Какво представлява "Новичок", с който е отровен агентът Скрипал?

Съставните му части са отровни селскостопански химикали
13 мар 2018 09:15, Елка Василева
207
Какво представлява "Новичок", с който е отровен агентът Скрипал?
Снимка: Reuters

Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в английския град Солсбъри, предаде Ройтерс.

Ето какво представлява това бойно отровно вещество:

Още по темата

- Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок" (в превод: "новак") е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

- Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала "Новичок" или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

- Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

- Химикалът "предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване", заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. "Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени", добави той.

- Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе. Асанж ако напусне посолвството в Еквадор как ще го отровят в САЩ при демокрацията - демократичен отровен газ или ще му инжектират или демократична отрова в кръвта като преди това го демократично го вържат в специална демократична камера за демократични екзекуции?
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предателите винаги получават заслуженото.
70
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че една отрова може да се прави във всяка кухня, не оправдава употребата й от империята на злото Русия !
69
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за азбуката, азбуки много, руснаците и друга щяха да си изберат, ама пари нема, пари, нема пари за леп! Ако не са руснаците да идват да им сменяте мpъcните чаршафи и да им слугувате ще си умрете от глад, нема пари и нема леп за вас мизepници, а вие си давайте азбуки и компютри и на ескимосите ако искате.
68
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата стъпка от режисираната от САЩ и Англия постановка " Скрипал" е Колин Пауъл да се появи с епруветката с белия прах за пране и да се развика, че това е химическото вещество с което са отровили Скрипал.После бакалина от Ковънтри, шеф на СЦНПЧ ще пусне тънка миризлива новина, че в Сирия Асад ползва същата химия!Накрая " белите каскети на шорош" ще пуснат режисиран клип с много специални ефекти за доказателство!Горе долу това го въртят нон- стоп западните медии, политици и Сорос!
67
16
 
5
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Евроатлантическата ориентация на България няма алтернатива!България е достоен член на ЕС и НАТО!Русия е враг на България, нарушава въздушното пространство, води хибридна война, спонсорира антибългарски партии, прокарва енергийни корумпирани проекти, които заробват българския народ!Агент Гай Паркър!ЦРУ!!!
66
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал"Вероятности много. Всичко е вероятно. Вероятно на Юпитер или на съзвездието Касиопея има наченки на живот. А факти?
65
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мумията ръси отрова над Света !На *** е да задмине дядо си Сталин !
64
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руския патриарх Кирил добре го каза, без значение дали е бил " ченге"!Че ние у нашата си история много се гордеем с българските победи на българските царе- цар Симеон, цар Калоян, цар Иван Асен 2 и т.н.!И сега, ако почнат разни да твърдят, че всъщност това не са победи на българските царе, българската държава и народ- а са спечелени победи от кумани, авари, хазари, наемници гърци и т.н., то ще се окажем без българска история!Да не говорим за азбуката създадена от византийци Кирил и Методи!
63
2
 
26
 
! Отговори
Комплексар преди 6 години
След историята с химическите оръжия на Садам, дето САЩ и Англия до ден днешен не са ги открили, но попиляха Ирак и върнаха забрадките, кой им вярва вече? Аааа! А какво стана с разследването на сваления пътнически самолет над Украйна? Едно е безпорно, че е безумие или гнусен цинизъм да разрешиш въздушен коридор над територия, на която се водят бойни действия с авиация и противовъздушна отбрана. Всичко друго са хипотези.
62
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе. Какво става с разпадането на Русия? Разпадна ли се вече, или ще се разпадне до следващата седмица, най-много до месец-два?
61
22
 
7
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Русия е враг на България!Въпроса е затворен!Руският патриарх и цигарен бос дойде и се изгаври с българските институции , национално достойнство и чест!Великобритания, САЩ и Израел са стратегически съюзници на България!Агент Стивън Боулз!ЦРУ!!!
60
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропагандата сред овцете е много силно оръжие. В коя нормална демократична държава ще се хвърлят обвинения, преди да е доказано дадено престъпление? Освен България се оказва, че това са Великобритания и САЩ - уж най-старите демокрации. Презумпцията невинен до доказване на противното явно отдавна не важи в тези страни.
59
0
 
11
 
! Отговори
До Her Heffen-ИВАН преди 6 години
Защото мога да съм тук. Както и западняците могат. Аз не съм фен на СССР и не извъртай това което съм написал в твоя полза. Руските пари на запад са цял океан. Така е и с Китайските. Вземи разбери какво е City of London Corporation и какво извършват за насъщния. Тук никой не пита англичани и германци защо си купуват къщи в източна Европа нали са комунисти.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев винаги се пише агент на ЦРУ и като такъв ще ни каже истината. :)
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА ДА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ТОЧНО ПОМАГАЛА НА РЕЖИМА В РУСИЯ КАТО ИМ ОТСТРАНИЛА НЕУДОБЕН АГЕНТ :DЕДНО КЪМ ЕДНО СА СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ!!!
56
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преизбирането на Путин явно ги изкарва извън равновесие. :)
55
22
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 59 (Натовец),Аз пък предлагам, щом според Путин, Крим е завинаги руски, да се увеличат санкциите и да се конфискуват всички задгранични имоти и авоари на руснаци. Всеки до един - те не заслужават снизхождение и милост!!
54
0
 
1
 
! Отговори
ХАХАХ преди 6 години
аве понеже тия лосион не ги лови...
53
1
 
10
 
! Отговори
СМЯХ преди 6 години
а Софийският ...НОВИЧОК.....ВИЕТНАМСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ