
А защо изобщо са необходими ЧСИ?
4
9
 
16
 
! Отговори
Помня преди 2 години
До Анонимен 3 Като ти прочетох НАРОДЕН съд се сещам за онзи НАРОДЕН съд след 9 ІХ , дето изби цвета на нацията.
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАРОДЕН СЪД за всички ЧСИ - та!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да има таван за малките задължения ама да намаляваш на богатите като дължат много пари каквото и да било то просто мирише на нагласена работа отвсякъде.

Какво точно падна в тази държава? Да не е сезонен зарзават това, смех ?!
1
8
 
39
 
! Отговори
Tojo преди 2 години
Когато и да се изплюеш в лицето на ЧСИ, все ще има за какво...