SOS бутон в колата от утре: Звъни на тел. 112 и казва къде сме

Всички нови автомобили ще са оборудвани с електронната система еCall
21
SOS бутон в колата от утре: Звъни на тел. 112 и казва къде сме
Снимка: архив Reuters

От утре всички автомобили, които се продават в ЕС, ще трябва задължително да имат  вграден SOS бутон за електронната система еCall. При катастрофа тя ще се свързва директно с тел. 112 и ще подава точните координати.

Според прогнозите системата ще спаси 2500 човешки живота в ЕС за година.

Много от новите модели автомобили вече разполагат с eCall. Системата е безплатна и работи на основата на мобилна връзка и GPS. Подаването на сигнал до тел. 112 се активира при задействане на някои от т.нар. краш сензори в колата и при отваряне на въздушните възглавници, пише "Труд".

Още по темата

В случай, че пътниците са пострадали тежко и нямат възможност да обяснят състоянието си на дежурните екипи на тел. 112, сигналът се препраща директно до спасителните служби, Спешна помощ, пожарната и полицията за реакция.

Изчислено е, че при тежките катастрофи шансовете за оцеляване на пострадалите спадат с 10% на всяка минута.
SOS бутона все още не е разработен за автобуси, камиони и мотоциклети.

Системата може да се активира и ръчно от водача не само при катастрофа, но и ако той се почувства зле докато шофира. 

Така шофьорът ще може да влиза в директна телефонна връзка с оператора на тел. 112. За разговора се използват тонколоните на аудиото в купето. С нововъведението ще може да се сигнализира за инциденти с автомобили, които нямат еCall.

Според експерти технологията eCall струва под 100 евро – за вграждането на микрофон, SIM карта и GPS и не оскъпява почти с нищо новия автомобил.

Собствениците на стари автомобили, които нямат устройства за свързване със системата eCall, не са задължени да ги инсталират.

Как действа тя?

При обаждане от автомобила до тел. 112 системата eCall подава точно определени данни, които са важни за спасителните служби. На първо място това е времето на настъпване на инцидента. Важно е за медиците или за пожарникарите да знаят също как е активирана системата – дали ръчно или автоматично. Подава се също информация за колата по номера на рамата, а отделно – на какво гориво е – бензин, дизел, газ или ток.

Системата подава и точните координати, на които се намира автомобилът, посоката му на движение и броят на пътниците в него според броя на закопчаните колани. Сигналът може да съдържа и други данни – например IP адреси на мобилни устройства на шофьора или пътниците.
 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Емигрант преди 8 месеца
Пробутват всякакви щорутии зада ни следят. Светът не отива на добре.....
19
0
 
2
 
! Отговори
Гн Миташки преди 8 месеца
Кой ги мисли тия тростотии 🙈🙉🙊
18
0
 
1
 
! Отговори
Орфей преди 8 месеца
Недвижимото имущество "оборудваха"(и продължават), сега и движимото по реда си..! Като изключим телефоните, нас лично кога смятат да ни "закичат"?
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо трябва да има SIM карта в колата!?
За обаждане до 112 не е необходима SIM карта.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Микрофон, ай пи на мобилните устройства (това пък как ще го знае) - честито, службите ще могат щастливо да ви подслушват и през симкартата на колата ви. Ако случайно си забравите телефона, нещо.
Надявам се поне симкартата да е на удобно за отрстраняване място. Все пак човек може и сам да си реши дали я иска тая система. Например в БГ, при средно време за идване на бърза помощ 40мин, имаш по-голям шанс ако някой минаващ просто те закара. Да не говорим колко ще претрупат полиция и ко със сигнали.
15
0
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 8 месеца
Какво разбираш по "коя плаща мобилната връзка"? Принципно и сега обажданията на телефон 112 са безплатни за обаждащият се и може да го направиш даже и без SIM карта...
14
2
 
4
 
! Отговори
Крети преди 8 месеца
Когато службите искат да те трепнат ще знаят къде си и посоката ти на движение. А ако катострофираш не е ясно дали ще има свободна линейка , хубава система но с тези 17 линейки в София къде по напред, да не говорим за селата и северозапада!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
скрит бонус - всяка кола се знае къде е във всеки един момент
12
1
 
9
 
! Отговори
Дидо преди 8 месеца
В БГ интеграцията на този модул със "системата" за 112 се очаква да се случи в началото на следващия век.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
колко черногледи сте само всички. спокойно в 20=годишните таратайки дето караме нито ги има тези джаджи, нито са задължителни. А на мен идеята ми харесва и един човешки живот да спаси си заслужава. Харесвам новите автомобили най-вече заради повечето им системи за сигурност, безопасността на първо място. Вие веднага за 100-те евро, ще ви знаят къде сте и не знам си какво. Ако живеехте във времето в което се въвеждаха коланите и въздушните възглавници пак щяхте да сте против.
10
8
 
8
 
! Отговори
Един преди 8 месеца
"Според експерти технологията eCall струва под 100 евро – за вграждането на микрофон, SIM карта и GPS и не оскъпява почти с нищо новия автомобил."

Е така де, според хората с нормални доходи в ЕС, 100 евро са почти нищо.
9
7
 
9
 
! Отговори
Пич преди 8 месеца
А мобилната връзка коя я плаща? Или пак ще накарат частните фирми да спонсорират глупостите на чиновниците от ЕС?
8
5
 
5
 
! Отговори
Странно скъп телефон преди 8 месеца
Като излезе от обхват, ко праим
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Въпросът е дали са разработили система за спешните центрове, която да отсява случайте по важност. Ако за всяко отваряне на въздушните възглавници ще звъни на 112, половин България ще трябва да работи в централата.
6
2
 
16
 
! Отговори
.. преди 8 месеца
То като им се обадиш лично не асистират, а какво остава за автоматично от някаква машинария... 'наш га - нивга!
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато от 112 и кажат "в момента няма свободни линии, позвънете по-късно", eCall системата ще го направи ли?
4
4
 
20
 
! Отговори
Дъртий преди 8 месеца
Да ви имам и системата. Веднъж се обаждах по спешност за един комшия с инсулт, идотската система ми даваше заето 15 мин. да им слушам глупавите брътвежи "моля изчакайте тъпия оператор се дръгне по дирника". Само се харчат пари от бюджет, за да си вземат тлъстите комисионни мазните политмаймуни.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вмирисаните корумпирани нещастници ще знаят къде и как се движи всеки един автомобил.
2
0
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 8 месеца
Поправка "катастрофирал".
1
2
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 8 месеца
Следва рязко покачване на броя глобени за несъобразена скорост. Така всеки катастрирал ще бъде издирен от КАТ без дори да ходят на място.