Случаят Скрипал: Има ли схема на Кремъл?

Покушението не успя да изолира Обединеното кралство
17 мар 2018 09:50, Александър Попов
255
Случаят Скрипал: Има ли схема на Кремъл?
Снимка: Reuters

Сарказъм, подигравки, цинизъм: така отвърна Москва на реакциите след покушението срещу Скрипал и дъщеря му. Нищо ново всъщност: всеки път, когато не може да опровергае фактите, Кремъл ги обявява за западна пропаганда, пише "Дойче Веле".

Каквито и да са били намеренията на хората, поръчали покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, едно те определено не успяха да постигнат - изолацията на Обединеното кралство. Правителствените и държавни ръководители на водещите държави от западния свят - САЩ, Германия, Франция и самата Великобритания - единодушно обвиниха Русия за покушението. Тази сплотеност е важна, тя е необходима.

Още по темата
И за съжаление вече не е естественото състояние - като имаме предвид ролята на САЩ. Но в ситуация като сегашната Лондон трябва да може да разчита на своите партньори. И ето, че може да разчита на подкрепата им.

Кремъл винаги реагира така

Общата позиция на четирите държави звучи много остро - причина за това е самото деяние: „Използването на боен нервнопаралитичен газ от вид, какъвто е бил разработен в Русия, представлява първото нападателно използване на такъв нервнопаралитичен газ в Европа след края на Втората световна война". Това е без прецедент. Остротата се дължи обаче и на руската реакция, която преливаше от сарказъм, подигравки, опровержения и цинизъм. Москва е реагирала така и в други случаи: след военната окупация на Крим и агресията в Източна Украйна, след нападенията срещу болници в Сирия, след намесата в американската предизборна борба. Всеки път, когато не може да опровергае фактите, руското ръководство ги обявява за западна пропаганда.

Президентът Путин очевидно вярва, че „възраждането на Русия като велика сила" е мислимо единствено като вражеско противостоене срещу Запада и неговите институции. Руското население явно гледа с добро око на тази нагласа - и тя постига целта си. Национализмът ще бъде и смазката, с чиято помощ Путин отново ще удължи срока на президентската си власт. Такива са реалностите, трябва да ги приемем. Не можем обаче да приемем машинациите, чрез които Русия се опитва да дестабилизира западните страни и техните общества.

Агресия и сплашване

Илюзия беше да вярваме, че след края на Студената война Русия ще пожелае да стане като „нас". Очевидно няма нищо такова. Под управлението на Путин Русия реши да си върне изгубения статут на световна сила чрез агресия и демонстрация на мускули. И чрез сплашване и брутални мерки срещу всички, които Кремъл е обявил за свои врагове. Както вътре в страната, така и извън нея.


255
Още по темата: РусияСергей Скрипал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 8 месеца
А защо не поговорим за Великобритания? Това не се случва за пръв път, и интересно, че само Великобритания е била инициатор. Помня, че по времето на Горбачов също британците бяха експулсирали руски дипломати, тогава за "шпионска дейност". Горбачов отпрати обратно също толкова британски дипломати от Москва обратно на острова. Татчър не миряса от първия път и отпрати нови руски, Горбачов - същия брой нови британски. И ги попита "Ще продължавате ли?". С това се приключи.
Та нищо ново под слънцето.
216
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
точно-има схема!!
нарисувана е от Путин, но там бяха Шойгу и Лавров! малко по отстрани стоеше още един, ама не го познах.
и схемата е рисуваха с молив!!
ама точно ви казвам.
215
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
дано са платити добре на автора на този ***, такива глупости не бях чел от времената на комунизма.
214
1
 
13
 
! Отговори
Писмата на Джери преди 8 месеца
Сега разбрахте ли защо се води 35години "разследване" за убийството на Г.Марков? Стана ли ви ясно кой и защо го е убил и създал мита за "българският чадър"?
Ето това са наглосаксите! В чист вид.
213
0
 
6
 
! Отговори
Писмата на Джери преди 8 месеца
--->Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите - едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки. Всичко това, което ти говоря, ти вече си го познал. И всичко това аз имам твърдото намерение да напиша в един или няколко романа. Защото нито хората от Радио София, нито хората, които стоят зад тукашните радиостанции, ги е грижа за България и българите!
212
0
 
11
 
! Отговори
Писмата на Джери преди 8 месеца
18-22.02.1977 г., Лондон
Драги Митко,
...От много отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на
практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома
си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай
да изкажеш мнение в „независимия“ вестник ТАЙМС или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, но както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото. --->
211
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има схема на ЦРУ и МИ -6. Скоро ще се разбере каква е.
210
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оставка на националните предатели, окупирали с пропагандата на днес властта в България и водещи я към пропастта.
209
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ултрадесния ортодоксален турски терорист Агджа кой нормален човек можеше да скалъпи, че е вербован от нашите комунисти. Западняците са безцеремонни и безсрамни хибридажии и лъжци. Колкото и руснаците да лъжат не могат да ги стигнат.
208
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Същите вкупом ""вярваха"" във вината на Сергей Антонов и го смазаха Днес никой не трърди че Сергей Антонов е виновен, ама човекът си отиде от този свят.
207
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
212 Има да , така мобилизира електората
206
7
 
28
 
! Отговори
98 преди 8 месеца
Има ли на земята нормален човек с малко разум,който би повярвал,че Путин в навечерието на изборите ще си позволи да инициира тази акция срещу един напълно провалил се двоен агент,напълно безполезен!?Няма логика в твърденията на Мей!Значи той да работи срущу себе си и срещу Росия!Абсурд!Те и за Ирак твърдяха,че има химически оръжия,но се оказа лъжа,за която си признаха по-късно.Това е зловеща провокация на неконтролирани антируски сили,каквито има в Англия още от времето на руската революция.Има
205
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин не е луд да отрови двоен руски шпионин на английска земя точно преди изборите........нито е глупав за да не предвиди, че англичаните ще обвинят него и Русия.
Западната пропаганда много куца................пък и педофилски скандал в Англия..........явно е зле замиследн сценарий на кралицата или на службите в Британия!
204
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отровител е злото джудже. Всички го знаят.
203
1
 
6
 
! Отговори
пею преди 8 месеца
До Анонимен 206
моли се да не фалира, щото както казваше тачър, ще пусне ракетите!
202
2
 
22
 
! Отговори
радев преди 8 месеца
нема начин да нема схема ама, лондонско джендърска
201
1
 
23
 
! Отговори
11 преди 8 месеца
Дойче веле? Всичко изброено беше с думичката "вероятно". Сега я няма, идиотска работа ...
200
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До анонимен

Русия ще фалира-това ще стане.
199
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
а какво ще стане в понеделник русия да спре газта за европа като ответен удар
срещу санкциите дали турция ще ги снабдява интересно ще бьде да гледаме сеир
198
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Схемата е от Великобритания. Те тотално прецакаха БРЕКЗИТ-а, вече това е ясно на всички. Европейците надделяха в преговорите и състоянието на британците само ще се влошава. Те са отчаяни, търсят съчувствие от разни "партньори", искат да бъдат забелязани защото са жалки. Правителството си търси враг. Нямам търпение веднъж завинаги да излязат от ЕС и да не ги слушам повече. Изключително досадна държава - един малък остров на който никой не обръща внмание а пък създава шум като за цял континент.