НАТО гони 7 руснаци от централата си

Исландия, Полша, Дания и Швеция пък ще бойкотират Мондиала
27 мар 2018 18:31, Екип на Dnes.bg
118
НАТО гони 7 руснаци от централата си
Снимка: БТА

НАТО отнема акредитацията на 7 руски дипломати и задържа пропуските на други трима, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Седмината работят в руската мисия в централата на Пакта в Брюксел, а останалите трима са подали молби за допуск до сградата й.

Генералният секретар на НАТО обяви, че максималният състав на руската мисия към Северо-Атлантическия съвет се намалява от 20 на 10 души.

"Мерките изпращат ясно послание към Русия, че неприемливият и опасен модел на поведение си има цена и последствия", заяви Столтенберг днес в Брюксел. В същото време той подчерта, че мерките не променят политиката на НАТО по отношение на Русия.

Столтенберг добави, че стъпките са следствие от отказа на Кремъл да даде "конструктивен отговор на случилото се в Солсбъри" и подчерта, че всички съюзници и партньори на Пакта са разтревожени, тъй като това е първи път, в който химическо оръжие се използва на територията на натовска държава.

Заявлението на генералния секретар на НАТО идва 24 часа, след като САЩ и 14 държави от ЕС обявиха, че експулсират руски дипломати от столиците си. Днес броят на еврочленките, които се присъединиха към мерките се увеличи на 18, след като Испания, Швеция и Ирландия също обявиха, че се присъединяват към координираните действия на Съюза. В петък европейските лидери определиха Русия като "най-вероятен извършител" на атаката срещу двойния шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри в началото на месеца.

Това оставя само България, Гърция, Белгия, Люксембург, Австрия, Португалия, Словакия, Словения и Кипър, които не са обявили намеренията си. Настоящата акция на ЕС и САЩ срещу руски дипломатически предстаители е най-мащабната в историята на дипломатическите отношения с Москва.

Белгийското правителство, което отговаря и за руската мисия към ЕС, заседава в момента по въпроса дали да се включи в общия натиск.

На Балканите Македония и Албания, които не са членки на ЕС, също обявиха, че ще експулсират руски дипломати.

Междувременно Исландия, Полша, Дания и Швеция се присъединиха към Обединеното кралство, обявявайки, че ще бойкотират световното първенство по футбол, което трябва да се проведе през юни в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
12
 
! Отговори
Кон. Съвет преди 6 години
Нещата стават много сериозни!Това вече не е студена война, а топла. Президентът да свика Генералите и да гоним Натовските бази.Няма да си давам живота за Мей и Джонсън.Стигат ми бомбардировките над София.Никави учения в Черно море.Румъния да прави каквото иска.В България - НЕ!Минаха границите!
42
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО - кошмарът на Мумията !
41
7
 
14
 
! Отговори
Тодор Батков преди 6 години
Време е Вовката да предаде Островът във владение на Посейдон посредством едни 200-300 мегатона и милостива 50 метрова вълна. Докога ще се разправяме с тия бритиш хомосекчуалс?
40
4
 
9
 
! Отговори
**** преди 6 години
Този горе на снимката показва колко голям ще го яде нато,а може и по голям да бъде.
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Натовските мишки изпълзяха! Кукли на конци!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май май,като гледам,ще има нова зима...
37
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14"Чувствам се омерзително от това, че БГ бюджет се подхранва от продажбата на оръжие"---Внимавай какво говориш. Ще ядосаш някой. Руският бюджет се захранва от вторите по големина продажби на оръжия в света които са стократно по големи от тези на БГ.
36
2
 
9
 
! Отговори
Kosstas преди 6 години
Хахахаха. Къв е тоя цайсат *** ве?
35
0
 
2
 
! Отговори
Коко преди 6 години
И аз съм амстер дамски гимп!
34
4
 
15
 
! Отговори
Др. Шпек преди 6 години
Столтенберг усърдно го сърби дупето за яки ритници от руски ботуши. Сигурен съм че по време на отпуските си ходи в Амстердам и ползва услугите на строги господарки облечен в латекс като гимпа от "Криминале". Личи му на физиономията на тоя ***.
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21 По-точно,СССР сами са победили през ВСВ ,и това няма нищо общо с джендърските номера на НАТО държавите!100% съм сигурен,че след време ще се разкрие истината за отравянето на Скрипалови ,и тя няма да има нищо общо с Русия!
32
5
 
12
 
! Отговори
**** преди 6 години
То нато хубаво гони руснаци,ама да си помисли юного дабре,ако Русия подгони нато какво ще му се случи,тези забравят поговорката,да ср боиш от гнева на търпеливия.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tipi4no sa usa i nato
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От сега може да се обяви Русия за световен шампион по футбол за 2018 и за употреба на оръжия за масово поразяване в мирно време !
29
5
 
11
 
! Отговори
До: Коко преди 6 години
Явно не сте виждал ужасите на войната!На живо, не от монитора.Като усетите мирисът, пръв ще избягате от БГ.Няма нормална държава и човек, който да се радва, когато се гонят дипломатически лица.Освен ако не сте запознат последствията от подобни действия.Не се радвайте на войната, ценете мира и хората, които се стремят към него.Доказано е, че най-големите военнолюбци първи бягат при войно.По-кротко. Ей къде БГ.Не си безсмъртен, Младежо.Не си виждал война, и затова не я пожелавай!Разум!
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тереза Мей яко им сипа на всички Новичок в празните кратуни ще я гоните от ЕС с Брекзит и ще и пълните страната със тарамбуки, ъъъъъ ? Когато Скотланд Ярд съществуваше ти бозаше от една коза, защото *** беше със брада и нямаше цици жендър такъв.
27
9
 
10
 
! Отговори
Има ли преди 6 години
по-късопаметно същество от швабата? Само за 70 г. забравиха как руснаците ги вадеха от землянките по долни *** и ги разстрелваха като кучета. Сега пак им се ще. А може и да са мазохисти и да ги кефи да ядат бой. Кой знае.
26
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия трябва да положи всички усилия, щатите и острова да бъдат пометени.Тогава ще има спокойствие на земята.
25
7
 
11
 
! Отговори
**** преди 6 години
От тази цялата работа имат интерес само сащ,и това се прави поф тяхна диктовка,те с всякакви средства и действия се опитват да пречат на развитието и кономиката на Русия,и задържането на долара,виждат,че Китай им диша във вратъ,и вече ще се търгува на азиатската борса в йоани,за това е целият напън.
24
12
 
11
 
! Отговори
Докога ? преди 6 години
Пак наказаха бедната Путинова Русия...Докога ?