Бариери за свободата: Навлизат ли САЩ и ЕС в търговска война?

Доналд Тръмп подписа декрет за налагането на вносни мита за стоманата и алуминия
9 мар 2018 22:00,
51
Бариери за свободата: Навлизат ли САЩ и ЕС в търговска война?
Снимка: Reuters

Търговската война между САЩ и Европа може да бъде избегната. За тази цел обаче трябва да не се влиза в спирала от ескалиращи мерки. Но тъкмо това е под въпрос. ЕС смята, че американските мерки са несправедливи и вече оповести ответни стъпки: мита върху стоманата и алуминия от САЩ, но и върху други американски продукти като мотоциклети, портокалов сок и фъстъчено масло. Освен това европейците искат Световната търговска организация (СТО) да се намеси като посредник. За ЕС това не е ескалация, а легитимна реакция в съответствие с правилата на СТО. Посланието към Тръмп гласи: Така не може. Ако в отговор Тръмп наистина наложи мита и върху европейските автомобили - както заплаши, тогава САЩ и Европа действително ще се окажат в състояние на търговска война.

Още по темата

Особено тежки ще бъдат политическите последствия. Защото тук става въпрос за доверие. Години наред страните по света се опитват да демонтират митническите бариери, а сега една държава изведнъж напуска този процес. И европейците сега се питат дали занапред на САЩ изобщо може да им се има доверие. Проблемът е експлозивен, а това е пределно ясно и на редица американски политици. Гари Кон, икономическият съветник на американския президент, вече подаде оставка в знак на протест, а близо сто конгресмени от Републиканската партия писаха на Тръмп, че очакват загуби за американската икономика.

Гласовете от Европа

Икономическото сдружение "Бизнес Юръп" в Брюксел се опасява, че европейската икономика може да пострада. То излезе със становището, че решението на Доналд Тръмп ще доведе до сериозен разлом в световната търговия. В тази връзка Съюзът на германските предприемачи (BDI) призова да не се действа прибързано. Същевременно президентът на BDI заяви, че одобрява намеренията на ЕС да реагира решително срещу наказателните мита на САЩ.

На друго мнение е шефът на автомобилния концерн "Фиат-Крайслер" Серджо Маркионе. Той разкритикува ЕС и каза, че оповестените контрамерки са неправилен отговор в неправилен момент. Според него, Евросъюзът трябва да бъде по-предпазлив и да не реагира на всяка провокация на американския президент.

Германия и критиките на Тръмп

Засега САЩ обявиха вносни мита само за стоманата и алуминия. Скоро обаче може да се стигне и до евентуални наказателни мита върху вноса на автомобили. Засега последствията от такава стъпка трудно могат да се предвидят - просто защото още няма подробности. Едно обаче е ясно: наказателните мита ще оскъпят европейските автомобили на американския пазар, а това може да се отрази върху продажбите и върху работните места.

Нещата обаче са всъщност доста по-сложни. Някои германски автомобилопроизводители сглобяват колите си и в САЩ. Най-голямата фабрика на БМВ, например, се намира не в Германия, а в американския щат Южна Каролина. Фолксваген има голяма фабрика в Тенеси. Митата няма да засегнат продукцията на тези заводи. А и силата на германските автомобилни концерни е в сегмента на луксозните автомобили, а там по-високите цени не се отразяват толкова сериозно върху решенията на купувачите. Освен това за германските автомобилопроизводители най-важният пазар отдавна не е американският, а китайският.

Същевременно редица американски автоконцерни сглобяват в Мексико и всъщност внасят американски автомобили. С други думи: ако не се предвиждат никакви изключения, наказателните мита ще засегнат и фирми от САЩ.

Цялата дискусия около т.нар. търговска война има обаче и още един важен аспект, свързан с Германия, който правителството в Берлин предпочита да не забелязва. Вече от години много държави критикуват Федералната република заради големия излишък във външнотърговския ѝ баланс. Тръмп изобщо не е първият американски президент, който се оплаква от същото. Защото да изнасяш все повече стоки в чужбина, а да внасяш доста по-малко от други страни - това просто не може да продължава вечно. Казва го и Марсел Фрацшер, шеф на Германския институт за икономически изледвания DIW. Според него, Тръмп с основание смята, че търговските отношения са несправедливо изградени. И германското правителство трябва да положи усилия за по-голямо отваряне на икономиката.

Търговската война и европейските граждани

Ако действително се окажем в търговска война, и европейските граждани ще усетят последствията от нея. И то по две направления. Първо ще я усетят като потребители, понеже стоките ще поскъпнат. А после и като участници в трудовия пазар, понеже една продължителна търговска война свива икономиката и изяжда работни места.

Търговските войни никога не завършват добре, понякога дори се превръщат в истински войни. Стоките поскъпват, търговията се свива, икономическият ръст се забавя, иновативните сили на фирмите отслабват, а безработицата расте. Държавите по света добре го разбират и тъкмо поради това са се договорили за един минимален пакет от правила - в рамките на Световната търговска организация. Тези правила са доразработени и уточнени в стотици допълнителни споразумения за свободна търговия. Естествено, те могат да се променят, ако някой не е доволен от тях. Въпросът е обаче дали не е по-добре правилата да се променят в резултат на конструктивни преговори, а не заради това, че Доналд Тръмп удря по масата.

Автор: Андреас Бекер

Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ес да анулира сета и да минава на ел коли сащ и канада да се оправят кактомогат
36
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америка си отива, с напъните на един изкукал старец да подчини света.
35
1
 
4
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Мексико и Канада. Китайците и те изнасят много. Русия също е много зависима от износ на природни ресурси. Сега Германия и Китай ще подухат малко супата :).
34
1
 
6
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
"Освен това за германските автомобилопроизводители най-важният пазар отдавна не е американският, а китайският."Хехехехохо. Лъжци. Най- големия пазар и най- богата държава това е САЩ. Ако искаш да въртиш какъвто е бизнес (от законен до незаконен) там е държавата където искаш да го правиш. Защото е най- богата в света. По богата от Великобритания, Германия, Япония взети заедно. Това което прави Тръмп в момента е рекет. Германия има 50% износ от БВП. За разлика от САЩ които имат 14%,7% от които за
33
0
 
5
 
! Отговори
Да дам пример преди 6 години
В момента дори земята не е наша,а на подставени лица на хора от чужбина или Турция.Отделно субсидии взимат само определени хора и така убиват останалите производители,а някои от тези определени хора дори не правят нищо и не се занимават със стопанство,засаждат да вземат парите и оставят всичко на полето,но понеже са хора на някой ("наши") хора,това не се контролира или наказва.
32
0
 
5
 
! Отговори
Да дам пример преди 6 години
Има субсидии за селско стопанство в ЕС,но няма солидарност и контрол.За едни държави субсидиите са по-високи,за други по-ниски или никакви,а и се дават само на определени избрани хора.Това нормално ли е според вас?А ако наложим мита и си произвеждаме сами селско-стопанската продукция и животновъдство,като дадем тласък на местни дребни и средни фирми,ще имаме повече работни места и печалба.Много хора в в другите държави подкрепят местното си производство.В момента дори земята не е наша,а на под
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не заемам ничия страна,но когато българския златен лев е бил конвертируем и високо ценен,знам че едно от нещата от които правят в България е било точно това - нагане на различни мита на стоки,които се произвеждат в България.А стоките които са необходими и не сме произвеждали са нямали мита.Като че ли Тръмп се опитва да защити държавата си и го разбирам.Обаче има и друго нещо - доста от европейските стоки са по-качествени.Китай няма смисъл да го пипат,там са всички световни фирми,от различни дър
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое не може, бре другари "европейци"??? Как може цяла Европа да пазари от Китай?? Сигурно защото им е много евтино в Германия...или Холандия?? Как може новият Форд Мустанг например, в САЩ да струва $25,000, а в Германия да го предлагат на 70,000 евро??Дайте да видим колко кораба направиха в Европа с американска ламарина?? Тя търговската война отдавна е факт, само лицемерните брюкселски чантаджии нямат свършване!!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнгелЕЙ СЕГА ВЕДНАГА!!! ЕС ЩЕ УВЕЛИЧИ САНКЦИИТЕ КЪМ АНТИХРИСТКА РУСИЯ И КОМУНИСТИЧЕСКИЯ И РЕЖИМ!!!А НА САЩ ЩЕ БЪДАТ НАЛОЖЕНИ САНКЦИИ ЗА ЕДНОСТРАННО ПОСЕГАТЕЛСТВО НАД ДОГОВОРА ЗА БЕЗМИТНА ТЪРГОВИЯ КОЙТО АЗ ТОТАЛНО НЕ ОДОБРЯВАМ , ЧЕ ГО ИМА ИЗОБЩО МЕЖДУ ФАЩ И ЕС!
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Търговската война между САЩ и Европа може да бъде избегната. За тази цел обаче трябва да не се влиза в спирала от ескалиращи мерки."Съвсем очаквано дойче веле са вече са заголили дупе и приканват Европа да отговори по същия начин на атаката на САЩ. Добре, че от тези мекотели не зависи реакцията на ЕС.
27
2
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
ЕС има уникален ход с който да отвърне на търговската агресия на САЩ. Реципрочни мита няма да са достатъчни.Просто трябва да отмени санкциите на Русия и сключи търговски договори с Путин .По този начин САЩ ще се почувстват изолирани в отношенията си с Русия а ЕС ще спечели силен съюзник в търговската война с Америка.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ Е МНОГО ХИТЪР!!! ХЕМ ПОДПИСА БЕЗМИТНО ХЕМ Е РЕШИЛ ДА Е САМО БЕЗМИТНО КЪМ ЕС :DРАЗТРОГНЕТЕ ДОГОВОРА СЪС САЩ ЗА БЕЗМИТНОТО!!! АМАН ОТ ИНТРИГАНТИ И ИЗМАМНИЦИ КАТО ТРЪМП ИНТЕРЕСЧИЯТА ХИТРУНГЕЛ!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак до oldsв франкфурт всеки 5 е туземец
24
2
 
5
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Анонимен 12Няма как държавите да се затворят и да не търгуват изобщо, просто защото не всяка държава има всички необходими ресурси за т. нар. "хармонично развитие" на своята икономика.
23
0
 
7
 
! Отговори
Поп Грую преди 6 години
Полковник Тръмпенко действа по плана! А Питин доволно се хили...
22
2
 
4
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ИСТИНСКА ЛОША НОВИНА........
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и все пак
20
5
 
9
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Целта на Тръмп е да наложи мита най-вече на Китай, ама така че да не излезне че Китай е нарочен. Така че ще има сума ти изключения, той си го каза ама кой да слуша..
19
2
 
16
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 6 години
Започва се с търговско съперничевство, после то прераства в повече от това - започват се нападки от всякакъв тип (това вече е започнало и го има). Рано или късно, чашата прелива и се започва с удари под пояса - и това вече го има, следват словесни нападки, преговори, ембарго, икономическа блокада -------> а тя води до военни действия, първоначално с пошляпване по китката, но това разбира се няма да промени нищо ----> фаза 2, брутална интервенция :)) брат брата убива - историята го доказва :))
18
4
 
3
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Продължение: По правилата на ВТО дотации не се допускат, но европейците се правят на тарикати "Мчи то това не е дотация, а данък, а в правилата на ВТО нищо не се казва за данъци" Затова сега европейците и газ пикаят.