НАТО гони 7 руснаци от централата си

Исландия, Полша, Дания и Швеция пък ще бойкотират Мондиала
27 мар 2018 18:31, Екип на Dnes.bg
118
НАТО гони 7 руснаци от централата си
Снимка: БТА

НАТО отнема акредитацията на 7 руски дипломати и задържа пропуските на други трима, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Седмината работят в руската мисия в централата на Пакта в Брюксел, а останалите трима са подали молби за допуск до сградата й.

Генералният секретар на НАТО обяви, че максималният състав на руската мисия към Северо-Атлантическия съвет се намалява от 20 на 10 души.

"Мерките изпращат ясно послание към Русия, че неприемливият и опасен модел на поведение си има цена и последствия", заяви Столтенберг днес в Брюксел. В същото време той подчерта, че мерките не променят политиката на НАТО по отношение на Русия.

Столтенберг добави, че стъпките са следствие от отказа на Кремъл да даде "конструктивен отговор на случилото се в Солсбъри" и подчерта, че всички съюзници и партньори на Пакта са разтревожени, тъй като това е първи път, в който химическо оръжие се използва на територията на натовска държава.

Заявлението на генералния секретар на НАТО идва 24 часа, след като САЩ и 14 държави от ЕС обявиха, че експулсират руски дипломати от столиците си. Днес броят на еврочленките, които се присъединиха към мерките се увеличи на 18, след като Испания, Швеция и Ирландия също обявиха, че се присъединяват към координираните действия на Съюза. В петък европейските лидери определиха Русия като "най-вероятен извършител" на атаката срещу двойния шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри в началото на месеца.

Това оставя само България, Гърция, Белгия, Люксембург, Австрия, Португалия, Словакия, Словения и Кипър, които не са обявили намеренията си. Настоящата акция на ЕС и САЩ срещу руски дипломатически предстаители е най-мащабната в историята на дипломатическите отношения с Москва.

Белгийското правителство, което отговаря и за руската мисия към ЕС, заседава в момента по въпроса дали да се включи в общия натиск.

На Балканите Македония и Албания, които не са членки на ЕС, също обявиха, че ще експулсират руски дипломати.

Междувременно Исландия, Полша, Дания и Швеция се присъединиха към Обединеното кралство, обявявайки, че ще бойкотират световното първенство по футбол, което трябва да се проведе през юни в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
3
 
! Отговори
Венсеремос преди 6 години
България ще бойкотира световното по футбол !
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 52"Бегай да палиш свещ и да се молиш за здравето на Владимир, те това направи."----Толкова ли сте безсилни, че стигнахте до палене на свещи?
101
0
 
4
 
! Отговори
Неучастващите преди 6 години
Защо 9 европейски държави не участват в прогноването на шпиониСловакия и Словения, защото в момента нямат правителства, които да вземат решения, Австрия, защото е неутрална. Белгия се включи тази вечер. Португалия - никой не може да разбере. България, Гърция и Кипър - православие плюс банкова обвързаност. Малта и Люксембург - банките им зависят от руски капитали
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Върнатите шпиони къде ще ги събират. Трябва нова сграда да им търсят. Доста станаха
99
2
 
7
 
! Отговори
БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВО преди 6 години
Те това са запдно правосъдие и ценности!
98
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 99: "СССР ни забраняваше да имаме завършено производство,а да произвеждаме само части за тяхната индустрия." - Това изобщо не е вярно. Произвеждахме и изнасяхме много повече от сега, включително компютри, електрокари, радиолокатори, произведения на леката промишленост, храни и какво ли не.A сега сме придатък на богатите заподни държави - източник на евтина работна ръка и пазар за техните стоки.
97
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
"мерките не променят политиката на НАТО по отношение на Русия". Интересно тогава какво изобщо променят.
96
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямо развитие удряме без Русия... за последните 10 години - 20% качване на заплатите, 200% качване на цените...Още 20 години развитие и нема да има бели хора тука...
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Междувременно Исландия, Полша, Дания и Швеция се присъединиха към Обединеното кралство, обявявайки, че ще бойкотират световното първенство по футбол, което трябва да се проведе през юни в Москва.-----------------Това е хибридна лъжа, зад която никой не е застанал с името си, ами се писали екип.Борис Джонсън каза, че няма да бойкотират мондиала, заради феновете.Само дето няма да отидат на откриването официалните лица.
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук не с етрият само коментарите срещу запада.Сигурно,пак е дежурен Николай Кръстев,или негов съмишленик.
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре е ,да подам сигнал до Гугъл и комисията в ЕС,за забрана на достъп до сайта.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен57 Твоите хора ми трият комунтарите тук.Радвай се.
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен57 В круба н абогатите България е на правия път,има възможност да се развива и наваксва това,което е загубила под руския лотуш.СССР ни забраняваше да имаме завършено производство,а да произвеждаме само части за тяхната индустрия.България й бе отнет суверенитетът,сега сме свободна страна,слава Богу.
90
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 57 Има голяма разлика,сега България се развива,с помощта на еврофондовете и съюзниците ни,докато под руския ботуш,нямаше никакви шансове за зарвитие.СССР не позволяваше да имаме завършено производство,а да произвеждаме само части за тяхната индустрия,беше ни отнет суверенитетът.
89
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 55 Путин избива цялата рода на Скрипал,сега го отравя,заедно с дъщеря му,за да запаши запада химическо оръжие.
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ всячески търси конфликт, но ги е страх да го започнат сами. Както винаги предпочитат войната да е в Европа и Азия, а защо не и в Африка. Чрез умственоизостаналите англичани /виж интелекта в погледите наТереза Мей и Борката/ се опитват да вбият клин в отношенията на ЕС с Русия и също между самите страни в ЕС. Кошмар за САЩ е добри отношения между Русия и Германия.
87
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТА54 НАТО са наши съюзници и ако не бяха те,Русия отдавна да ни е подарила на любимата й Сърбия.Слава Богу,ненормалницитеи и руски слуги от БСП/АБВ/Атака,сте малко,личи си по изборите.
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албания и Нова Албадония ще експулсират. Получили са заповед от Генералния секретар. Ние се ослушваме и се надяваме да не получим заповед. Ако получим заповед от Генералния секретар и секретарка, ще гоним.
85
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 86Русия отдавна сътрудничи тайно с ислямистките терористи, срещу запада.
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2,89 Путин го чака международен съд.