Може ли аферата "Скрипал" да предотврати Brexit?

"Настроението на Острова е толкова мрачно, колкото е и зимата"
4 апр 2018 19:04, Елка Василева
169
Може ли аферата "Скрипал" да предотврати Brexit?
Снимка: архив, Reuters

Все повече медии допускат евентуален отказ на британците от Brexit. Някои политици дори се надяват, че успехът на европейската солидарност в случая "Скрипал" ще поощри този отказ. Реалистичен ли е подобен сценарий?

Политологът Антъни Глийс следи пресата от родината на своя баща - Германия. Там един политик отново изрази надежда, че британците ще се откажат от Brexit в последния момент.  Волфган Шойбле изрази това желание в интервю за медийната група Функе по време на великденските празници.

След покушението срещу руския двоен агент Сергей Скрипал, заяви Шойбле, британците видяха, "колко е хубаво да не си сам на този свят". Те се радват на огромна солидарност и виждат, че "Европа функционира". Последните социологически проучвания като че ли дават право на председателя на германския Бундестаг. Малко преди покушението над Сергей Скрипал и дъщеря му 47 процента от британците изразиха мнение, че страната им прави грешка с Brexit -а. Само 42 на сто от анкетираните смятат, че решението от юни 2016 г. е правилно, пише Дойче веле.

Ситуация като преди Втората световна война?

Политическата класа във Великобритания изпитва огромно уважение към Волфганг Шойбле, но в това отношение той се заблуждава, казва Антъни Глийс. "Дори мнозинството британци, които искат да останат в ЕС, са твърдо убедени, че Brexit-ът ще дойде и срещу това не можеш да направиш нищо, ако си демократ", казва Глийс.

Още по темата

Придържането към решението за Brexit е едно нещо, съвсем друго е сегашното настроение във Великобритания. "Настроението е толкова мрачно, колкото е и зимата. А тази година зимата беше сурова, със сибирски студове. Този студ пронизва и политическия ландшафт", споделя политологът.

Британците са наясно, че скоро им предстои нещо голямо и вероятно лошо, но те нямат сили да се съпротивляват срещу него. "Мисля, че един ден историците ще сравняват положението с настроенията през 1939/1940 година, преди началото на Втората световна война, тоест преди войната да дойде в Англия", казва Антъни Глийс.

Партньорство за сигурност

От един месец насам британската политика се занимава с Русия и аферата "Скрипал". Бившият двоен агент все още е в кома, а състоянието на дъщеря му Юлия се подобрява. Покушението с нервнопаралитично вещество, за което Лондон обвинява Русия, доведе до масово взаимно експулсиране на дипломати. Над 70 британски дипломатически служители трябва да напуснат Русия, след като Лондон първи обяви руски дипломати за персона нон грата. Редица европейски държави също експулсираха руски дипломати. "Това показва, че съдбата на Великобритания няма да се решава в центъра на Атлантика, а посредством много тясно сътрудничество с Европа", казва Глийс. Според него аферата Скрипал няма да предотврати Brexit-а, но ще окаже влияние върху сътрудничеството с Европа след излизането на страната от ЕС.

По време на конференцията за сигурността британската правителствена ръководителка очерта посоките на това сътрудничество. Тя апелира за нов пакт за сигурност с 27-те страни от ЕС и заяви, че Великобритания ще продължи сътрудничеството си с Европол, ще продължи да обменя данни за пасажерите в самолетите и ще сътрудничи в много други сфери на сигурност. Тереза Мей заяви, че европейската заповед за арест е довела до екстрадирането на 5000 души към днешна дата. Антъни Глийс също смята, че темата за сигурността си остава централна. Той не изключва възможността след Brexit британците дори да засилят сътрудничеството си с Европа в сферата на сигурността.

Тереза Мей с укрепнали позиции

Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 година в полунощ. Освен в сферата на сигурността има първи указания и в каква посока ще се развиват отношенията между Обединеното кралство и ЕС след Brexit-а. Вероятно ще има по-малко радикални промени, както се надяват много от поддръжниците на Brexit-а. Има обаче и много неизяснени въпроси. Тази политическа бъркотия, така често критикувана от ЕС, дълго време оказваше влияние върху одобрението за политиката на Тереза Мей. Месеци наред нейният рейтинг беше много нисък. "Аз също си мислех, че тя няма да се задържи дълго на власт. Но съм се заблуждавал. Тереза Мей имаше невероятен късмет", споделя Антъни Глийс.

Аферата "Скрипал" осезаемо укрепи позицията на британската правителствена ръководителка. "Днес много британци са убедени, че Путин спекулира с Brexit и с разединението на ЕС. И това убеждение укрепва позициите на Тереза Мей.  "Тя ясно заяви, че Путин не само се меси в "нашата британска политика, а е готов и да убие британски граждани в Солсбъри, за да засили господството си".

Антируските нагласи в кабинета на Мей също се засилват. Министърът на отбраната Гевин Уилямсън обвини Кремъл, че иска да подкопае и други държави, между другото и с кибератаки. В коментар за "Сънди телеграф" той пише, че Путин е "злонамерен". Тоест отношенията с Москва ще останат още дълго време мразовити.  ЕС пък се надява на разведряване, дори и Brexit-ът да е неизбежен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До АнонименИ така трябва изборните резултати в смахнатият запад се влияят от извратената им политика да вкарват *** която после да гласува за определена партия най-често лява.Затова и няма да ги има скоро.
75
0
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Преведи си го , това е официална статистика от DESTATIS техният НСИAUF EINEN BLICKPersonen mit Migrationshintergrund201618,6 MillAusländische Bevölkerung201610,0 MillTürkei20161,5 MillPolen2016783 085Syrien2016637 845
74
4
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До по-далече от РусияНяма как да е далеч от Русия съседи сме но виж от Ингилизия сме далеч географски което ни и пази от вредни влияния!
73
1
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До АнонименМдам ама те са на миграционният път!
72
7
 
2
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
71
5
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Германия е по-добре но скоро ще стане зле.Германките са луди по африканци и араби.А близостта им с Франция както и отворените граници прави ситуацията безнадеждна!
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия днес е силна, а с подновен мандат с подкрепата на 77% от народа Путин има вътрешната политическа сила да изпълни каквито маневри поиска.
69
2
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Колкото до статистиката-за Германия например се твърди,че мюсулманите са около 8%,а там само турците са над 7млн.------------------------------Турците не са 7 млн а са много по малко Влез в Дещатис и се ограмоти
68
1
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До SpaceXИ кво от тва Русия е огромна тия в Сибир ги няма.В Москва е пълно със строители турци и тн които не са за постоянни.Докато исляметата в Париж и Лондъън няма да си тръгнат никога от там напротив белите пенсионери си тръгват.
67
3
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
63 В България не са между 10 и 20% а са 10% което е нормално като се има предвид колко са турците . Само че в София са по малко защото са разпространени главно в Кърджали , Родопите и Лудогорието . Докато на Запад се забелязват много защото са в големите градове . В Москва е същото
66
0
 
6
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До SpaceXВ Русия тия мюсулмани не са дошли от на м****** си, а са си там открай време!И са 25%,а не 20%,ако държим на точността.Интегрирани са колкото и останалите граждани.Проблемът там е външен-екстремизмът се подклажда от СА и САЩ,ясно с каква цел!Колкото до статистиката-за Германия например се твърди,че мюсулманите са около 8%,а там само турците са над 7млн.!А другите?За Франция да не говорим-в Южните райони положението е безнадеждно.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една крайно интересна и широкоразпространена снимка от мястото където бил "отровен" Скрипал. Четирима мъже в херметизирани биологични костюми оглеждат мястото, дотук всичко е в реда на нещата, това, което прави впечатление, са тримата пожарникари шляещи се до тях, дишащи свеж лондонски въздух без никакви защитни маски.
64
4
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До ЕвропеецХубавото е че само ти мислиш така.Народа обаче е с Русия!
63
2
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До АнонименБлизо е и ще танцуваме над гроба на Запада,Бял ден не сме видели от тия ......!
62
14
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 6 години
До Българин"То в този в ЕС всичко стана само лъжи и манипулации..."Не е проблем да лъжем и да прецакваме руснаците, Русия е примитивна славянска страна. Важното е ние като пратньори на ЕС да се подкрепяме един друг с другите страни от ЕС.
61
0
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До SpaceXСпоред Уикипедията и в България мюслитата са между 10-20 процента.Във Франция и Белгия са между 5 и 10.Да си видял в България абдел салами и тн.А във Франция Англия и Белгия ги трепат бетер Ливанската война.Магреб си е Магреб Африка тоже.
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краят на Запада е близо.
59
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
То в този в ЕС всичко стана само лъжи и манипулации...
58
1
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Занимават ни с някакъв подлец, а през това време стават далеч по-важни неща.. Например това, че UK приема всички условия по брекзит, че американците струпват разни войски някъде около Сирия и прочие.. А, ако Путин искаше да ликвидира тоя ***, това въобще нямаше да стане така, че да се стигне до болница.
57
1
 
20
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До SpaceXДа подкрепим британските фалшификации само защото сме в НАТО-айде нема нужда!Да не си решават проблемите(външни и вътрешни) на гърба на другите!Доколкото знам НАТО е отбранителна организация,а не инструмент за налагане на световното господство на САЩ и Великобритания!Или греша?На който му трябва Световно господство-да си го постига сам!