Саддам Хюсеин го няма! Но какво ще отсъди историята?

Светът отбелязва 15 години от началото на войната в Ирак
21 мар 2018 22:00, Красимир Ангелов
123

Американски войник наблюдава как бива премахната статуята на Саддам Хюсеин в центъра на Багдад. Датата е 9 април 2003 година. Снимка: Reuters

На 20 март светът отбеляза една противоречива годишнина – 15 години от започването на войната в Ирак.

В 3:30 часа българско време на 20 март 2003 серия от силни експлозии разтърсва централен Багдад. Малко след това президентът на САЩ Джордж Буш обявява, че е заповядал извършването на атаката, като крайната цел е свалянето на режима на Саддам Хюсеин, за който има съмнения, че има и създава оръжия за масово поразяване.

САЩ и Великобритания атакуват Ирак по въздух, суша и море, подкрепени от Австралия, Дания, Полша и Испания. Започването на войната обаче е силно критикувано от редица държави.

Същинската част на войната продължава малко повече от месец и в крайна сметка успява да изпълни една от целите си - сваляне на режима на Саддам Хюсеин, който след като се укрива известно време, е заловен и осъден на смърт.

Съюзниците обаче така и не откриват запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане. А напрежението в Ирак под една или друга форма продължава и до днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво донесоха американците в Ирак??? Демокрация!! Цената на която е:1. Над 6 милиона изнасилени жени, хиляди мъже и един дявол знае колко изнасилени деца! От първа ръка съм чувал от американски войници за 7-8 годишни момичета, продавани на тях за по 1 (един) долар да бъдат изнасилени!!2. Стотици хиляди хора изтезавани, и някои умъртвени по най-садистичен начин! Ебу-Гариб е най-известното място, но в Ирак те бяха хиляди и дори в момента има над 20 изтезателни центрове на американците!
46
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната в Ирак беше започната под фалшив предтекст от фалшиви хора и стана причина за смъртта на милиони. Кога тези фалшиви хора ще бъдат съдени за престъпления срещу човечеството?
45
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Садам му направиха същото ,което той направи на Кувейт ...той анексира Кувейт и изкла хиляди ,да не говорим че причини най голямата еко-катастрофа на столетието като запали петролните кладенници ..а за оръжията за масово унищожение ,ясно че беше измислица ..
44
6
 
21
 
! Отговори
Ааааааа преди 6 години
ТуркоСмехурко какви независими комисии са ти под феса? Само в турската история покорените народи масово се самоубиват без да е нужно паравоенните башибозуци и насилствено потурчените еничари да образоват поробените 500 години насилствена интеграция с над 500 милиона жертви за които някой друг ви е виновен ? Та кой ли е дошъл под носа на башибозука е изклал милиони арменци българи и тн и вие не сте разбрали , че ви трябват и МЕЖДУНАРОДНИ КОМИСИИ Марсианците са били сигурно но сакън не са били
43
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е поредното фиаско на ФАЩ. Съсипаха държавата а след това и ред други...
42
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арменците отказаха на научноисторическо разследване с комисии и от други държави!! Защо? Защото им е по лесно да хвърлят кал срещу слънцето с надеждата да му остане следа!!!Същото се отнася и за бг... Отворете си Червените учебници и гробовете... Да се направи научноисторическо разследване с комисии и от други държави... Не някви индивидулни изследвания... Предложете!!! Дайте да се изследват кокалите от Батак да видим от коя година са??!!!!
41
2
 
43
 
! Отговори
Аааааааа преди 6 години
Не разбира ?? Защо САЩ демократизираха Ирак а не демократизираха Саудитска Арабия където половината граждани по конституция нямат права и въобще не става и дума за демокрация ,камо ли за права на човека ? Явно пак грешка на воените при боравене с глобуса и картата на света Неграмотността сте американските военни води до милиони и цивилни жертви в близкия изток
40
5
 
21
 
! Отговори
Аааааааааа преди 6 години
!!! Ей ердоГанчо опитай да оставиш комплексите, злобата и надменността на страни и бъди по обективен!!!ТУРСКАТА ИСТОРИЯ ОТКЪДЕТО Е МИНАЛА Е ОСТАВИЛА ШИРОКА КЪРВАВА СЛЕДА !!!!!!! ГЛЕДАНЕТО НА СОБСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС ДОБРЕ Е ОПИСАН В ТУРСКАТА ИСТОРИЯ КАТО ГЕНОЦИД НАД РАЗЛИЧ ИТЕ
39
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саддам Хюсеин беше превратаджия, диктатор и автократ. Но успяваше да държи Ирак стабилен. Махнаха го и какво? Страната е разбунен кошер. Ето това е американската демокрация - да идеш на другия край на света, където нямаш работа, за да им занесеш демокрация, т.е. да разтуриш и крехкия мир, който имат там. Но според тях светът станал по-добро място.
38
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята ще ги осъди.По точно Русия с Путин.
37
5
 
10
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Един ислямист по малко."Заради един ислямист... Сега у вас само в България имаш 65 000 ислямисти!!!Колко пъти трябва да предупредиш ***, за това да внимава кво си пожелава!!!Е за това си обречен да изчезнеш!!!
36
0
 
32
 
! Отговори
Да горят в АДА преди 6 години
28 години убииства,агресии,преврати,отвличания,изтезания,грабежи,терористи,с това ще се заапомни нацията от убиици сащ...
35
0
 
24
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Притежаващите на ядрено оръжие, вленаха да "спасят" света от ядрено оръжие!Дори и да имаха... Кво... Те нямат ли... Да броя ли и другите, които имат... Що не влизат и там!!! Защо не спасът света първо от тяхните ядрени оръжия... ЛИЦЕМЕРИ!!! СЪМНЯВАЛИ СЕ... Не ядрено оръжие, а петрола беше целта!!! Терористи!!! Да се удавят в кръвта която наляха... Само кръвта на децата им стига!!!
34
13
 
1
 
! Отговори
еми преди 6 години
Един ислямист по малко.
33
8
 
8
 
! Отговори
Ердоган преди 6 години
Половината българи се кланят и слугуват на Евроатлантиците, другата половина на Русия... Никога не са независими... Въобще има ли независими българи, май НЕ...Не спират да Оплюват турците, които си гледат собствените интереси... Турците, които нито се кланят на Русия нито на Евроатлантиците!! Но в крайна сметка те "зависимите все от някой" си мислят, че са били по добри от нас "независимите"!!! Ей *** опитай да оставиш комплексите, злобата и надменността на страни и бъди по обективен!!!
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той и Хитлер искаше да им вземе петрола ама си счупи главата.А на Путин ще му вземат петрола когато върбата роди круши.Тепърва ще му сърбат попарата на Путин.
31
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и на Питин ще му вземат петрола. Все пак няма да е вечен, освен в мавзолея де.
30
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У.шанки,забравяте един много важен факт. Любимия ви Садам нападна Кувейт.
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Взеха им петрола.Това беше главната цел.С ТОВА ЩЕ ГИ ЗАПОМНИМ АГРЕСОРИТЕ.Добре че се появи Путин,че още много държави щеха да имат съдбата на Ирак и Либия.Затова сега реват срещу него като хиени.
28
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Янките и техните верни кучета англичаните,ще бъдат запомнени с това че анексираха две суверенни държави,като ги заличиха от лицето на земята.