Лондон знае къде е произведена отровата за Скрипал

Британски и руски медии за обвиненията срещу Русия
5 апр 2018 10:16, Елка Василева
208
Лондон знае къде е произведена отровата за Скрипал
Снимка: архив, Reuters

Британските служби смятат, че знаят къде се намира секретната руска лаборатория, произвела нервнопаралитичната отрова, която бе използвана срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му през март в Солсбъри, пише лондонският "Таймс", като се позовава на анонимен източник.

"Правителството и тайните служби откриха източника на отровата за няколко дни след покушението, използвайки данни от разузнаване и научен анализ", се казва в статията.

Според източник от Уайтхол британските власти са знаели за тази лаборатория и преди покушението, а когато заработила извънредната правителствена комисия КОБРА, им е било "известно, че отровата твърде вероятно е била произведена в Русия".

Още по темата

Тайните служби смятат, че в същата лаборатория са правени изпитания, които да покажат дали отровата е подходяща за поръчкови убийства, добавя "Таймс", цитиран от Би Би Си.

Великобритания обвини Русия за това нападение, Кремъл отрича да е замесен, но Лондон експулсира руски дипломати и обяви замразяване на двустранните отношения. Над 20 страни подкрепиха Великобритания и също изгониха руски дипломати, а Русия експулсира техни като ответна мярка.

В международния скандал по делото Скрипал Русия използва същата тактика, както в случаите с малайзийския Боинг, свален над Украйна, и с обвиненията в гибелта на цивилни в Сирия. "В онези случаи руските медии също излъчваха многобройни версии за станалото, които влизаха в противоречие с версиите на Запада, а често пъти и помежду си", пише "Файненшъл таймс".

Русия явно внимателно следи действията на британското следствие и използва всяка възможност, за да посочи пропуски от негова страна. Отначало Москва заяви, че не й е представена цялата информация, която има право да получи. После обвини британското правителство, че прави прибързани изводи, и представи собствени теории кой може да е отровителят на Скрипал и дъщеря му. Същевременно предявява нови претенции.

"Това е "мека сила" в руски стил. Те използват срещу нас собствените ни слабости, това много прилича на джудо", коментира британският политолог Матю Булег.

Правителството на Великобритания се опитва да не обръща внимание на подхода, използван от Москва в случая със Скрипал. Но Русия има предимство в пропагандната война - тя няма нужда да убеждава други държави да вземат страната й, преди да започне действия. Тя печели, като всява съмнения и предизвиква протакане, добавя изданието.

"Дейли мейл" припомня подробности за смъртта на д-р Матю Пънчър, който установи, че бившият руски шпионин Александър Литвиненко е бил отровен през 2006 г. в Лондон с полоний-210 и това даде възможност убийството да бъде свързано с руските власти.

След пътуване с научна цел в Русия през 2015 г. Пънчър изпадна в депресия, а през май 2016 г. тялото му бе открито с множество рани от нож в оксфордския му дом. Случаят бе признат за самоубийство, посочва вестникът, но допълва, че следствието имало съмнения за убийство поради "ужасните рани".

Бивш антитерорист от Скотланд Ярд приканил да се разследват "подозрителните промени" в характера на учения, а британското правителство смятало да преразгледа делата по повод смъртта на хора от Русия, починали в близко време във Великобритания при подозрителни обстоятелства. Случаят с д-р Пънчър и други такива можело да хвърлят светлина върху дейността на други шпиони.

Но според експерт по отбраната, цитиран в "Дейли мейл", дори ако бъде установено, че Русия е замесена в смъртта на Пънчър, това няма нищо да промени: "Какво ще правим? Да не би да започнем трета световна война?" - пита той.

Все още има различия в подходите към по-нататъшното разследване на случая Скрипал, констатира "Комерсант" във връзка с вчерашното заседание на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).
Съветът отхвърли предложение на Русия за започване на ново общо разследване, след като Лондон не я покани да участва в разследването на експерти от ОЗХО, чийто резултати трябва да излязат следващата седмица.

"Внесохме премерено предложение, но не срещнахме разбиране от западните си партньори, които се унижиха до клеветнически нападки срещу Русия и стигнаха до измислици. Наложи се Русия да даде твърд отговор", цитира "Новие известия" коментар на Александър Шулгин, руския представител в ОЗХО.

Русия свиква Съвета за сигурност на ООН във връзка с "делото Скрипал", добавя всекидневникът.

Британското външно министерство изтри от Тwitter своето твърдение, че Скрипал и дъщеря му са отровени с вещество, произведено ужким в Русия. Говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова сравни това с действията на шмекерите, играещи "тука има, тука нема", пише "Известия".

"Постнаха туит, направиха милион ретуита, мина време и го махнаха. После ще почне една - "не бяхме разбрани правилно, нали казвахме highly likely ("твърде вероятно"), това сочеше, че не става дума за преки обвинения". Ето каква е цената на този страшен спектакъл", каза Захарова.

Самата британска лаборатория заяви на 3 март в Тwitter нещо съвсем различно: "Потвърждаването на източника на веществото не влиза и никога не е влизало в нашата сфера на отговорност", отбелязва "Росийская газета".

В неделя Русия изпрати списък с 13 въпроса до Техническия секретариат на ОЗХО, свързани с отравянето на Скрипал, интересувайки се какви данни е предоставил Лондон на този орган. Руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков нарече получените отговори "крайно формални", съобщава московският официоз.

ОЗХО отговори по същество само на един от въпросите на Русия, заяви вчера за ТАСС руското представителство в организацията без повече уточнения.

Според "Взгляд" стават все повече мненията, че "в крайна сметка Великобритания ще трябва да се извини пред Русия за невижданите в историята гонения под предлог делото Скрипал". Владимир Путин обаче заяви направо, че не очаква никакви извинения от Лондон, посочва онлайн изданието и търси причината в това, че руският лидер "разбира много добре британския елит".

Става дума за "хора от особена порода. Англосаксонският елит, управляващ Великобритания, а през последните три века и половината свят, никога и пред никого не се извинява", твърди електронният вестник.

"Да не мислите, че Лондон се е извинил пред китайците заради опиумните войни или за политиката, целяща наркотизация на местното население? Поне през 1997 г., докато връщаше Хонконг на Китай?" - пита той.

"Британският елит не се извинява - той искрено смята останалите за недочовеци. Теорията за расово превъзходство, взета на въоръжение от германските нацисти, в началото също бе формулирана от английския аристократ Хюстън Чембърлейн", се казва в статията.

В британската политическа класа впрочем "винаги има и честни, достойни хора. Но участта им по принцип е да бъдат момчета за бой, луди шапкари или да играят тъй необходимата роля на "бяла врана", добавя "Взгляд".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
12
 
3
 
! Отговори
Докога ? преди 6 години
Пак наказаха бедната Путинова Русия...Докога ?
110
5
 
20
 
! Отговори
факт преди 6 години
Англичаните разбира се, че знаят къде е поизведена отровата - нали те са я произвели и те отровиха Скрипал! Нали те отровиха Георги Марков, тъй като той започна да критикува Англия и искаше да се върне в България.
109
11
 
4
 
! Отговори
Ужас !!! преди 6 години
Сега могат и да им спрат световното по футбол в Русия...Само се чудя тогава Боко как ще спасява руснаците...
108
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След новината, че Лондон знае в коя руска лоборатория е произведена отровата, в Русия започна голямо пролетно почистване!
107
20
 
5
 
! Отговори
opetkov преди 6 години
Съвсем естествено е империята на злото да е въпросният производител на Новичока, отровил Скрипал. За тези *** цената на човешкия живот е нищо, отмъщението е върховен израз на справедливост. А освен това някой да е чул *** от руския "елит" да се извинява за нещо? Извиниха ли се на България за инвазията през 1944г, извиниха ли се за 44г. робство? Естествено не. А истината ще излезе наяве, рано или късно, достатъчно е КГБ да даде за проба и сравнение от своя Новичок.
106
3
 
20
 
! Отговори
До niki преди 6 години
А аз твърдя че баща ти е един чичко от третата пряка в ляво. Вярвай доказателство е това че някой го казва.
105
23
 
9
 
! Отговори
niki преди 6 години
Бъркаш се моето момче, британците не са като руснаците да си жертват без нужда животи на свои хора. Достатъчно е да се предоставят доказателствата на премиерите на държавите.Щом толкова реват руснаците, значи не са разкрили от къде е изтекла информацията и сега надуват вой за да хванат шпионите :)
104
3
 
27
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Провокациите са изпитан инструмент в британската външна политика. И всеки ден се тиражира по нещо. Ето за днес: "британските служби смятат, че знаят..." Да смяташ, че знаеш и да знаеш наистина са две различни работи. Който е получавал двойка на изпит, е усетил добре разликата.И цялата тролска машина се вдига, за да оп'люе за пореден път Русия. Добре, като знаят къде е, защо не го казват? Много просто: защото утре ще сменят версията. Помните ли вече, каква беше вчерашната. Сигурно не.
103
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е ,че никой не е пострадал.
102
4
 
12
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До nikiабе ти у ред ли си ....при такава дипломатическа криза до която доведоха света Англичаните ..няколко тайни агенти не струват нищо !!! Ако имаха реални доказателства веднага щяха да ги покажат ...това че един или двама тайни агента ще изгорят ...не им пука !прекалено елементарно разсъждаваш ....агентите се внедряват за да се добива необходимата инфорация именно в подобни моменти ....!! и след това се изтеглят от активна дейност и влизат зад бюро !
101
0
 
8
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Боби аз като теб трябва просто да им се каже "..скачай.." и те скачат ..без да питат къде и как !?
100
14
 
4
 
! Отговори
niki преди 6 години
Нормално да не казват от къде е, все пак така биха си разкрили агентите/източниците на информация...Ушанките както и да го овъртат да им става ясно, че вече не могат да правят каквото си искат по света без да ги хващат.
99
8
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
За елементарните *** трябва да снимат някакъв пакет с надпис "Сделано в Россия" и тогава ще го приемат за доказателство.
98
6
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
"Британското външно министерство изтри от Тwitter своето твърдение, че Скрипал и дъщеря му са отровени с вещество, произведено ужким в Русия." А уж знаят даже къде е произведено.Британската версия отива на пълен провал. Само външният им министър Борис Джонсън продължава да лъже без да му мигне окото.
97
4
 
16
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 107извинявай ама аз не съм вярващ ..и англия не е Господ .....ФАКТИ иначе Англия да се извини на Европа и САЩ ....а също така и на Русия !Пред фактите и боговете мълчат !
96
13
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Разобличаването на лабораторията на евразийска почва е доказателство за съпричастността на Русия в отравянето.. Тъжно но фалт.
95
2
 
16
 
! Отговори
майорски преди 6 години
поредните предположения без доказателства ...Знаем ..ама няма да кажем !и аз знам кой уби Кенеди ...ама няма да кажа ..защото е секретно и застрашава вечерната ми ракия със шопска салата !аре стига бе ако знаехте досега да сте изплюли всичко в пресата ...при такъв скандал ...секретните агенти не се броят ...името на Англия е заложено на карта .... ако до няколко седмици ..месеца не извадят факти ...Мей си отива ...Борисчо също ! ..а на Англия в международно отношение остава петно...
94
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ушaнките пак се опетлаха в лъжите си. Също както с боинга.Цял свят видя клипчетата с Бук-а как влиза от Русия, къде обикаля в Украйна, къде е на позиция, сваля боинга и се прибира в Русия.А блядухите искат още доказателства :) Кви доказаталства бе шебеци - хората да не са *** като вас бе!
93
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Британският елит не се извинява - той искрено смята останалите за недочовеци.не е само британския елит, почти целия свят ви смята за такива. Само Нагорни Карабах, Транснистрия и Донбас правят изключение :)
92
1
 
3
 
! Отговори
СЕНЗАЦИОННО! преди 6 години
ИМАМ ЦЕННО НЕОПРОВЕРЖИМО ДОКАЗАТЕЛСТВО! СКРИПАЛ НЕ МОЖА ДА УМРЕ! ЕТО ТОВА Е! ТИПИЧНО ЗА СЕВРНОГАБОНСКИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ! И КОМУНИЗЪМА, И КАПИТАЛИЗЪМА НЕ МОЖАХА ДА ПОСТРОЯТ НЕПРОКОПСАНИЦИТЕ! ПРАЩАМ ГО НА ДАУНИОН СТРИЙТ ТОВА В ПРЕВОД!