Професии в пенсия: До 30 години без шофьори, готвачи...

Хората трябва да придобиват по-различни умения
21 мар 2018 20:30,
166
Професии в пенсия: До 30 години без шофьори, готвачи...
Снимка: архив Reuters

През 2030 година се очаква 85% от работните места да са такива, които не съществуват в момента. Това каза Светлин Наков, съосновател и главен изпълнителен директор на Софтуерен университет (СофтУни) при откриването на международен форум за бъдещето на труда днес, организиран от социалното министерство с подкрепата на ЕК.

Той прогнозира, че нискоквалифицираните работни места ще изчезват напълно.

Още по темата

"Не са ни необходими работници с елементарни умения, те ще бъдат заместени от роботи", допълни Наков.

Той прогнозира още, че след 20-30 години няма да има професия като шофьор на такси, защото автомобилите ще се движат без шофьори. Ще съществуват и ресторанти без готвачи и сервитьори.

По думите на Наков хората трябва да придобиват повече умения, по-добро и съвсем различно от съществуващото в момента образование, което само възпроизвежда. Ще се появят професии като треньор на роботи, хора, които обучават роботи да станат специалисти по сигурността и други, каза Наков.

Той заяви, че трудът и неговите класически форми изчезват. Според експерта вероятно няма да има нужда и от министерство на труда , защото работа ще има само за висококвалифицираните работници, а хората без работа ще бъдат обслужвани от социалните системи.

"Вероятно ще има министерство на талантите и министерство на развитие на уменията, така си представям бъдещето", каза Наков.

Според него цифровите умения са като езиковите, като грамотността , те не подлежат на обсъждане, те трябва да са налице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Да ви кажа бръснарите бяха изчезнали по едно време, но сега пак са на мо.да бръснарниците в големите градове... Кой ли би се доверил на робот да му оформя брадата с ножче, ами ако ми клъцне сънната артерия, жена ми после кого ще съди? Производителя на робота ли, собственика на салона ли? :D Та аз си мисля, че има доста хляб да изядем до роботизиране...първо да излезем май от 30 годишната криза, пък тогава да му мислим.... А до тогава добре забравеното старо пак ще е на мод,а като бръснарниците. :)
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че Светлинчо не е наред - ясно. Ама и Борянка кукнала , та спами наред.ХАХАХА Ей, не се научи ,ееейййййй(цитат)
96
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малииииии тоя Наков ск мисли, че света започва с него. Трююююю язък. Не било тъй.А и тия в министерството на труда не знам как са спали тази нощ. От уплАх.Та.....преди 30-35 г. в детството ми попаднах на брой от списание "Космос"( Наков ако не знае накво е да провери)И там пишеше, че ДО КРАЯ НА 20 ВЕК ХОРАТА МАСОВО ЩЕ ПЪТУВАТ В КОСМОСА и ще живеят на други планети.Е, още не живеем. А и с тия темпове.....
95
7
 
7
 
! Отговори
да преди 6 години
на който не му харесва България - границите са отворени - успешно мизеруване в чужбина ви пожелавам
94
10
 
3
 
! Отговори
да преди 6 години
на който не му харесва България - границите са отворени - успешно мизеруване в чужбина ви пожелавам
93
5
 
16
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Миличък, дори и да има роботи (в което силно се съмнявам),и те ще избягат от България!
92
1
 
14
 
! Отговори
л преди 6 години
а ще има ли и ровоти депутати
91
9
 
14
 
! Отговори
Камиони преди 6 години
Как робот ще смени задна гума на диференциала на влекач или как ще кара в Скандинавия или Аляска, където условията се променят с всяка минута лед, киша, пресен сняг, как ще преценя дали да натисне спирачка или да върне скорост за да не се завърти.Интересно ми е как робот ще затяга коланите на товара, след като го натоварят, как ще знае къде да спре, къде ще има своодни места.А най-интересно ми е как ще намира забутаните адреси, като дори през 2018-та много от фирмите едвам се намират с навигация
90
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4/5 от света живее с по малко от 1 долар на ден.Няма толкова евтини машини.
89
3
 
16
 
! Отговори
друсалка преди 6 години
... и аз искам от хапчетата които ги пие тоя.... 😀😁🙈🙉🙊
88
7
 
25
 
! Отговори
аналатик преди 6 години
Това е толкова смехотворно!Колкото и самият говорещ!Питам се какви умения има той , за да дава прогнози!И най - вече определения!Как разбра , че да си водач на тежко-товарен камион , трябва да имаш "елементарни" умения, или да си готвач?Готвач съм и аз , ама в къщи!Дето няма как да отровя 20-30 човека!Ама мога да отровя 100-200 хил. щото правя бира в известна марка !Няма как да стане!Робот ли, ще ме замени?Тоя не знае за какво говори!
87
5
 
4
 
! Отговори
Nakov преди 6 години
idi na lekar bre
86
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги видим роботите как ще плащат данъци
85
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в автоиндустрията и някой други отрасли от години има роботи които боядисват заваряват просто техниката се развива с времето и машините стават по усъваршенствани с повече функции...вече не съществуват професии като коминочистач библиотекар и фенерджия ...пишеща машина имаше в администрацията до преди 15 години сега има компютри но пак някой натиска копчетата
84
2
 
7
 
! Отговори
без паника преди 6 години
това е само предположение всички го приемат това лично да технологиите се развиват но винаги ще има шофиори и готвачи както и почти всички останали професии (библиотекар и фенерджия коминочистач нема вече)...Идеята за роботи които да помагат на хората има още в древноста :пеещи кукли задвижвани с вода ал джазари 12 век , леонардо давинчи с неговите механизми до уестингхаус първия хуманоиден робот
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...Не са ни необходими работници с елементарни умения...Той прогнозира още, че след 20-30 години няма да има професия като шофьор..."Този май следва пряката логика като *** в джунгла, елементарни хора=елементарни умения. Професионалните умения са като зарзавата, няма прости марули или умни моркови. Всички умения са важни според момента, например като тези свързани с оръжие. Има такива умения които се усвояват за по кратко време и не изискват допълнителни усилия.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми няма да бачкаме и паричките ще са повече без работа. Раждаемост ще скочи и ромите ще намалеят.
81
1
 
25
 
! Отговори
борислав преди 6 години
2030 година е само след 12 години ,ще има и шофьори и сервитьори.Това за роботите ни го приказваха в гимназията през 1974 година. Светлинчо му се иска да изкарапари от въздуха.***.
80
2
 
0
 
! Отговори
не сте добре преди 6 години
не на гимнастички на деца налитат някои деградирали перковци
79
2
 
1
 
! Отговори
,,англичани,, преди 6 години
да си препрограмират секс гнусотите им жалки джуджета