В каква посока ще тръгне конфликтът между Русия и Запада?

Русия едва ли ще се превърне в парий, смята руската преса
169
В каква посока ще тръгне конфликтът между Русия и Запада?
Снимка: Reuters

Централните медии в Русия коментират ответните мерки на страната след експулсирането на руски дипломати от САЩ и Европа и последиците от новото напрежение между Москва и Запада.

В. "Ведомости" изтъква, че отговорът на Русия като цяло е бил симетричен, но не изключва конфликтът да се разрасне още повече.

След като бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени на 4 март във Великобритания, Лондон обяви за виновник Москва, но Русия отхвърли обвиненията. Кралството изгони руски дипломати, последваха го САЩ и още 27 страни. Москва вече започна да експулсира в отговор техни дипломати, напомня електронното издание "Лента", цитирано от БТА.

Още по темата
Дипломатическата война на Русия със САЩ и Великобритания още не е наближила върховата си точка, смята политологът Фьодор Лукянов.

"САЩ неизбежно ще отвърнат отново - те предупредиха, че виждат в действията на Москва не отговор, а вдигане на залозите. Закриването на американското консулство в Санкт Петербург срещу консулството на Русия в Сиатъл също се разглежда като ескалация", пояснява той.

Експертът прогнозира, че европейските страни, демонстрирали солидарност с кралството, няма да продължат в същия дух. След дипломатическата, символична по думите му война, той обаче очаква и мерки в икономически план, например по-строги санкции като доскорошните санкции срещу Иран.

Следващите действия на САЩ спрямо Русия ще бъдат на първо място политически, а не юридически, заявява за "Ведомости" аналитикът Андрей Кортунов. Освен нови експулсирания на дипломати Вашингтон може да засили натиска върху руските медии в Щатите, но като цяло възможностите за подобно въздействие намаляват, допълва той.

За Русия остава възможността да изисква от САЩ паритет в броя на дипломатическите служители, смята наблюдателят. "Сега въпросът е кой пръв ще спре", отбелязва Кортунов.

Струва ли си страните в конфликта да развъртат маховика на ескалацията, пита се в редакционен коментар в. "Независимая газета", който също предрича нови икономически санкции на Запада срещу Русия.
За разлика от Москва Западът има според руския ежедневник "предостатъчно" подобни лостове - може, например, да бъде закрита търговската мисия на Москва в Лондон, смятана за "шпионска бърлога" от кабинета на Тереза Мей според британския в. "Телеграф". Може да бъдат замразени различните активи на руската държава, да се въведе забрана за инвестиции в руски книжа, да се запорира "подозрителното имущество" на свръхбогати руснаци и дори да се бойкотира тазгодишното световно първенство по футбол в Русия.

В най-близко бъдеще обаче Русия едва ли ще се превърне в парий. Западът признава, че е необходимо и занапред да води диалог с Москва най-малкото в сферата на стратегическата стабилност и контрола върху оръжията. Взаимното изгонване на дипломати обаче показва, че полето за диалог стремително се стеснява, пише "Независимая газета".

Днес Европа има твърде голяма нужда от Руската федерация и просто не може да си позволи дълго да се прави на обидена, твърди онлайн изданието "Регионите на Русия".

Далеч не става дума само за доставките на петрол и газ, за пазари и проекти за инвестиции. Скъсването на връзките с Русия автоматично ще засили влиянието върху Европа, което получиха след Втората световна война САЩ и Великобритания. По човешки и икономически потенциал ЕС превъзхожда САЩ и би могъл да стане самостоятелен силов център, но все така е в изцяло подчинено положение спрямо атлантическия проект за "единен Запад". Защото упорито не схваща собствената си идентичност, няма и държавен суверенитет, подкрепен с военна сила, се казва в материала.

Ако Европа поддържа конфликта с Русия, ще е по-лесно освен това външни сили да скарат европейците с Китай, заявява електронният вестник. Същевременно изрежда "много кризи, които Европа безспорно няма как да реши без Русия". Без Русия ЕС не ще може примерно да влияе върху ситуацията в Големия Близък изток - от Либия до Афганистан. А това не включва само въпроса за война или мир край границите на Европа, но и проблема с бежанците, чието нашествие в ЕС, дори само от Африка с милиардното й население, все повече ще расте, пише "Регионите на Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: РусияСкрипал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
23
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
я ми спомни коя държава е с най-голяма територия... И десетилетия беше колонизирала половин Европа и Азия, е не се сещам.. И пак се опитва да го направи...
16
10
 
34
 
! Отговори
истината не боли преди 6 години
Най големия кошмар на САЩ е мирни,търговски,човешки отношения между запада и Русия и както виждаме те и техните слуги правят всичко това да не стане,не Русия е врагът.
15
6
 
10
 
! Отговори
ей преди 6 години
мен ме цензурираш, а ислямиоста -не ! Пращам на ДАНС!
14
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По - големи окупатори и колонизатори от Англия и САЩ няма по света и то векове наред го практикуват... От тяхната алчност, намеса и стремеж за господство са продиктувани многото нещастия.
13
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
постове като 9 са насочени срещу нас и евроатлантическите ни партньори! Това може да доведе до правни последствия... Трий, че *** ти...
12
12
 
7
 
! Отговори
Без страх преди 6 години
И аз мисля, че войните са локомотивите на историята, а и населението се пречиства някак си.
11
12
 
7
 
! Отговори
алоу, 9 преди 6 години
директна пропаганда за ислямистите *** от Турция и Иран! Мислиш, че ти минава номерът! Тези държави ли са ти метата? Заминавай в турция или Иран, да си отживееш!
10
43
 
14
 
! Отговори
Русия в изолация преди 6 години
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже.
9
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия, Турция, Иран с общо население от 350 милиона души военен и икономически съюз това ще е адекватния отговор срещу западния империализъм разрушаващ държави и народи
8
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам как живеят на запад, с големи заплати и пенсии, отпуски и почивки по топлите страни, а руснаците от друга страна са доволни щом могат да се напият, ми става ясно кой пръв ще подвие опашката като опре ножа на кокъл. Дипломати, дрън дрън, ама стане ли напечено всички палячовци ще почнат да се умилкват на Путин. Нашият Боко е от първите с тарикатски инстинкт.
7
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 000 български фирми ще внасят работници-това е новината, стига ни занимавахте с вашите руски проблеми!
6
27
 
7
 
! Отговори
гледайте преди 6 години
Русия пусна на ютуб,клипа- здравейте аз съм Руски окупатор....
5
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема да е лошо да стане една патаклама. На нас и сега ни е дошло до гуша.
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сложна обстановка - икономическа, политическа, военна, социална...! Дано само мирът се запази!!!
3
13
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западът има напечатани пари,които с всеки изминал ден все повече нищо не значат.Русия има несметни природни ресурси,без които нито едн съвременна държава не може да съществува.Така че си правете сами изводите кой без кого може и кой без кого не може.Путин можеше да вдигне стнандарта на руснаците,но това щеше да е за сметка на отбранителната способност на тази огромна страна.Нещо,което щеше да доведе до бленувания руски разпад.Сега сигурността е обезпечена и следва вдигането на доходите на хората
2
6
 
18
 
! Отговори
дедо гоше преди 6 години
не вярвам да стане нищо повече от поредното перчене и мерене на еди какво си...водещите страни са прекалено зависими една от друга финансово...така са се оплели че не могат една без друга така че споко!
1
11
 
45
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Ингилизите си убиха двойния агент и целия "демократичен" свят и "независими" медии ореваха орталъка. В Израел стрелят на месо по протестиращи палестинци. Убити с бойни патрони са 17 души сред които и възрастна жена. САЩ са блокирали резолюция на ООН но всички "демократи" мълчат като един орган между долните бузи.