Може да сме бедни и последни, но пък купуваме... Колко взимаме?

Експерти: Доходите ни растат, но сме далеч от средноевропейските
26 мар 2018 09:15,
135

България отново попадна на дъното на еврокласация. Според данните на Евростат българската минимална заплата е най-ниската в целия Европейски съюз, а почасовото заплащане у нас е над 4 пъти по-малко от страните в общността.

Каква е картината ако съпоставим данните за възнаграждения с цените на основните продукти?

Според икономиста от КНСБ Любен Томев не чуваме нищо ново от Евростат, а именно, че България от край време си е била на дъното на подобни класации.

Още по темата

"Може да сме последни, но тенденцията не е такава, каквато изглежда. Наблюдаваме подобрение на покупателната способност на българина в последно време. Средната работна заплата е доста рискова и не може да се направи точна финансова картина на доходите на българина", твърди Томев в "България сутрин".

Той е на мнение, че в последно време частният сектор плаща повече, защото иначе няма кой да работи и цялата квалифицирана работна ръка се изнася към европейските пазари.

По думите на икономиста Владимир Каролев тенденцията е България след 2000 година да настига средноевропейските доходи.

"Ускоряването на ръста в заплатите е сериозно в последните 4 години. Ясно е, че скоро няма да стигнем европейските доходи, но въпросът е дали вървим в правилната посока. Според мен се движим добре", отбеляза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Каролев е категоричен, че минималната работна заплата е крайно ниска за столицата, но в същото време тези пари за хората от някое село са предостатъчни.

"Има 6 държави, в които няма МРЗ. Една от тях е Швейцария. Не е водещ фактор стойността ѝ за състоянието на финансовия ни пазар. По-добре е да се направи диференцирана заплата, защото доста често на хората се плаща на ръка. Реално качване на доходите има, но са нужни по-добри технологии и по-добро образование", завърши Владимир Каролев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31На тия екскурзии и аз съм бил.Егати мизерията.Сега пари да ми дават, няма да отида.
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Къде видяхте толкова много хора? Аз съм от провинцията и вечер след 8 часа, по улиците на града няма никой. Толкова е страшно, все едно е имало епидемия. А преди 20 тодини нямаше места по заведенията. При нас учителите минават като пътуващи търговци през лятото,за да набират деца за класовете си...не става само с ядене...София не е България.
41
14
 
12
 
! Отговори
Жо преди 6 години
МЕРИЛОТО за стандарта на живота е това, което всички виждаме. Застанете на изхода на някой супермаркет и гледайте с какво са пълни количките и дали някой купува за по-малко от 20 лв. Застанете на улицата сутрин и вижте колко хора ходят на работа с кола. Застанете на изхода на София в посока Гърция и вижте за празниците колко коли ще минат. наредете се на опашка в някоя месарница и вижте как "бедните" пенсионери купуват агнешко по 15 лв.Вижте колко нови сгради са построени в последните 20 години.
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво купуваме? *** на запада и изтока. Не стига дори за качествена храна това, което получава средният българин, да не говорим за средния пенсионер, който мизерства като индиец в една уж европейска държава. Срам! Срам за това, че се водим член на ЕС - нямаме нищо общо по снадарт с останалите бели държави от съюза. Взеха ни само да им вардим границите и да им плащаме членски внос. Да строят бази у нас. Да черпят ресурсите ни.
39
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европеец към българин:- Как си ?Б.: - Мизерия, беднотия, няма пари !Е.: - Е, тогава защо не се хванеш да работиш ?Б.: - А.а...а, аз да не съм роб бе !?
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УнуфриБългарите в Европа изпращат 1,7милиарда ЛЕВА ГОДИШНО.Ауууу много бе! хахахаха
37
0
 
15
 
! Отговори
КНСБ - МАФИЯ преди 6 години
Тоя от КНСБ колко му платиха от правителството да заблуждава хората и да не си върши работата ? КНСБ е дескридитирана организация която работи НЕ за народа ,а за робовладелческите организации и мафията
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европеец към българин:- Как си ?Б.: - Мизерия, беднотия, няма пари !Е.: - Е, тогава защо не се хванеш да работиш ?Б.: - А.а...а, аз да не съм бе !?
35
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12"Експрети"))): Доходите растат.....Сетих се за неведимите академици на Пратчет)))Положението е толкова зле, че са нужни есперти, с извинение, и магьосници, за да ни убедят в противното...Оправихте ми деня, отдавна не съм се смяла толкова.И ти оправи моя, и аз не съм се смял така скоро.Викаш доходите не растат пък като влезеш в някой хипермаркет не можеш да се разминеш от хора с пълни колички.
34
0
 
7
 
! Отговори
НОИ Е МАФИЯ преди 6 години
НОИ Е МАФИЯ
33
0
 
7
 
! Отговори
НАП Е МАФИЯ преди 6 години
НАП Е МАФИЯ
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агент Каролев от ДС да мълчи. Доносниците не трябва да се показват всеки ден по телевизията и да дават съвети. Не сме забравили.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Б Е Л Е H E
30
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ни били ниски заплатите в сравнение с европейските.В ресторант в Дания една бира е 20лв.98% от българите не схващат това нещо.
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27 да но през 80-те години бях дете и майка ми ни гледаше сама с брат ми НО НИ ПРАЩАШЕ НА ВСЯКА ЕКСКУРЗИЯ И НА МОРЕ ВСЯКА ЛЯТО.Никога не сме страдали от липса на пари. Тя си знае как се оправяла нощни сменив завод с малки деца но не си спомням да ни е забарнила нещо, защото нямаме пари. А сега ние с мъжа ми се чудим как ще издържаме синовете като станат студенти. Догодина големият искта да следва физика в СУ, малкият слез 3 години..Ние учехме и работехме но сега не е така...
28
0
 
13
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Не е нужно да чакаме 2000 години зад а настигнем ЕС заплатите. И сега пари има. МНОГО ПАРИ ! НО НЕ СА ЗА ВСИЧКИ, а за малка част от "богоизбраните"
27
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Я не се излагай бе ***.Купували били хрущяли!? В моето тъпо село с 6000 човека население бабичките постоянно са на хладилната витрина ама не да гледат а да купуват.Ти къде живееш та купувате хрущяли, понякога?
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Каролев е категоричен, че минималната работна заплата е крайно ниска за столицата, но в същото време тези пари за хората от някое село са предостатъчни."И кое му е предостатъчното? Да не би цените в магазина на село да са 4 пъти по-ниски от тези в София? Ако хляба в София е 1 лев, в селото е 90 ст. Къде е разликата?
25
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МенДа не дава Господ да стигаме стандарта от 80-те, че ходехме с кръпки по дрехите и нямаше от къде един анцуг да се купи.В супермаркета имаше лютеница, захар, сол, брашно и 2-3 вида компоти, а и веро.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, да има логика и статията го казва, след две хиляди години може да достигнем някакво ниво. Да сме живи и здрави, да го доживеем.