Какво представлява "Новичок", с който е отровен агентът Скрипал?

Съставните му части са отровни селскостопански химикали
13 мар 2018 09:15, Елка Василева
207
Какво представлява "Новичок", с който е отровен агентът Скрипал?
Снимка: Reuters

Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в английския град Солсбъри, предаде Ройтерс.

Ето какво представлява това бойно отровно вещество:

Още по темата

- Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок" (в превод: "новак") е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

- Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала "Новичок" или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

- Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

- Химикалът "предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване", заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. "Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени", добави той.

- Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
6
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Бобитъй де аз кво казвам? антидот не че е нямало, антидот няма, най вероятно. спецслужбите не си представяли? тва да не е кръжок авангардисти според тебе...седи си майор михов и си представя .. тотално читалище.
91
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Изгъ рбич Задв ратянколега Гафът в Норд Ос стана защото спецслужбите не си и представяха че някой може да хване на веднъж няколко стотин заложнициЛинейки и екипи е имало достатъчно Нямало е достатъчно АнтидотДаже се е стигнало до АБСУРДА да не казват на докторите с какво точно са се надишали пострадалите.
90
9
 
1
 
! Отговори
Пиер Блек преди 6 години
Черен пиар не значи лъжа, а истина, каято е неприятна. Само да уточня.
89
5
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До какво представлява?речи го тва на роднините на жертвите от "норд ост" дето изпукаха като кучета на асфалта, докато дойдат линейките
88
21
 
11
 
! Отговори
ondarei преди 6 години
Гадна и нагла *** са руснаците. Която държава е тръгнала с тях не е прокопсала. Сега и на глупавите албионци почва да им просветва ,че с мръсните им пари приеха и мръсните им номера.
87
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С други думи: Твърде вероятно, малко въможно, и досега не срещано явление.
86
9
 
13
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен106а за бомбардировките втората световна, по време когато даже не сме били официално част от противниковия алианс , извинение кога? кви братя са ти хората, които са се опитали с вероломно нападение да предотвратят съединението? руснаците имат хиляда филма за брестката крепост, ние нямаме един за това, как набиваме кофата на "братята". завирай се под камъка, от който си излязъл
85
4
 
16
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
Чета тук и се смея с глас! Говоря за коментарите! Русия ни била враг, САЩ и Великобритания са ни враг и прочее простотии! Абе смешковци, *** я пораснете! Ние нямаме приятели или врагове! Има само такива, които искат да ни използват! И това включва и трите държави споменати от мен по-горе!
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевАгент Гей Паркър от ЦРУ, знаеш ли, че омръзна на публиката с тъпните си? Искам едно просто нещо - кога руснаците нарушиха въздушното ни пространство? Когато не пуснахме руски самолети през гадната война срещу братята-сърби през 1999 г. или не пуснахме самолета на вицепремиера им Дмитрий Рогозин?
83
7
 
4
 
! Отговори
Батенберг преди 6 години
До Анонимен99я да прокоментираш едни 70 милиона златни франка дето сме си платили съединението на братушките? застраховка ли е или инвестиция в бъдещето?
82
0
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Добре де човека е бил двоен агент.Такива рядко умират от старост.
81
12
 
6
 
! Отговори
русофил=изменник преди 6 години
Редно е русофилството да се наказва също като предателство към родината с доза "Новичок". Ако съдя по коментарите русофилите са съгласни да пийнат малко бойно отровно вещество с чая си.
80
0
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Амониева Силитранобовранец, хората със селитра за риба ходят. наркоманска работа, дай им да се надишат с пушилка и да плямпат глупости по форумите
79
1
 
3
 
! Отговори
Амониева Силитра преди 6 години
Ам димките по мачовете да не са полезни за дишането .Малее какви димки съм правил със тор -направо та убават .
78
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Империи на злото са точно САЩ и Великобритания!"-------------------------------------------------Съгласих се, но аз бих го преформатирал в империи на злото са Малкобритания и ФАЩ.
77
12
 
9
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
76
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележете, че Русия приключи унищожаването на запасите си миналата година, а САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси. Обърнете внимание на словосъчетанието "финалните етапи"! Колко на брой са тези етапи? Не се уточнява, но постоянно слушаме оправданията, че няма пари за финалните етапи.
75
5
 
15
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Поредната случка се вписва ИДЕАЛНО в общата кампания срещу РусияОбвиниха Русия за допинг(но няколко години Англичани вземат всички проби в Русия и не намират допинг)Спряха Лидерите за олимпиадата и им преразпределиха местата - Съда ги оправда- едно ИЗВИНЯВАЙ нямаше и НЕ ГИ ДОПУСНАХА ВЪПРЕКИ ВСИЧКОНякой подхвърли допинг вещество създадено в СССР на Кърлингист - като е доказан еднократен прием и то минимален(допинг и Кърлинг Магаре и космос)И поредното отравяне на бивш СССР/РФ предател във ВБ
74
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
кво е кво е ..."успешната" операция Норд-Ост. те тва е. некви агентури си мерат патериците предизборно и са намерили кой е безплатно да очаткат.
73
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Империи на злото са точно САЩ и Великобритания!