ЕС единен: Русия отговорна за нападението срещу Скрипал!

Лидерите от съюза подкрепиха оценката на Великобритания по случая
23 мар 2018 07:21,
313
ЕС единен: Русия отговорна за нападението срещу Скрипал!
Снимка: БТА

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата

Лидерите от ЕС, които се събраха на среща в Брюксел, обсъдиха нападението и решиха да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е отговорна за него, въпреки че първоначално някои лидери имаха притеснения относно приписването на вина.

"Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване", казаха лидерите в съвместно изявление.

"Той се съгласява с оценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна и че няма друго правдоподобно обяснение", заявиха те.

Британската министър-председателка Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел също така се срещнаха в кулоарите на срещата и се съгласиха, че е необходимо да се отправи силно послание към Русия.

Тримата лидери "потвърдиха, че няма друго правдоподобно обяснение освен това, че руската държава е отговорна", каза британски правителствен говорител в изявление след срещата.

"Лидерите се съгласиха, че е важно да се изпрати силно европейско послание в отговор на действията на Русия", беше посочено в изявлението.

На срещата на лидерите на всички 28 страни от ЕС Мей запозна колегите си с нападението и им каза, че според Великобритания то е "част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи".

Тя благодари на останалите лидери за тяхната солидарност и подкрепа и каза, че с нетърпение очаква по-нататъшни обсъждания по темата.

Миналата седмица Великобритания реши да изгони 23 руски дипломати в отговор на нападението в Солсбъри.

Литовската президентка Далия Грибаускайте каза, че всички страни от ЕС обмислят мерки срещу Русия. Тя заяви, че ще вземе решение за налагане на мерки от страна на Литва срещу Русия в близко бъдеще.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е важно да се поддържат комуникационните канали с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
1
 
2
 
! Отговори
тя преди 6 години
Погледнете ги тримцата ! приличат на прилежни пудели , дресирани от Америка ! Ха, ха , ха...
246
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО #264:Не ЕС(народите) иска война с Русия,а ционистките шпиони,внерени във властовите структури на ЕС и изпълняващи безпрекословно заповедите на задокеанските си господари!Вината на народите,обаче,не е по-малка,защото стоят и по робски очакват участта си в една близка бъдеща гореща война,в качеството си на жертви,на предни позиции,за защита на американските интереси,които,както е известно,са из цял свят!Така Европа първа ще загине,но този път и ФАЩ няма да се спасят от океаните!!
245
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ес е единен;каквото каже клоунът трумп
244
2
 
5
 
! Отговори
Анто преди 6 години
Не знам защо ЕС иска война с Русия? Няма нито сили нито ресурси затова.Ако е само за да угоди на САЩ и Англия това е безумие.САЩ се готви за икономическа война с ЕС и скарването с Русия е умен ход , за жалост в Брюксел липсват далновидни политици заради което ще си изпатим и ние .За Русия това не е голям проблем тя е член на БРИКС и има достъп до половината световна икономика в съчетание с огромните и ресурси.Ние ще си останем най-бедните в Европа в следващите деситилетия но дано поне сме живи!
243
1
 
6
 
! Отговори
ВИНАГИ ИСТИНАТА26 преди 6 години
Само Гърция и Унгария са били против , а нашият премиер е мълчал като риба , да , ама насаме казал на МЕЙ да не се бърза , за да не стане като в ИРАК . Той знае истината , знае и мнението на народа си , но е страхлив , безпринципен и властолюбив. ЗАЩО НЯМАМЕ ПРЕМИЕР КАТО ОРБАН
242
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия и тримата на снимката ми мязат на ***...
241
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледай сега, Ердоган навлезе в сирия, на път е да се сбие с гърците, установи еднолична диктатура в най-чист вид, изби и опандизи десетки хиляди, заради скалъпения "преврат", изнудва ес, но с него нямаме такъв проблем, не отзоваваме посланници, не драматизираме. Още повече искаме да си говорим с него, даже сме му обещали и пари - и то 3,5 милиарда, само дето няма отде да ги вземем, ама това е друга тема. Тук сме много по-кротки - за мен това е ужасно лицемерие
240
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надявам се като мине малко време и се поуталожат страстите, тия *** от ес да почнат да взимат малко по адекватни решения. Реакцията в момента не е естествена.
239
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е тази показна солидарност? Аз пък не съм солидарен с англичаните. И по всичко изглежда, че те са си организирали цирка. И хич не ми пука за някакъв "шпионин". Били го утрепали, голяма работа, върви с работата. И никой не обича предателите, затова и англичаните го пожертваха толкова лесно. Пардон тоя още не е пукнал.
238
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ НЕ ИСКАМ ТОЯ ПРОГНИЛ ЕС
237
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гнус ме е от тия на снимката
236
9
 
3
 
! Отговори
Евродебилите се преди 6 години
Сетиха късноРассия винаги е била враг на човешката Цивилизация
235
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лудогорец вероятно щеше да разгроми Милан, обаче на практика загуби и двата мача с 4-0.
234
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Дневник седем статии за Савченко в руския затвор и ...нито една в украинския по скалъпени обвинения. Комунизмът не е напуснал някои журналсписватели.
233
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоооу, со ро со идния печат, в Украйна защо не пишете за скандалния арест на Надежда Савченко от майданската шайка?!?!?! Каква е тази цензура. Преди няколко дни тя каза истината, въпреки че лежа и в руски затвор, че днешната власт в Майдана е организирала снайперисти за да избиват протестиращите, ужким от името на Янукович. Ето как пробива отвътре изтече ГНОЙТА НА ЦВЕТНАТА ФАШИСТКА РЕВОЛЮЦИЯ. Колко човека избиха за да дойдат на власт, а вие един Скрипал го веете един месец.
232
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В разследването се е включил Джони Инглиш. Спукана им е работата на руснаците.
231
1
 
12
 
! Отговори
Истината е че преди 6 години
ЕС е пионка на САЩ. В политически, икономически и културен план. Затова постоянно Русия е виновна за нацапаните *** на ЕС. Мани, че и ние сме с тях (посерковците).
230
1
 
9
 
! Отговори
Ръкспин преди 6 години
ОЧЗ са единни , че Русия е ....
229
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** газ пикаят, че не могат да внесат раздори и разбият единството на ЕС. Но *** няма и никой не би предпочел Евразийския съюз пред ЕС.
228
3
 
12
 
! Отговори
българина преди 6 години
ес не е единен, поне половината не смятат така но кой ги пита