Може да сме бедни и последни, но пък купуваме... Колко взимаме?

Експерти: Доходите ни растат, но сме далеч от средноевропейските
26 мар 2018 09:15,
135

България отново попадна на дъното на еврокласация. Според данните на Евростат българската минимална заплата е най-ниската в целия Европейски съюз, а почасовото заплащане у нас е над 4 пъти по-малко от страните в общността.

Каква е картината ако съпоставим данните за възнаграждения с цените на основните продукти?

Според икономиста от КНСБ Любен Томев не чуваме нищо ново от Евростат, а именно, че България от край време си е била на дъното на подобни класации.

Още по темата

"Може да сме последни, но тенденцията не е такава, каквато изглежда. Наблюдаваме подобрение на покупателната способност на българина в последно време. Средната работна заплата е доста рискова и не може да се направи точна финансова картина на доходите на българина", твърди Томев в "България сутрин".

Той е на мнение, че в последно време частният сектор плаща повече, защото иначе няма кой да работи и цялата квалифицирана работна ръка се изнася към европейските пазари.

По думите на икономиста Владимир Каролев тенденцията е България след 2000 година да настига средноевропейските доходи.

"Ускоряването на ръста в заплатите е сериозно в последните 4 години. Ясно е, че скоро няма да стигнем европейските доходи, но въпросът е дали вървим в правилната посока. Според мен се движим добре", отбеляза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Каролев е категоричен, че минималната работна заплата е крайно ниска за столицата, но в същото време тези пари за хората от някое село са предостатъчни.

"Има 6 държави, в които няма МРЗ. Една от тях е Швейцария. Не е водещ фактор стойността ѝ за състоянието на финансовия ни пазар. По-добре е да се направи диференцирана заплата, защото доста често на хората се плаща на ръка. Реално качване на доходите има, но са нужни по-добри технологии и по-добро образование", завърши Владимир Каролев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
до долния преди 6 години
Жив и здрав да сте, да илядите, но моля, не е изказвайте на българската индустрия от позицията си на доволен бачкер в МДК Пирдоп, който си мисли, че е уцелил джакпота да гълта отрови за 1000 евро месечно. За инфо - имам собствен бизнес, печеля мин. 20 К чисто на месец, търгувам с техника и инструменти. Всичко внасям от Германия,Италия , Полша, Литва, Русия, Турция, Китай. Някога и България имаше такова производство, всичко ликвидираха. А вие си стойте в Пирдоп и по-скромно с акъла.
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 91А ако работиш в МДК Пирдоп, няма да се радваш на внуци, бъди сигурен, сигурно за "космическата"заплата от 500 евро и купони за храна...Ти сигурно си тоя дето е писал, че изнасяме медна руда.И правилно я изнасяме!В Пирдоп вече не се преработва концентрата от Челопеч, който е с много високо съдържание на арсен.Нищо не знаеш ти, нищо!Откакто бутнаха старата металургия няма киселинни дъждове и прането в града не става на дупки като едно време.
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 91А ако работиш в МДК Пирдоп, няма да се радваш на внуци, бъди сигурен, сигурно за "космическата"заплата от 500 евро и купони за храна...Точно там работя.И за внуците не бъди толкова сигурен, че има три системи за газоочистване и три за пречистване на водите.Навремето около завода беше лунен пейзаж и керемидите на къщите бяха черни.Сега такова нещо няма.500 евро заплатите бяха преди 10 години когато в останалата част на страната бяха 300-400 лева.
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 114Откъде идвал проблема - от мафията естествено, от мафията на демократите. Само където мафията в България е създадена от БСП по руски модел.Това го знае всяко хлапе.
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фактТоз пък ***.Ти в някой от новите заводи стъпвал ли си бе?Ако можеше Тошо правешкия да ги види ще мига на парцали както когато му казаха, че го пенсионират.И ако искаш да знаеш процента на индустрията в БВП сега е по-голям от на супер модерната фалирала държава.Хахаха, как може да има такива баламурници?
118
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жена съм, в момента безработна. Всички сметки и разходи за храна поема мъжът ми. Не ходя по заведения и молове, дрехи си имам, единствено харча за цигари и нещо дребно за децата, или козметика за мен..400 лева на месец за джобни не ми стигат. Как според тоя крадлив корифей някой ще живее на село с тези пари, ще плаща сметки, транспорт, ток , вода, храна, дрехи, лекарства и ще му стигат парите? Освен ако не живее като скот, не се къпе, яде само каквото си произведе и носи дрехи втора ръка.
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господин Ж,елев,Поредактирайте си текста, че какво сте ни написали? България след 2000 години ще настигне средноевропейските доходи.Ние по колко години живеем, че да ни дреме какво ще бъде след 2000 години?
116
3
 
6
 
! Отговори
факт преди 6 години
Комунистите, ама истинските, а не ония, които на 10.09 станаха партизани, а на 11.10 - демократи, извършиха индустриална революция в България, и от примитивна земеделска страна с 80% селско население, построиха модерна, индустриална и социална държава. С помощта на Русия. Демократите, бивши фашисти и лъже -комунисти, ликвидираха всичко и ни върнаха на нивото 1940 година. С помощта на САЩ.
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на Каролев и на другия експерт вероятнио доходите растат,но обикновените хора живеят на кредит.
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Обективенвсички злини дойдоха от наглосаксонските ни господари, за които българи, сърби, руснаци не са част от тяхната цивилизация, а врагове. Нагли, високомерни, лицемерни, крадливи и лъжливи- назначиха най-мръсната *** на обществото да ни управлява, докато те си разполагат базите тук и си откриват супермаркетите, ограбват държавата и народа и провеждат геноцид. Управляващите, които само си мислим, че ние избираме, служат на техните интереси, в замяна на което могат да крадат до насита
113
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите ликвидираха глада, бедността, мизерията, неграмотността, примитивното земеделие, експлоатацията, неравенството, кирпичените коптори без ток и вода, примитивната икономика на ниво 17 век. Демократите ликвидираха държавността, армията, здравеопазването, образованието, спазването на законите, индустрията, селското стопанство, перспективата за хората. Е, една шепа хора са много добре, даже и наемат разни нещастници да тролят , за да ни убеждават колко е доре и народа, ама не сме слепи.
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да слушаш Каролев.По добре се хвърли от осмия етаж с главата надолу.
111
4
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Всички злини в България дойдоха от СДС и люспите им, после и от НДСВ, а накрая се прибави и ГЕРБ. През цялото това време БСП и ДПС ги подкрепяха и не направиха нищо да се спре разрушаването на България. Все пак разрушителите са СДС, НДСВ и ГЕРБ.
110
1
 
8
 
! Отговори
До 113 преди 6 години
Според такива умници като теб, пенсионерите били привържениците на БСП, а пенсионерите засега се увеличават. Когато дойде време да се пенсионират родените след 1989-та, пенсионерите ще започнат да намаляват по естествени причини - малко на брой родени деца след 1989-та.
109
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде идвал проблема - от мафията естествено, от мафията на демократите.
108
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре , че по биологични причини привържениците на БКП-БСП намаляват. С тия безгръбначни и неграмотни хора няма прогрес в България.
107
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАми Иван Костов го назначи за шеф на СДС вашия Андрей ЛукановИмаш да взимаш, Луканов не беше никакъв социалист или комунист, а дърт капиталист, каквито са всички управляващи след 10,10,89 г. Комунистите национализираха и строяха, капиталистите и демократите ликвидираха , рушаха и крадяха, с легитимацията на наглосаконските ни господари. Те си назначават местен елит и му дават картбланш да краде и дерибейства, в замяна стриктно подчинение на техните интереси, Резултата е видим
106
4
 
5
 
! Отговори
Правомира преди 6 години
До АнонименДа, тълпата е от немислещи, понизко от животинско растителния свят същества! Защо българинът се мисли за беден? Какво няма, земята ни ражда всичко необходимо, но трябва да се РАБОТИ! , къщите по повечето места са пустеещи, даже и "вилите", значи има повече отколкото е населението. Удоволствия ли ни липсват, чалгите не са достатъчни, нали! Къде е българската музика, българските хора и ръченици : за местихме ги с друсаници и въртизадници! Мозъците се превърнаха в сметачни машини!5401
105
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до101 109Ами Иван Костов го назначи за шеф на СДС вашия Андрей Луканов . Приватизацията я прави Нинова с Костов , нали тогава беше СДС-арка , сега е първа БСП-арка. Всички злини на България идват от БКП-БСП.
104
6
 
10
 
! Отговори
до101 преди 6 години
Хвала не хвала, така беше. Апартамента струваше 20 хил. лева, помагаха и бабите и дядовците с техните пенсии, докато сега родителите ми чакат аз да им помагам, щото само за ток и вода дават повече от половината си пенсия - при демокрацията се разведоха, щото Костов ликвидира Видахим , останаха без работа и хванаха кой на където види - баща ми на село, майка ми в Гърция.Факт е, че тогава се строеше и се развиваше икономиката, а откак дойде демокрацията, само се ликвидира, приватизира и краде,