САЩ обмислят многонационален военен отговор в Сирия

Експертите посочват няколко ключови военни обекта като цел
10 апр 2018 10:00, Елка Василева
163
САЩ обмислят многонационален военен отговор в Сирия
Снимка: архив, Reuters

САЩ обмислят многонационален военен отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума, предаде Ройтерс, цитирайки американски представители. Експертите посочват няколко ключови военни обекта, които могат да станат подходяща цел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща снощи силни действия и да вземе решението скоро. Пожелалите анонимност американски представители не разкриват конкретни планове, но признават, че се разработват военни варианти. Белият дом, Пентагонът и Държавният департамент отказаха коментар.

Според експерти по войната в Сирия Франция евентуално Великобритания и може би американски съюзници от Близкия изток могат да станат партньори на САЩ при потенциална военна операция, целяща да обезкуражи по-нататъшно използване на химически оръжия в сирийската гражданска война.

Още по темата

През февруари френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Франция ще нанесе удар по Сирия, ако наруши договорите за забрана на химическите оръжия, припомня Ройтерс.

Председателят на Съвета за сигурност на ООН Густаво Меса-Куадра заяви, че съветът ще продължи работата по проекта за резолюция за предполагаемото използване на химическо оръжие.

По-рано ТАСС съобщи, че екстремистката групировка "Джаиш ал Ислам" в Дума са освободили тази вечер всички заложници, включително мирни граждани и военнопленници. По информация на агенция САНА двата автобуса са около 100 души от последната група заложници са достигнали контролен пункт на сирийската армия. Освен тях в неделя бяха освободени още 56 души.

В същото време продължава извозването на членовете на "Джаиш ал Ислам" с автобуси към Северна Сирия. Общо за последното денонощие са изведени над 3000 души. Общо се планира градът да бъде напуснат от до 8000 бойци и около 40 000 членове на семействата им. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари