София към Анкара: Границите са утвърдени с договори!

"Всяка държава с дълга история има широки духовни граници"
14 мар 2018 08:50, Елка Василева
168
София към Анкара: Границите са утвърдени с договори!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.

С тези думи външното ни министерство коментира думите на турския президент Реджеп Ердоган, че Кърджали е в "духовните граници" на Турция.

Още по темата

В позицията на външното ни министерство се казва, че ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните.

От МВнР обаче припомнят, че в действителност днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане.

България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори, отбелязва външното ни министерство.

Ердоган заяви на 11 март в реч в град Сакария, намиращ се в Северозападна Турция, близо до Черно море: „Искам лично от моето име и от името на турския народ да поздравя братята ни в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, България и Румъния”.

"Пращаме нашия поздрав на всички страдащи и потиснати наши братя в Сараево, Скопие, Ксанти, Комотини, Кърджали и Мостар", каза Ердоган и подчерта: "Тези градове физически са разположени в други страни, но те са част от нашите духовни граници. Същността на Турция не се побира на 780 хиляди квадратни километра", заяви турският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
8
 
! Отговори
Въйййй преди 6 години
Само не знам кво толкова е казал?Духовни граници, а не физически,но в София чакат някаква сламка от нийде да се хванат за нея и да отклонят вниманието на народеца,че ги тресе яко скандал след скандал...
85
13
 
5
 
! Отговори
вер аллах преди 6 години
Майка турция ни зове!
84
8
 
9
 
! Отговори
бир таман преди 6 години
До чок таман чок зарарС Турция ще се развием най-добре! Те ни отбраняваха от руските агресори!!!
83
4
 
7
 
! Отговори
чок таман чок зарар преди 6 години
До ГогоРусия си е Русия!!! По-далече от Русия и по-близко до Бавария!!!
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не!Всико запона със Югославия а не с Крим ...още тогава Руснаците казаха на европейците и Америка ...не може да се променят така самопроизволно границите в европа !Но нееее ....европейците го направиха ...субсидираха с пари и потдържаха полит. и финансово ...даже въоръжиха хърватите да се бият срещу сърби и босненци
81
7
 
10
 
! Отговори
майорски преди 6 години
От 3 години Ердоган провежда "Турски Възродителен процес" , подобен на този който бай тошо направи ...само е той ги прибира/избива в турските затвори. Гони кюрди от изтона турция.... сирийци от Сирия ...Историята няма да му го прости !
80
3
 
5
 
! Отговори
историк преди 6 години
До Анонимен КАКВО ДА ЧАКАМ ЗА ДА ХОДЯ В ТУРЦИЯ КАТО СИ ЖИВЕЯ В ТУРСКА АВТОНОМИЯ???? За сведение всичко превзето от Русия си остава владение на султана!!!!!!!
79
3
 
5
 
! Отговори
1111 преди 6 години
Президента,или Борисов да поздравят нашите братя от турска тракия и готово.Този е като всички предишни кандидат-императори от местно значение,рано или късно ги удрят по ръчичките,сядат си на ***,и ако държавата му не изпадне в колапс,свръхамбициите я докарват до загуба на територии.
78
4
 
14
 
! Отговори
обективен преди 6 години
Защо не коментира за духовните граници на Кюрдите , 40 милиона разположени на територията на Турция , Ирак и Сирия ??
77
1
 
7
 
! Отговори
Гого преди 6 години
До 82 Приятелю, това че ние с теб си пишем в момента е доказателството! Кирилица!!!
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално изказване на един патриот, какъвто е Ердоган. Ако наш Боко беше патриот и той щеше да прави подобни изказвания, но предпичта да се навежда пред западните си господари.
75
3
 
16
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Нашите турци потиснати!? Тоя не е в час , хората си живеят нищо и никой не им пречи и едвали искат да имат нещо общо с турция (интелигентната част от тях)
74
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГогоЯ покажи някакво свидетелство, че тия славяни са съществували.Някакво светилище, храм, оръдие на труда или съд, връх на стрела ... такива неща.Всичко, което е открито е тракийско.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СЪ НАМИ БОГЪКога, че за сега най-голямата джамия в Европа е в Москва и Ердоган и Путин я откриха заедно?
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е същия като Путин.Надъхва разни *** с глупости за воини и превземане на територии за да не обръщат внимание на неуредиците и беднотията около тях.Турция не е само Истанбул , Анкара и курортите.
71
6
 
9
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Русия, великите славянски братя, никога няма да обърне гръб на България!
70
3
 
12
 
! Отговори
СЪ НАМИ БОГЪ преди 6 години
Ер......... много добре знае, че православния кръст отново ще се извисява над Константинопол, и то точно при неговото некадърно управление! И в момента той агонизира!
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68Вижте патриотите, тихи и кротки като агънца! А помните какви аслани бяха срещу думите на руския патриарх, че нРусия ни е освободила.Не си разбрал.Хората бяха против отказа на агент Гундяев да се споменават заслугите на войните от други държави, които са се сражавали за България.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Крим е руски . Помагачите на Ердоган твърдят обратното Нещо се бъркаш.Помагачите на Ердоган твърдят същото.Все пак Владко и Таип са приятелчета откак Су24 беше свален.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Първа здрава мисл