Бизнес с бедността! Търси се работна ръка – да е евтина!

Предпочитаните кадри: от Източна Европа и съсипаната от кризата Гърция
19 мар 2018 19:45,
101
Бизнес с бедността! Търси се работна ръка – да е евтина!
Снимка: Reuters

Никос Вартимиадис е напълно разорен. Затънал е в неизплатени дългове, а пекарната му е фалирала. Никос, който е на средна възраст и има три деца, споделя злощастната съдба на редица други безработни в Гърция. Захващал се е с временна работа, но постоянна така и не успявал да си намери. Докато един ден негов познат, също безработен, му казал, че клон на японско индустриално предприятие в Чехия предлага работа поне 1300 евро твърда месечна заплата.

Никос и приятелите му подписали договори с местна посредническа фирма. Условията на работа във фабриката изглеждали отлични. Само че реалността се оказала друга, разказва "Дойче веле".

Когато пристигнали на място, Никос и приятелят му с изненадана научили, че ще получават месечна заплата от 540 евро и няма да има никакво допълнително заплащане за наднормен труд, макар че това им било предварително обещано. Бившият пекар и приятелят му отказали да подпишат окончателния договор и незабавно се върнали обратно в Гърция.

За разлика от тях има обаче много други хора, най-вече сред младите, които проявяват истински авантюризъм. \

"От момента, в който ни качиха в разнебитения автобус, който трябваше да ни откара във фабриката, ми стана ясно, че става дума за ужасна измама. Само че когато си отчаян, си готов и за сламка да се уловиш", казва 28-годишната фризьорка Кристина Нери.

Бизнес с бедността

Близо 55 000 агенции по заетостта в Европа всяка година набират евтина работна ръка за ниско платени дейности, предимно в сектора на услугите. Благодарение на тези посреднически агенции работодателите пестят голяма част от разходите за здравни осигуровки, за платен отпуск и прилични битови условия. А бедните и отчаяни от немотията източноевропейци или съсипаните от кризата гърци са заставени да работят при нечовешки условия.

"Държаха ни като роби в мръсни, запуснати общежития, които по нищо не приличаха на комфортните условия от рекламните снимки на сайта на агенцията. А най-ужасно от всичко беше, че не ни осигуриха каквото и да било медицинско обслужване", казва Кристина. Докато работела за Toyodа Gosei Czech, тя се разболяла тежко от грип, а фирмата, която ѝ намерила работата , я заплашила, че ако иска болнични, ще я изхвърлят. Кристина успяла да издържи един ден, но след това напуснала, защото не искала да жертва здравето и живота си.

След срива на икономиката в Гърция през 2009 г. над 427 000 гърци са напуснали страната си, за да търсят работа в чужбина. По данни на Националната банка на Гърция, безпримерното изтичане на мозъци продължава и до днес. Гърция е на трето място след Кипър и Испания по брой на младите хора, напускащи родината си.

Очертава ли се подобрение?

Според официалните статистики, безработицата в Гърция, която преди достигаше до 27%, в последно време осезаемо намалява. С ниво от близо 20% обаче, тя все пак остава близо три пъти по-висока от средната за ЕС, която е 8,8%.  Това ще продължи да тласка безработните гърци да си търсят работа в чужбина, а и да стават жертва на криминални фирми.

"Аз веднъж се опарих и повече няма да опитам, но ми е жал  за 18 - 19-годишните, които наивно се улавят в капана на измамнически схеми", казва Кристина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
30
 
! Отговори
до 66 преди 6 години
Заплатите в ИТ сектора са високи защото е невъзможно да създадат толкова инжнери и програмисти колкото трябва.. И отгоре натова е единствения сектор в който няма как да си негоден , защото веднага си личи..
70
0
 
8
 
! Отговори
Тръба преди 6 години
Ушевият *** обаче, няма къде да бяга и ще си го отнесе по пълна програма. Този път отмъщението ще е на световно ниво. Униформичка ли си, жална ти майка!
69
2
 
28
 
! Отговори
Тръба преди 6 години
Балоните са надути до краен предел. Вадят си го от ануса, изсмукват си го от пръстите, ама вече няма накъде. СИСТЕМАТА ще имплозира всеки момент. Ресурси няма! Вариантите им са три. 1: надолу, ама кОпането е трудно, скъпо и евтини бачкатори вече няма. 2: Русия, ама 7 000 атомни бомби + Красная. 3: нагоре с бензиновата бракма дето литъра й е два лева и трябва копане надолу... ха-ха-ха!... След разпадането на глобализма, партньорите ни ще се покрият в петзвездните си бункери.
68
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богатите държави са толкова богати , че взимат половината пари за данъци.. Икономиката е еврейска религия за грабеж , всякакви показатели за БВП и производителност на труда нямат никакво значение..ЦРУ и Федералния резерв раздават парите доколкото си верен шпионин и предател в полза на САЩ. така е в колониите.
67
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е се едно да имаш 20лв джобни и да се храниш в скъп ресторант , как ще стане ?Много хора все плюят шефовете си ...От тях никой не направи бизнес ..опитаха ...фалирахаа и отидаха да берат ягоди. Другото са празни приказки.
66
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента в България има идеални условия за започване бизнес. Сега има много ниши във които държавата не се меси (няма регулация) и съответно бизнеса в тези ниши процъвтява.Всички фирми които изнасят продукция към богатите държави са добре и растат бързо.Проблемни са само секторите където държавата се меси. Колкото по далече от държавния чиновник - толкова по добре.Замислете се защо заплатите в ИТ сектора са 2-3 пъти над средната?
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма какво да смятам,сметни се ти ! Не само да пишеш ей така ,ти от там ли видя заплатите в Германия ?!
64
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такова нещо, като евтина и скъпа работна ръка. Всичко зависи от икономически фактори на дадени държави и сфера. Конкуренция , кадри , приходи и печалби. Ако някой не е съгласен да заповяда да направи фабрика и да дава по 5к заплати. До сега такъв, не съм видял. Видях много дето фалираха, защото в България просто няма пари. Ние сме бедни, без ресурси спали 60 години в комунизъм. Трябва да мине БВП 200 милиарда че да има по сериозни заплати.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сметни данъците колко чисто остават от 3500евро има данъчни и осигурителни калкулатори в интернет, за Германия.
62
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От запада нищо не става това са *** , а джендъра не иска учи нещо трудно и да работи работник , джендъра иска да властва и да е началник , до 10г. целия запад ще се одави в краварски тор
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работиш инженер и вземаш 2000 чисто , това не на мен !
60
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 59 1800евро мръсно работиш .. Работя инженер и взимам 2140чисто 3500евро мръсно.. А ти си най-ниско по хранителната верига ..
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 55Работя в Германия ,със средно образование съм,в опаковачен цех . Обикновен работник съм , заплатата ми е 1800 евро , чисто !
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледни западните лидери и ще видш колко и им добро образованието по-зле са от Борисов бандита.
57
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са митове и легенди , че запада е много образован .. В Германия и както и в България никой не иска да учи за инженер щото е трудно , по физика в университите се влизат слаби ученици и стават слаби студенти без мотивация.. В Момента физика и математика се учи само в Русия.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитърчо, а ако си уморен и добре заплатен ,тогава кое избираш ?! Или само си тролиш ?
55
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 49Ами ходи стачкувай. Никой не те е спрял. Хората на запад от преди 2 века стачкуват че машините им вземат работата. И в крайна сметка машините пак спечелиха. Хората там се научиха да се клалифицират и то не само докато са млади, а през целия си живот. Само вие тук с неадекватно образование и професионални познания на общ работник искате да получавате "европейски заплати". Прочем вас кой ви излъга че сме в Европа?
54
5
 
15
 
! Отговори
Хитърчо преди 6 години
По-добре да си легна гладен, отколкото преуморен.
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да погледнем заплатите в народното събрание ,то там голямо производство пада !Не е луд този който яде баницата, а този който му е дава !
52
1
 
23
 
! Отговори
бубс до истината преди 6 години
колега, истината за да имаме ниски заплати са ето тия:1) управляват ни продажни управници които не милеят за родината а слугуват на мутрите2) българския бизнесмен е мутра или мошеник, който е тясно свързан с хората в 1)3) съда и полицията не функционират, а са комбина с хората в 1) и 2)Абе трудно ще се оправим !