60 банди задигат коли в София, трошките за части, новите – навън

Повечето са се насочили към 8- до 10-годишни автомобили
22 мар 2018 07:00, Александър Попов
62
60 банди задигат коли в София, трошките за части, новите – навън
Яро, със синьото яке, бе задържан през 2015 г. Снимка: Булфото, архив

Всеки има поне един близък, който е пропищял от автокрадци. Всекидневно в социалните мрежи се пускат статуси за помощ при откраднато возило. Оказва се, че близо 60 банди са се специализирали да задигат автомобили в столицата, показват оперативните данни на полицаите от сектор "Престъпления против МПС" в СДВР, цитирани от "24 часа". Сред тях има и гастрольори от провинцията, най-често от Перник, Враца, Дупница, Кюстендил и Елин Пелин.

Над половината от групите са се насочили към по-стари коли - между 8- и 10-годишни. Карат ги направо в автоморгите, където се продават на части, след като изчистят номерата на рамата. От един автомобил изкарват около 1000 лв., а моргите ги вземат, защото има глад за авточасти.

Още по темата

Има и бандити със собствени автоморги. Пример е Христо Георгиев-Ицо Турчина, който бе арестуван на 4 февруари. По документи моргата му в кв. "Малинова долина" се води на негов близък, твърди изданието.

Крадците на луксозни коли пък ги продават в чужбина, след като пренабият рамата и сменят регистрационните табели.

Според криминалистите, част от автокрадците обаче са се преквалифицирали и вече се занимават с други престъпления, защото им се струва по-доходоносно. Така Иван Янински-Шумахера и съучастникът му Юлиан Ценев-Байката бяха задържани на 2 март за обир на банкомат. Има и специалисти като Светослав Лъвицата, които само отключват колите, но не ги карат.

С това се занимават млади, по-неопитни момчета. Тях ги наемат и да търсят подходящи коли за шофиране. Много от знаковите фигури от контингента са задържани многократно през годините и имат десетки криминални регистрации и висящи дела.

След техни арести кражбите спадат. За 2017 г. посегателствата са намалели с 543 - от 1752 за 2016 г. до 1209. Причината е активната работа на служителите в сектора за автокражби в СДВР, взаимодействието с разследващите полицаи, съседните дирекции и прокуратурата, отчитат криминалистите.

Разкриваемостта се е вдигнала от 20 на 25%, като през м.г. са задържани 54 души.

"Това са арестуваните за кражба на конкретна кола, за която е подаден сигнал. Заловеният обаче може да е задигнал и 10-15 коли", обясни полицай. Сред подадените сигнали има и случаи на застрахователни измами. При тях човек сам дава колата си в автоморгата, а после обявява, че е открадната. Така взема пари и от застрахователя, и от гробището за коли, а схемата е трудна за доказване.

"Имаме заловени, но работата по такива разследвания е сложна", казват полицаите.

Една от по-новите джаджи, с която се крадат коли, е т.нар. кийлес устройство (без ключ). То е от 2 части. Едната е у човек, който трябва да се приближи на около метър до истинския ключ. Тя прихваща сигнала и го препредава. Така съучастникът му отключва и пали автомобила за секунди без разбиване. Тези устройства не са незаконни. Затова полицаите настояват притежанието им да се криминализира. Кийлес устройството струва 40-50 хил. лв. и може да се поръча от чужбина.

Често автокрадците се занимават и с точене на банкови карти. Някои са са сред най-интелигентните и технически грамотни, а също и дръзки. Бивши автокрадци има и сред осъдените от бандата за отвличания "Наглите". Един от тях е Данчо Релето.

Криминалистите срещат трудности при разкриването на задигнати коли, които са оставени запалени. Крадецът действа самостоятелно и е непознат за полицията, а свидетели на престъплението в повечето случаи няма.

Сред най-известните автокрадци са Иван Янински-Шумахера, който е с дебело досие и в момента е в ареста. Той краде предимно аудита, тойоти и беемвета. Светослав Петков-Лъвицата е подозиран в задигането на коли от висок клас, неколкократно е задържан и пускан и Иван Ценков-Турчина. Според полицаите обаче той се преквалифицирал към кражби и грабежи. Чавдар Омайски-Капитана и Димитър Георгиев-Горнобанския са стари автокрадци, попадали много пъти в ареста за какво ли не.

Асен Колев-Хастара излезе от затвора в края на 2017 г. Там попадна след серия от кражби на коли, включително на автомобил на Министерството на финансите. Групичката му, в която участваха 2-ма полицаи и военен, бе разбита през 2009 г. 

Ярослав Димитров се прочу през август 2015 г. Тогава задигна кола, докато бе под домашен арест заради дело в Словения, а видеото бе пуснато във Facebook и разгневи премиера Бойко Борисов. Заради "подвизите" си в чужбина Яро бе осъден на 3 г. затвор в началото на 2016 г. Част от присъдата му бе приспадната заради престоя в ареста. Освен на по-стари коли, които отиват за авточасти, той налитал и на по-нови. В момента МВР го издирва. На 1 март Яро бе спрян за проверка в района на 6-о РУ. Той обаче избяга, след като удари полицай с отворената врата на колата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
13
 
! Отговори
Математик преди 6 години
60 банди = 60 000 полицаи = 60 000 000 заплата за месец= 720 000 000 разход на година.Да му мислят бандитите.
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е че в Куршевел кънти "Шушана" , синът на Цоло Вутов се къпе в шампанско а Боко-тиквата си е взел комисионките от фирмите на Вутов.
31
16
 
8
 
! Отговори
нормално преди 6 години
Още една причина да нямам кола.С парите които спестявам - гражданска , преглед , винетка, застраховка, поддръжка - лятото ходим със жената една седмица на почивка.
30
4
 
16
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Адвокатите които защитават "лица влезли да се повозят" в чужд автомобил да бъдатжлинчувани!
29
1
 
16
 
! Отговори
do 17 преди 6 години
Защото са покровителствани от мвр , а те от правителството... Всичко е навързано....
28
0
 
15
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Ми коли ще крадат ....дедите им са крали коне...
27
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките 60 взети заедно не могат да стъпятр на малкият пръст на Суджука!!
26
0
 
39
 
! Отговори
game1 преди 6 години
Имената на съдиите, които ги пускат моля?? Защо никой не говори за тях?? Страх ли ви е??
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Необходимо ниво на безработица ...., а престъпността колко още трябва да се увеличи за да достигне заложените в проекта нива ???
24
0
 
33
 
! Отговори
Христо преди 6 години
В нашата мила *** България трябва да има само три присъди - 20 години,50 години и БЕСИЛО.Иначе няма оправия!
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A ADVOKATITE IM KOGA SHTE VLYAZAT V ZATVORA?
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
60 банди се отчитат на който трябваМалко са !?
21
1
 
33
 
! Отговори
Fck преди 6 години
Хастара,Шумахера,Лъвицата.....абе? Кой им измисля на нашите БГ джамбази прякорите да го сменят. Нещо не е много добър. И защо всичките имат прякори? И ,като са залавяни по 15 пъти поне да ги бяхте тикнали за по 5 години да остаряват в затвора. Схемата е ясна рибите в аквариума са едни и същи ама няма кой да ги лови.
20
0
 
41
 
! Отговори
като в юса преди 6 години
Само трепане никакво мислене
19
0
 
41
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Докато публично не бъдат пребити с тояги поне 10-тина от тези няма да има оправия
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марковски каза по Нова тв. Че сегашният закон е добър.
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както обикновено ушев знае всичко, а престъпниците са му добре познати, почти ортаци. Но той си драпа макарите стресиран и му дреме.
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като знаят че са 60 и кои са защо не са в затвора
15
1
 
24
 
! Отговори
:):) преди 6 години
докато не им се изписват лекарствата на пловдивския рентгенолог управия няма да има.
14
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е да се отчитат на Суджука.И той на времето с това се препитаваше.После материала го избра за премиер.