ЕС призова: Международен отговор на атаката в Сирия!

Сирийският режим отрича: Една и съща досадна песен!
Обновена: 8 апр 2018 21:25 | 8 апр 2018 21:00, Веселина Йорданова
524
ЕС призова: Международен отговор на атаката в Сирия!
Снимка: БТА

Доказателствата говорят за използването на химически оръжия от силите на сирийския президент Башар Асад срещу обсадения и държан от бунтовниците град Дума, се казва в изявление на ЕС, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Доказателствата говорят за още една атака на режима. Това, че химическите оръжия продължават да се използват, особено срещу цивилни, е повод за сериозно безпокойство. ЕС осъжда най-категорично използването на химически оръжия и призовава за незабавен отговор от страна на международната общност", се казва в изявлението.

Съюзът призовава Съвета за сигурност на ООН да възстанови проверките за идентифициране на извършителите на химически атаки. ЕС призова Русия и Иран, в качеството им на поддръжници на режима, да използват влиянието си над Дамаск, за да предотвратят други атаки.

Сирийският режим, който отрича да е извършил химическо нападение в последния бунтовнически анклав близо до Дамаск, определи тези твърдения като "една и съща досадна песен", съобщи агенция САНА, цитирана от Франс прес.

Твърденията за употреба на химически оръжия са се превърнали в една и съща досадна песен, която е и неубедителна, с изключение за няколко страни, които подкрепят тероризма в Сирия", посочи източник от министерството на външните работи, цитирано от САНА.

Обвиненията, че сирийската армия е използвала химически оръжия срещу град Дума, където се е барикадирала последната група бунтовници от Източна Гута, са нов заговор срещу режима на Башар Асад. Това заяви днес иранското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от Франс прес.

Според Техеран, който подкрепя Дамаск, "такива твърдения и обвинения от страна на американците и някои западни страни са знак за нов заговор срещу сирийското правителство и сирийския народ и претекст за военни действия, които със сигурност ще усложнят още повече ситуацията в страната и региона".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойство от твърденията за използване на химически оръжия срещу цивилни в Дума край Дамаск, предадоха Франс прес и ТАСС, като цитираха изявление на говорителя му Стефан Дюжарик.

"Дори и ако ООН не е в състояние да провери тези информации, генералният секретар подчертава, че всяко използване на химическо оръжие, ако то се потвърди, е отвратително и трябва да бъде разследвано по един задълбочен начин", се казва в изявление на Дюжарик.

Гутериш изрази и силно безпокойство от интензивното насилие, подновено в Дума през последните 36 часа, след период на относително спокойствие и призова всички страни да спрат боевете и да се върнат към спокойствието, се допълва в изявлението.

Британският министър на външните работи Борис Джонсън каза, че информациите за смъртоносно нападение с химическо оръжие в Сирия са "дълбоко обезпокояващи", предаде Асошиейтед прес. Той предупреди, че Русия не трябва да опитва да блокира евентуално международно разследване по случая.

Джонсън каза, че силите на сирийския президент Башар Асад са използвали отровен газ в най-малко четири атаки от 2014 г. досега.

Съветът за сигурност на ООН вероятно ще се събере на заседание утре по искане на САЩ и други членове заради химическата атака в Сирия, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от какъв зор им е на сирийците да си тровят територията, която след ден - два става тяхна?Тази лъжа може да се роди само в главите на тези, които измислиха и лъжатаа със СКрипал.
373
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС призова: Международен отговор на атаката в Сирия!Една и съща досадна песен! (на дирижираните от САЩ негови пионки)Тази провокация я гласеха от два месеца.След ден - два ще падне Дума, и ще им лъсне дебелата лъжа, както стана с отравянето на Скрипал.
372
2
 
17
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 418Знаете ли каква готина мярка ще приложи РФ към САЩ и ЕС - Ако искате да купите нещо от нас - КУПЕТЕ ГО В РУБЛИ. Не ви поставяме никакви други ограничения.
371
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия предприема жестоки мерки срещу САЩ. От днес са блокирани многомилиардните сметки на Цукербъргър, Джеф Бесон, Бил Гейтс, Елон Мъск, Доналд Тръмп, Уйлям Бъфет и т.н. още 500 американски милиардери в Сбербанк Русия. Така им се пада нека ходят сега да ровят по кошовете в Америка.
370
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам да се обърнете за подкрепа към българските роми те са най-сигурният ви съюзник.
369
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската подлост няма край.
368
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък призовавам Русия да спре газа само за един ден,да видим тогава колко ви подкрепят народите ви ,на 2 -ия се ще започнат да ви бесят по стълбове.
367
2
 
3
 
! Отговори
Езоп преди 6 години
Вижте как САЩ и СССР си сътвориха втори Виетнам. Единственият губещ е Сирийският народ и причината е религията ... сонити и шиити и ето ти повод за война. После разправяйте, че исляма не е войнствена религия. Иран защитава само шиитите в Сирия, Русия си гледа глобалният интерес, САЩ гледат да продават оръжие на всеки .. на кюрдите на първо място, Турция заграбва територия от Сирия .... отворете си очите защото ние може да последваме Сирия. Турците са сонити СА също ...
366
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 175 страни в които има руски дипломати само 25 са се съгласили да ги изгонят ,ето ви международен отговор.
365
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко и Лавров нямат никакви доказателства за вина на Русия. Иначе ако имаха доказателства Лавров щеше да си подаде оставката и да поиска оставката на Путин, а Боко щеше да изгони всички руски шпиони от посолството в София и да го заключи защото нямаше да остане и един дипломат в него.
364
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС смешници наближава време за обяд в Брюксел внимавайте какво ядете щото имам информация,че са видели Путин да се навърта около манджата с някакво шишенце и да се усмихва лукаво на камерите
363
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с какво ще отговорите бе смешници,с опит за гей парад в Москва ли.
362
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преоблечени налягали терористи правещи се на умрели лисици,само това ли можете да измислите бе *** ,по добре взривете някоя сграда в Ню Йорк и кажете че е Асад тогава може и 2-3 на да ви повярват
361
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече са заловени командоси от Бляк Уотър в източна Гета! Оказа се също че има и французи, израелци и още дермоккрати!
360
0
 
21
 
! Отговори
wild horse преди 6 години
Каква паника само? И за какво му е на Асад да използва химическо оръжие в,когато почти всичко е под негов контрол. Останали са шепа главорези,обкръжени и безпомощни,но водени от американски и европейски инструктори и истерията е пълна,защото ще лъсне истината. Както винаги САЩ правят мръсно с чужди ръце и изпратиха Израел да бомбардира,а сега издигат вопли и ЕС да се намеси. До кога този срам и двуличие?!
359
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега в Съвета за сигурност когато Русия и Китай кажат къде са доказателствата ще се почне едно ъъъъъъъъ.....мммммм ....хъъъъъъъ.
358
0
 
16
 
! Отговори
? преди 6 години
А МОЖЕ ЛИ ДА Е ПРОВОКАЦИЯ КАКАТО е случая сЪС сКРИПАЛОВИ ?
357
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък призовавам ЕС да се гръмнат поединично ,може и харакири на некой площад в Брюксел да свършат и те нещо полезно.
356
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами отговорете де ,ама не ви стиска третополови лъжци.
355
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доказателствата говорят,че няма доказателства.