Бизнес с бедността! Търси се работна ръка – да е евтина!

Предпочитаните кадри: от Източна Европа и съсипаната от кризата Гърция
19 мар 2018 19:45, Златко Желев
101
Бизнес с бедността! Търси се работна ръка – да е евтина!
Снимка: Reuters

Никос Вартимиадис е напълно разорен. Затънал е в неизплатени дългове, а пекарната му е фалирала. Никос, който е на средна възраст и има три деца, споделя злощастната съдба на редица други безработни в Гърция. Захващал се е с временна работа, но постоянна така и не успявал да си намери. Докато един ден негов познат, също безработен, му казал, че клон на японско индустриално предприятие в Чехия предлага работа поне 1300 евро твърда месечна заплата.

Никос и приятелите му подписали договори с местна посредническа фирма. Условията на работа във фабриката изглеждали отлични. Само че реалността се оказала друга, разказва "Дойче веле".

Когато пристигнали на място, Никос и приятелят му с изненадана научили, че ще получават месечна заплата от 540 евро и няма да има никакво допълнително заплащане за наднормен труд, макар че това им било предварително обещано. Бившият пекар и приятелят му отказали да подпишат окончателния договор и незабавно се върнали обратно в Гърция.

За разлика от тях има обаче много други хора, най-вече сред младите, които проявяват истински авантюризъм. \

"От момента, в който ни качиха в разнебитения автобус, който трябваше да ни откара във фабриката, ми стана ясно, че става дума за ужасна измама. Само че когато си отчаян, си готов и за сламка да се уловиш", казва 28-годишната фризьорка Кристина Нери.

Бизнес с бедността

Близо 55 000 агенции по заетостта в Европа всяка година набират евтина работна ръка за ниско платени дейности, предимно в сектора на услугите. Благодарение на тези посреднически агенции работодателите пестят голяма част от разходите за здравни осигуровки, за платен отпуск и прилични битови условия. А бедните и отчаяни от немотията източноевропейци или съсипаните от кризата гърци са заставени да работят при нечовешки условия.

"Държаха ни като роби в мръсни, запуснати общежития, които по нищо не приличаха на комфортните условия от рекламните снимки на сайта на агенцията. А най-ужасно от всичко беше, че не ни осигуриха каквото и да било медицинско обслужване", казва Кристина. Докато работела за Toyodа Gosei Czech, тя се разболяла тежко от грип, а фирмата, която ѝ намерила работата , я заплашила, че ако иска болнични, ще я изхвърлят. Кристина успяла да издържи един ден, но след това напуснала, защото не искала да жертва здравето и живота си.

След срива на икономиката в Гърция през 2009 г. над 427 000 гърци са напуснали страната си, за да търсят работа в чужбина. По данни на Националната банка на Гърция, безпримерното изтичане на мозъци продължава и до днес. Гърция е на трето място след Кипър и Испания по брой на младите хора, напускащи родината си.

Очертава ли се подобрение?

Според официалните статистики, безработицата в Гърция, която преди достигаше до 27%, в последно време осезаемо намалява. С ниво от близо 20% обаче, тя все пак остава близо три пъти по-висока от средната за ЕС, която е 8,8%.  Това ще продължи да тласка безработните гърци да си търсят работа в чужбина, а и да стават жертва на криминални фирми.

"Аз веднъж се опарих и повече няма да опитам, но ми е жал  за 18 - 19-годишните, които наивно се улавят в капана на измамнически схеми", казва Кристина.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
1
 
! Отговори
до некъф преди 8 месеца
Това село още ли не е обезлюдяло ??
Така е в малките градове , аз в търново си бачкам за 1100 лв. дреми ми за селяци като тебе. Разбирасе тия пари го получавам след близо 4 години стаж :), но аз почнах от 800 лв
90
2
 
2
 
! Отговори
гърчулятя гърч преди 8 месеца
А у нас как беше по времето на социализма?
Сега поне човек може да си смени работата ако не му харесва.
При социализма имаше жителство и щеш не щеш ще дадеш.
Кат не искаш доброволно - ще е доброзорно. Все социалистически мъдрости.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Некъф - тии си роб, момчто ми! Ела ж Чехия да те видя с 540 евро:)))
88
5
 
5
 
! Отговори
Некъф преди 8 месеца
540 евро е малка заплата ли !!!
Елате в България и най вече в Търговище да видите как се работи за 400-500 лева заплата, а работодателя те кара да се чувстваш задължен да му благодариш че те експлоатира като животно. За справка в ония измислен завод "шишеджам" работят по 12-14 часа на ден за по 500-600 лева всеки ден ако работят по малко часове вземат не повече от 450-500 лева. Ако работим за 540 евро ние ще сме баровци бе господин грък.
87
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната фалшива статия.
Добавили малко гръцки имена за уж по достоверно ...
86
2
 
25
 
! Отговори
Няма оправия преди 8 месеца
Това с ниското заплащане на работниците, спрямо тежките условия на труд и обидно ниско заплащане е основата на капитализма, и за забогатяването на работодателите. Ако не се урегулира със справедливи закони, на богаташа няма как да му спре амбицията да експлоатира по такъв начин. Алчността, както пише и в Библията, е корен на всички злини.
85
1
 
16
 
! Отговори
Хашимото преди 8 месеца
До Дойче Веле

В завода на Тойота ползват "роби",а на Шкода и Ауди как е?
84
1
 
11
 
! Отговори
Бош Лафофф преди 8 месеца
Е па ЕС като са толкова загрижени за гражданите си да дръпнат няколко милярда глоба на Тойота и готово ,а ако заплашат с напускане на Чехия и строене на завод в Албания да се обмити с +10% вноса на коли в ЕС....
83
0
 
29
 
! Отговори
Кое? преди 8 месеца
Гърците евтина работна ръка? ХАХА
82
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бизнеса да се заеме с ромите!
По-евтина работна ръка няма да намери
to4no
81
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Човек вижда колкото и знае и нее ничия институция но ако стане такава такъв ред ще наложи че на повече от половината мястото им нее там колкото корупцията хах не храня даром никои не мие в къщата тия сметки не вървят с вода а тия с телефонните институции успех отивате там където трябва
80
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички роми от махалата отказват да работят. Чакали ,,роботизацията". А пък тя дошла ,,романизацията".Ашколсун ефенди.Машала.
79
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ОБЯВА
Търся си нискотарифен черноработник, който да изпълнява всички мои прищявки по точно трудноизпълними мои указания. Да е млад не повече от 20 годишен, интелигентно- разумен, образован, със стаж минимум 5 години по обявената обява. Ние му обещаваме каляване на нервите в подходяща среда. Направо идвайте, смелчаги!
78
0
 
2
 
! Отговори
Кина преди 8 месеца
... и по-рискова хахаха, че и отдавна не е евтина.
77
0
 
33
 
! Отговори
Стамат преди 8 месеца
"съсипаната от кризата Гърция"
Ха-ха, не я мислете Гърцията, другари "бизнесмени" ;-)
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди доста години,поляци,българи се хващаха за каква да е работа в Гърция,докато се установят и след това се прехвърляха на друга по-добра и по-платена работа.Там плащаха на ден(всеки ден мирокамато) или на седмица.
75
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още малко да обеднеят хората и ще спретнат революция.
Сега ЕС ги спасява фактът, че са си вкарали мюсюлмани-черноработници, които няма да се обединят с православните бедняци, но още малко да се замогне Русия и ще им се стъжни на протестантите, Господ да ги у-бие, дано.
74
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хванахме се със западните джендъри и ще загубим и тази война.. джендърията война не печели.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А и едни дето ми казваха че съм нещо като институция.Господа вие сте срам за тая институция ходете си и оставете хората да работят вие не сте за там
72
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бизнеса да се заеме с ромите!
По-евтина работна ръка няма да намери!