Мъск настоява: Колонизацията на Марс – приоритет

Първият годен за полет кораб ще е готов до 1 година
12 мар 2018 13:00, Бойчо Попов
85
Мъск настоява: Колонизацията на Марс – приоритет
снимка: Getty Images News

Хората трябва да приоритизират колонизацията на Марс, така че човешкият вид да може да бъде запазен в случай на Трета световна война, заяви основателят на SpaceX и Tesla Илон Мъск в неделя.

"Важно е да имаме самозареждаща се база на Марс, защото е толкова достатъчно далече от Земята, че [в случай на война] е по-вероятно да оцелее, отколкото една лунна база", каза Мъск по време на конференцията South by Southwest (SXSW) в Остин (Тексас) - само дни, след като американският президент Доналд Тръмп обяви плановете си да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, в опит да обезвреди нарастващото ядрено напрежение.

"Ако има трета световна война, искаме да сме сигурни, че има достатъчно представители от човешката цивилизация някъде другаде, за да я върнем обратно и да съкратим продължителността на тъмните векове", каза Мъск, като отговори на въпросите на своя приятел Джона Нолан, създател на телевизионното предаване Westworld.

SpaceX работи върху превозно средство, което ще отведе хората до Марс - 100-метров кораб с кодово име BFR (Big Fucking Rocket). Но изграждането на колония ще изисква „огромни предприемачески ресурси“, призна още Мъск.

Той също така се противопостави на предположението, че планетата може да бъде „някакъв спасителен изход за богати хора", като подчерта рисковете от мисията: „Това ще бъде подобно на рекламата на Шакълтън* за изследователите в Антарктида: „Трудно, опасно, и доста добър шанс да умрете, но и вълнение за тези, които оцелеят“.

"Няма много хора, които да искат да отидат там в началото", каза той, добавяйки, че с течение на времето колонията "Червената планета" ще бъде гостоприемна и ще има „страхотни барове", правейки игра на думите с Mars bars.

Вижте какво мисли Мъск за двете си по-известни компании в продължението на материала на Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
6
 
! Отговори
Муск преди 6 години
ако хората са толкова примитивни да си съсипят родната планета, на следващите няма да е различно...
46
5
 
5
 
! Отговори
Вру за деньги преди 6 години
Трета световна война няма да има защото Путин има ракети с ядрени двигатели които могат 6 месеца да обикалят земята на височина 50м, кинжали които се забиват в американските самолетоносачи с 20000 км/ч и лазерни оръдия на геостационарна орбита които с едно натискане на бутончето "Лазер" на ядреното куфарче ще изпепелят Пентагона и Белия дом за десети от секундата.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите медии не отразяват космическата новина на "братска" Украина. Украина предложи на Австралия да построи космодрум на тяхна територия и заедно да изстрелват ракети от там. Според украинците, само липсата на космодрум спира тяхната космическа програма, иначе можели да полетят още утре.
44
1
 
4
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 6 години
Ако не владееш микрокосмоса, НЯМА КАК да овладееш макрокосмоса. Херметичен принцип. Традиционната медицина на може да лекува БРАДАВИЦИ (!!!) - от спец.-лекар го знам, - а те тръгнали да "покоряват" космоса. NO WAY. FORGET IT! Иначе казано, ако не можеш да двигнеш 20 кг., къде си тръгнал на състезание по щанги, където вдигат над 200 кг.? Смях...
43
1
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Браво.... и всички в бели панталони!!!
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъск е фокусникът на века. Измъква милиарди от бюджета на щатите, без дори да е показал един фокус, като изключим пълната безсмислица с пращането на кола в космоса и протоип на капсула в тунел, която разви 300км/ч, но пък щяла да развива 1200.
41
2
 
13
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Евала бе Мъск,ти си новия хай-тек Остап Бендер!Да измъкваш пари от държавата не е чак толкова трудно,обаче от богати хора-това си е висш пилотаж!Иначе дразнителите ги намира перфектно-сега впрегна актуалната тема за Трета световна война,щото тая с високотехнологичните джаджи се поизчерпи,а и китайците почнаха да ги правят на половин цена.Иначе е прав да дава зор-след 5-6 години в САЩ няма да ги има тия пари,сега е моментът да изкрънка нещо!
40
1
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
не мога да разбера защо Марс...това ми прилича на следното: "защо си купи тези обувки?"...ами защото магазина беше много близко!...
39
1
 
8
 
! Отговори
Бръснача на Окам преди 6 години
Защо ти е да запазваш възможността за завръщане на цивилизация, която се е самоунищожила бе Мъскин?? Или викаш "Бол пари имам , ко да ги прая?! Колата я пратих вече, за друго не се сещам"
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия що се правят на ударени. Че на Марс има много отдавна човешки артефакти и съоръжения.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как инвеститорите са спечелили техните милиарди? От къде са ги придобили? Следа като ги трошат милиардо по такива мушмороци като Мъск, от къде ги имат тия милиарди?
36
3
 
3
 
! Отговори
сс преди 6 години
ще дръпне парите на инвеститорите убеждавайки ги за рая на марс, ще направи някое хвърчило за някой друг милион което ще се взриви по време на полета и ще каже ми това беше претърпяхме неуспех, вие си изгубихте рисковата инвестиция от милиарди (нищо че аз не съм ги вложил всичките) и така не от България тези схеми веднага ги надушваме не сем американски шматки
35
4
 
9
 
! Отговори
Хахах преди 6 години
Тия кравари до луната не можаха да идат пък сега щели на Марс да ходят. Че и колония щели да правят там. Хахахахаха Мъка мъка.Явно обикновените американци са много прости щом се хващат на такива басни и приказки за лека нощ. Мъск буквално им бърка във джобове и чрез данъците си взема (бере си ахахах) колкото му трябва а краварите му викат thank you.
34
2
 
5
 
! Отговори
Цуйко от Шилково преди 6 години
На Марс ше има ли барем вечер по една мастика с шопска салата и кебапчета с биричка? Щот ко нема, не влазям в ракетата!
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давайте! Целият елит да се изнесе на Марс, а ние тука, знаеш как ще си живеем без тях? Екстра!))))
32
5
 
8
 
! Отговори
Симо преди 6 години
нека Мъск взема парите на инвеститорите на вас кво ви пречи, да. е са ваши тия пари? А й да са ваши. ама никакво значение поне той ги ползва по предназначение за прогреса!В SpaceX има много руски ракетни и космически инженери което обяснява успеха на компанията :-)Ейййй мишоци кво коментирате като нищо не знаете???Това което не може да стане в рассия може в АМЕРИКА!!!А вие сте да ви извозят отатък Марс щот вие Тошко акъла :-)
31
4
 
6
 
! Отговори
Човек преди 6 години
Кой има право да говори от името на Бога?
30
2
 
12
 
! Отговори
До Мъск преди 6 години
Имаш още един хоризонт преди Марс - "Тунела под Петрохан"!
29
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Има два проблема пред колонизацията както на Луната така и на МАРС1. Радиация - слънчева като свръх наличие на Луната и недостиг на МАРС и постоянната а възможно и да е променлива КОСМИЧЕСКА РАДИАЦИЯ която за разлика от Слънчевата идва от 360*360 градуса - тоест корабите трябва да мъкнат НАДЕЖДНА радиационна защита а това са тонове излишно тегло - респективно гориво и енергия2. Хидропоника - дали може хора само на храна от тази технология да оцелеят(БЕЗ СЛЪНЦЕ)3. Живот при ниска гравитация???
28
3
 
9
 
! Отговори
**** преди 6 години
Този да не стои и да чака тука,ами да заминава и да колонизира,че да не би някой друг да го изпревари.