Саддам Хюсеин го няма! Но какво ще отсъди историята?

Светът отбелязва 15 години от началото на войната в Ирак
21 мар 2018 22:00, Красимир Ангелов
123

Американски войник наблюдава как бива премахната статуята на Саддам Хюсеин в центъра на Багдад. Датата е 9 април 2003 година. Снимка: Reuters

На 20 март светът отбеляза една противоречива годишнина – 15 години от започването на войната в Ирак.

В 3:30 часа българско време на 20 март 2003 серия от силни експлозии разтърсва централен Багдад. Малко след това президентът на САЩ Джордж Буш обявява, че е заповядал извършването на атаката, като крайната цел е свалянето на режима на Саддам Хюсеин, за който има съмнения, че има и създава оръжия за масово поразяване.

САЩ и Великобритания атакуват Ирак по въздух, суша и море, подкрепени от Австралия, Дания, Полша и Испания. Започването на войната обаче е силно критикувано от редица държави.

Същинската част на войната продължава малко повече от месец и в крайна сметка успява да изпълни една от целите си - сваляне на режима на Саддам Хюсеин, който след като се укрива известно време, е заловен и осъден на смърт.

Съюзниците обаче така и не откриват запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане. А напрежението в Ирак под една или друга форма продължава и до днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
15
 
! Отговори
АГЕНТ ЧИК-ЧИРИК-ЦРУ преди 6 години
НИЕ ДОНЕСОХМЕ АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ НА ИРАКЧАНИ И ТЕ С ЖЕЛАНИЕ ПРЕГЪРНАХА НАШИТЕ ЦЕНОСТИ--ИРАК ВЪРВИ УВЕРЕНО ПО ПЪТЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА--ПРЕВЪРНАХМЕ ЕДНА ИЗОСТАНАЛА ,ФЕОДАЛНА ДЪРЖАВА В ПРОЦЪФТЯВАЩА И БЛАГОДЕНСТВАЩА ИКОНОМИКА--НИЕ СМЕ ВЕЛИКИ-КЪДЕТО СТЪПИМ И ТРЕВАТА НЕ НИКНЕ...
66
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е да освободят руснаците от Путин.
65
0
 
2
 
! Отговори
До 82 преди 6 години
Ти май не помниш коя война за какво беше.
64
1
 
13
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
САЩ не нападат....те освобождават...когато американски сенатор пр.ъдне мирише на рози...
63
0
 
11
 
! Отговори
Лъжи преди 6 години
Само не мислете че беше грешка. Имаше даже един инспектор английски от ООН който официално каза че такива оръжия няма . 2 седмици по-късно се "самоуби"
62
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Садам напада Кувейт. Това го припомням на русофилите. Ако Ердогон нападне България ще се молим на Сащ да ни защити.
61
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че бяха американците да махнат Садам. Трябвало е едно време да ни освободят по времето на социализма.
60
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше да нападнат и Русия когато Русия анексира Крим.
59
0
 
12
 
! Отговори
САЩ и Uk престъпници преди 6 години
Престъпление към човечеството . Това беше войната в Ирак. 1 000 000 са загинали за времето на американската окупация в Ирак.
58
0
 
7
 
! Отговори
Gotti za Kadafi преди 6 години
Okaza se che kampaniata na Sarkozi e finnsirana s 50miliona ot Kadafi...
57
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То няма нужда от история, и днес се вижда че американските и английски окупатори превърнаха една нормална и спокойна страна в развалина и база на терористи, съсипаха милиони човешки съдби, и заложиха взривоопасни политически мини в региона за десетки години напред...
56
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** Тони Блеър се кълнеш, че има химически оръжия!Дано клетвите му го стигнат!А САЩ по този сценарий колко страни разориха и ограбиха?Някой казва, че някой е направил "нещо", атакуват го и докато всички се усетят , всичко е приключило! МАлко ми прилича на друг един метод blitzkrieg. Явно за това им викат ФАЩ.След В.С. война по програма кламер САЩ изкарват хиляди нацисти от Германия в САЩ и им дават нови самоличности, вместо да са изправени на съд .
55
16
 
4
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Тероризма е продукт на Америка.Тероризмът е продукт на КГБ и Русия . Тя има вековни традиции в тероризма и когато видя че не може да победи в Студената война прибягна до това старо изпитано средство
54
2
 
38
 
! Отговори
se преди 6 години
Великобритания...Отново задкулисие и в тези дни на британците.Те са в основата на всички беди на планетата ни в последните 300 години.
53
5
 
42
 
! Отговори
Без име преди 6 години
Светът ще стане по-добър,ако Америка признае грешката за свалянето на Садам и спре да налага демокрацията със сила.Тероризма е продукт на Америка.
52
2
 
45
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
САЩ са паразитна държава - впиват се като кърлеж в ресурсите на някоя слаба държава и като я изцедят до дупка просто се местят в друга!
51
4
 
70
 
! Отговори
@ преди 6 години
Битка за ресурси. В случая за нефт.За това "демократизираха" Ирак и Либия, затова опитаха и още опитват в Сирия.Ирак на Садам и Либия на Кадафи имаха стандарт на живот който минаваше повечето западни демокрации. Но имаха и много нефт, а им мина през ум да го търгуват и в други валути, не само долари.Тези войни с нищо не се различават от колонизациите в Африка и Америка. Идват англичани, испанци, французи, избиват местното население и окупират страната.Света не се е променил.
50
3
 
67
 
! Отговори
Гнидю преди 6 години
А колко от вас знаят, че всичко построено в Ирак , Либия и други конфликтни държави беше строено от българи? Имам познати които плакаха когато видяха бомбардираните магистрали в Ирак. Те са ги строили - Главболгар Строй. След Виетнам Хамерика само руши.
49
3
 
61
 
! Отговори
Sonq преди 6 години
Като съм срещала американски войници по света, които имат бази някъде си, съм останала с впечатление за тях, че са изключително *** ( не че нашите не са де) и че те ама наистина вярват че помагат на хората. Казвали са ми как спасявали малки деца от глад и жажда, ама те тези деца благодарение на тях са гладни и жадни
48
2
 
39
 
! Отговори
Sonq преди 6 години
Работех при иракчани, които бяха с арменски произход в Англия. Хората много ми помогнаха, повече от роднините българи. Мъжът се е грижел за доброто прекарване на шапкарите в иракската армия. Цялото им семейство се е разпръснало по света, та те са ми казвали, че по времето на Садам са били богати, щастливи и не са носели бурки. Просто са се изнесли преди тази война, защото трета нямало да издържат